Vinner av Heddaprisens Beste barneforestilling gikk til Oslo Nye Teaters "Kristiana Magiske Tivolitheater", av Atle Knudsen og Kjetil Indregard, med Frede Gulbrandsen på regi.

Etter en lang og usikker tid om teaterets fremtid, vant Oslo Nye Teater prestisjetung pris

Familieforestillingen Kristiania Magiske Tivolitheater på Oslo Nye Teater, vant søndag kveld Heddaprisen for Beste barneforestilling.

Publisert

Søndag kveld var det duket for den årlige Heddaprisen, en norsk teaterpris som deles ut av Norsk teater- og orkesterforening.

Det var familieforestillingen «Kristiania Magiske Tivolitheater» på Oslo Nye Teater, som vant Heddaprisen for Beste barneforestilling.

En glad teatersjef sammen med mange fra produksjonen mottok den prestisjetunge prisen, og utdelingen fant sted på akkurat Oslo Nye Teater.

– En klar parallell

– Takk Hedda. Tusen takk til det kunstneriske teamet. Takk til ensemblet. Takk til alle bak scenen. Og særlig stor takk til alle barneskuespillere som sprer så utrolig mye glede her på teatret, sa teatersjef Runar Hodne i sin takketale i kveld. 

Oslo Nye Teater har i lang tid vært truet av konkurs. Tidligere denne uken ble det klart at den snart 100 år gamle kulturinstitusjonen vil unngå en slik skjebne, i alle fall ut året.

– Det er en klar parallell mellom den kampen forestillingens Tivoliteater kjemper for og Oslo Nye Teater. Virkeligheten innhentet oss på brutalt vis. Kristiania Magiske Tivolitheater er derfor i dobbel forstand et veldig viktig bevis for den kunstneriske kraften som er Oslo Nye Teater, som vi kjemper for og forsvarer med nebb og klør i disse merkelige tider. 

– På vegne av hele Oslo Nye Teater takker jeg for prisen og støtten den siste tiden, fortsatte teatersjefen.

– En gjennomført forestilling

Juryens begrunnelse handlet om at barn fortjener scenekunst av høy kvalitet, slik Oslo Nye Teaters forestilling gir. 

– Fristelsen til å lage adapsjoner av allerede kjente forelegg er stor. Desto mer skal til for å skape noe virkelig overbevisende innenfor slike formater. I en omsluttende scenografi, med et topptrent ensemble, presenterer årets vinner en gjennomført forestilling, heter det i juryen.

– Når salen jubler hemningsfullt av replikken «Teateret er reddet!», er vi sjarmert, lykkelig uvitende om at samme replikk et halvt år senere i den virkelige verden ikke er en selvfølge, skriver juryen videre.

Kristiania Magiske Tivolitheater settes opp igjen på Oslo Nye Teater høsten 2025.

Med Oslo Nye-hyllest

Skuespiller og regissør Kim Haugen fikk Heddaprisen for beste regi av lystspillet «Karusell» av Alex Brinchmann, satt opp på Nationaltheatret. Da han mottok prisen var han ikledd en blå T-skjorte med et gullhjerte med Oslo Nyes logo trykket på.

– Tusen takk! Utrolig gøy! Dette er helt vanvittig med tanke på alle de fantastiske forestillingene og de strålende regissørene i Norge i dag. Takk til Hedda-juryen som setter pris på humor og galskap i en sinnssyk tid, sa prisvinneren fra scenen.

Vinner av beste regi, Kim Haugen, med Oslo Nye-hyllest i form av en T-skjorte med teatrets logo i et hjerte.

Haugen er en av Norges mest kjente skuespillere og regissører og har vært ansatt ved Nationaltheatret siden 1978. Haugen har medvirket i flere filmer og TV-serier, blant annet «Olsenbandens siste stikk» fra 1999, «Karlsson på taket» fra 2001 og humorserien «Hvite gutter» på Discovery fra 2018 fra 2022.

Haugen er gift med NRK-journalisten Nadia Hasnaoui.

– I regifaget er komedien en særlig utfordring. Da kommer mange års egen skuespillererfaring godt med. Med presisjon og timing har årets vinner vist hvordan komedie er en sann kunst, heter det i juryens begrunnelse, som fortsetter slik:

– Regi er evnen til å ha og bære en visjon gjennom en lang prosess. Regi er evnen til å forløse talentene til alle som jobber med en forestilling. Regi er evne til å velge – og til å velge bort, og til å gi nytt liv til gammel tekst.

– Meget høyt nivå

Heddakomiteens ærespris gikk i år til dramaturg Cecilia Ölveczky, som får honnør for at hun gjennom flere tiår har jobbet for å heve norsk scenekunst. 

Opp gjennom årene har Ölveczky samarbeidet tett og langvarig med mange ledende dramatikere og regissører i Europa. Juryen vektlegger også at dette har bidratt til å forme den norske scenekunsten.

I år er første gang Heddaprisen har omfattet egne kategorier for utøvere innen dans og musikkteater.

– Hva i alle dager var dette? Hvordan kunne noe så meningsløst og latterlig være så grunnleggende bra og nyskapende? I denne forestillingen holder både spill, musikk, sang, regi, kostyme og kulisser et meget høyt nivå, skriver juryen for Heddaprisen om årets vinner av kategorien beste musikkteaterforestilling.

Det var Julian Crouch og Phelim McDermotts «Shockheaded Peter» som vant denne prisen.

Vinner av beste musikkteaterforestilling var Shockheaded Peter av Julian Crouch og Phelim McDermott, med Vidar Magnussen på regi.

– En forestilling som peker framover

Prisen for beste danseforestilling gikk til stykket «KNØ» av Ingeleiv Berstad.

– I et enestående felles koreografert ritual åpner, lukker, bretter, lener og løfter de både hverandre og store, tunge lerreter. Dette er en forestilling som peker framover og åpner opp for tanker om menneskenes styrke ved dedikert samarbeid og oppmerksomhet mot de andre, mener juryen.

Ragnhild Tysse fikk prisen for beste skuespiller/medspiller for rollen i stykket «I vårt sted» på Nationaltheatret som Arne Lygre også mottok pris for beste scenetekst for.

I kategorien beste forestilling for ungdom tok stykket «Å leve videre» av Nina Wester førsteplassen.

Powered by Labrador CMS