Sommerskolen byr ikke bare på faglig innhold. Det er også tid til lek og sosialisering. Foto: Christian Boger

Disse barna elsker å gå på skole i sommerferien

Sommerskolen er blitt en stor slager blant barn og unge i hovedstaden. Det å gå litt ekstra på skolen ødelegger ikke ferien, mener ungene.

Publisert

Skolesekkene er ryddet bort. Skolebøkene levert inn og klasserom bonet og ryddet klart for et nytt skoleår. Likevel er det ikke helt stille i ganger eller skolegård på Marienlyst skole. Flere og flere tar gjerne en ekstra uke eller to på Sommerskolen selv om det egentlig er sommerferie.

— Det er egentlig veldig gøy å være på Sommerskolen. Jeg savner ikke det å ha ferie, forteller tredjeklassingen, Emilie Katrine Gulseth Lindberg (8), til VårtOslo.

Svømmekursene er et av Sommerskolens mest populære tilbud. Her er Philip Husebye Skramstad (7) klar til å kaste seg i bassenget. Køen bak han er lang. Foto: Christian Boger

Hun er en av 20 500 Oslo-barn som bruker starten på årets sommerferie til å tilegne seg ny kunnskap gjennom lek og læring på Sommerskolen.

Crawl og rygg den største hit

Svømming og matematikk er to av hovedingrediensene på Sommerskolen. Når VårtOslo besøker elevene på Marienlyst er det et yrende liv i bassenget. Her er det lek og læring for alle. Enten du kan svømme fra tidligere. Eller vil lære det i løpet av den uka kurset varer.

— Vi har lært både å svømme på rygg og crawle. Dette er kjempemorsomt, selv om jeg kunne svømme fra før, smiler en fornøyd Philip Husebye Skramstad (7).

Philip Husebye Skramstad (7) og Elouisa Devi Ahjua Knutsen (6) trives godt i svømmebassenget på Sommerskolen. Foto: Christian Boger

Også de som har litt mindre svømmeerfaring enn syvåringen storkoser seg i vannet.

— Det er spennende å lære seg å svømme. Nå kan jeg det nesten helt uten hjelp, forteller en stolt Elouisa Devi Ahuja Knutsen (6).

En voksende og fargerik dinosaur

Sommertemperaturen om dagen kan for mange bringe tankene til sydligere strøk. Da er det kanskje ikke så farlig at det enda ikke helt er ferie.

Fra bading kan kidsa rusle videre til "mattegrublerier", datakoding eller tegning.

I skolegården på Marienlyst er en fargerik dinosaur i ferd med å vokse fram på asfalten. For hver dag som går blir dinosauren, som ledd i et matematikkprosjekt, større og større. Geometriske former og rutenett danner rammeverket for kunsten, som så tegnes opp med kritt.

— Ungene er veldig interesserte i hvor mye dinosauren har vokst i løpet av natta, forteller rektor for Sommerskolen, Kirsten Riise.

Mellom "timene" er det også tid for frilek og herjing. Fotball, klatring og frilek er en velkommen avkobling fra læringen i sommervarmen.

Elevene på Sommerskolen på Marienlyst skole måler opp og tegner dagens dinosaur i skolegården. Foto: Christian Boger

— Veldig fin måte å lære på

Tilbudet Sommerskolen gir er, som tidligere nevnt, svært voksende i popularitet. Opplegg og timeplan ser ut til å ha truffet midt i blinken hos målgruppen. Og deltagerne klager ikke over å måtte bruke en ferieuke på skolen istedet for på hytta eller i Syden.

— Dette er en veldig spennende og fin måte å lære nye ting på. Jeg skulle ønske den vanlige skolen var mer lik dette, sier Emilie.

Full konsentrasjon under utformingen av skolegårdens dinosaur. Foto: Christian Boger

Den engasjerte tredjeklassingen blir gjerne med også neste år.

— Det er så mange spennende ting du kan gjøre her. Egentlig skulle jeg ønske at vi kunne være med på alt, smiler hun.

Entusiastisk byråd ser stort behov

Onsdag formiddag var det også tid for storfint besøk ved Sommerskolen på Marienlyst. Dagen før hun tar ferie benyttet nemlig skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sjansen til å få en førstehåndserfaring i hva Sommerskolen driver med. Etter besøket var byråden mektig imponert.

— Sommerskolen er et helt fantastisk tilbud. Vi ser at det er mange som ikke har noe tilbud i ferien. Derfor blir Sommerskolen enda viktigere.  Sommerskolen er det største gratistilbudet i ferien i Oslo der over 20 500 barn får tilbud om lek og læring i løpet av fire uker, sier Thorkildsen.

Emilie Kathrine Gulseth Lindberg (8) trives kjempegodt på Sommerskolen på Marienlyst skole. Her forteller hun skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) om sommerskolehverdagen. Foto: Christian Boger

Skolebyråden er svært opptatt av at læremetodene i Sommerskolen skiller seg vesentlig fra de metodene som brukes i den tradisjonelle skolen.

— Jeg synes det er fantastisk at vi kan lære bort viktig kunnskap med andre verktøy enn de vi vanligvis bruker. I sommerskolen mikser vi for eksempel matte med kunst og historiefortelling. Jeg har et håp om at dette er ting vi etterhvert også vil kunne få se i den vanlige skolen, smiler en ferieklar byråd.

Powered by Labrador CMS