� I fjor hadde jeg to hjerneslag av stress og ytre påkjenninger. Jeg er nå så sliten og nedkjørt at jeg ikke orker noen ting, sier Johanna Engen. Foto: Privat

— Frp hevder at bydel Gamle Oslo vil kaste Johanna Engen ut av sin kommunale leilighet. Det stemmer ikke

� Saken til Johanna Engen trenger ingen inngripen fra byrådet, slik Frp hevder. Rødt Gamle Oslo har fått gjennom et vedtak som gjør at hun kan søke om å beholde leiligheten, skriver Rødts Olaf Svorstøl.

Publisert

Den 18. juli uttaler Aina Stenersen, Frps helsepolitiske talsperson i bystyret, til VårtOslo at byrådet må stanse utkastelsen av Johanna Engen (70) og at bydel Gamle Oslo ikke følger de nye reglene for eldre mennesker som bor i kommunale leiligheter.

Det stemmer rett og slett ikke. Det skal i denne saken ikke være nødvendig med noen inngripen fra byrådet.

Johanna Engen-saken

I åtte år har minstepensjonisten Johanna Engen bodd i den samme bygården i Brinken på Kampen, i to forskjellige leiligheter. Men fordi den 46 kvadratmeter store leiligheten hun de siste årene har bebodd har ett ekstra soverom, mener bydel Gamle Oslo og kommunens bolignemd at Johanna Engen må ut. Bydelen vil tvangsflytte henne til en mindre leilighet.

Johanna kan søke på nytt

De nye reglene gir personer over 65 år større rettigheter til å bli boende i sin kommunale bolig.

Etter forslag fra Rødt har bydelsutvalget i Gamle Oslo i juni enstemmig vedtatt at alle tidligere flyttevedtak som omhandler personer over 65 år, og som ikke er gjennomført, skal behandles på nytt etter de nye reglene.

Det eneste vedkommende må gjøre er å søke på nytt. Dette vil også gjelde for Johanna Engen. Hun har dermed krav på en helt ny behandling, etter de nye forskriftene.

Les de tidligere sakene:

Lang forhistorie

Rødt har arbeidet med denne saken siden begynnelsen av 2017 og fremmet første gang en sak i bydelsutvalget i april 2017.

Rødts forslag om å avvente en gjennomføring av flyttevedtak for eldre over 65 år i påvente av de nye reglene fikk den gangen bare støtte av Frp, ved Kjell Johansen. Men det ble i det minste vedtatt at bydelsdirektøren skulle redegjøre for konsekvensen av de nye forskriftene for eldre personer som ikke hadde økonomi til å skaffe egen bolig.

Det var denne saken som kom tilbake til bydelsutvalget i juni 2018 og som førte til at Rødt på nytt fremmet forslag, som denne gangen ble enstemmig vedtatt, se sak 79/2018.

La meg gjenta

Saken til Johanna Engen og andre saker som gjelder eldre personers rettigheter til å bo i kommunale boliger trenger altså ikke å behandles av byrådet.

Bydelsutvalget har gjennom sitt vedtak instruert bydel Gamle Oslo til å følge det nye regelverket i alle saker hvor flyttingen ikke har skjedd og hvor det leveres ny søknad.

Powered by Labrador CMS