Flexi Aukan ble avbooket fra Rødts festival Popvenstre på grunn av "personlige konflikter".

Popvenstres programkomite avbooket artisten Flexi Aukan på Rødt-festival. Så snudde de. – Vi beklager, vi har ombestemt oss

– Jeg forventer at Rødt som parti og arrangør skal gi plass til artister og kunstnere som bruker stemmen sin til å protestere mot kapitalismen, jobber mot klasseskiller og kritiserer politivold. Min konklusjon er at jeg ikke ønsker å bidra som aktivist på en politisk festival som kansellerer folk jeg mener Rødt politisk bør alliere seg med.

Publisert

Tidligere i år ble musiker Maria Eva Orieta invitert til å være ordstyrer for en samtale på festivalen Popvenstre i regi av Rødt Oslo. Temaet var «Arbeiderviser, protestsang, rap og joik – hvordan har sangen blitt brukt som våpen og verktøy, og hvordan kan vi bruke den i dag?».

Festivalen skal holdes førstkommende lørdag. Orieta trakk seg i dag fra samtalen. Her er hvordan hun begrunner avgjørelsen sin.

Festival for grasrota

Festivalen ønsket da de kontaktet meg også å ha med flere i samtalen, spesielt kvinnelige artister. Samtidig som jeg takket ja til å være ordstyrer spurte jeg programsjefen om arrangøren har tenkt på mangfold og representasjon når de planlegger festivalen. Jeg mener at en festival som arrangeres av Rødt forplikter å vise fram det kulturelle mangfoldet som vi har i Norge og spesielt i Oslo.

På festivalens hjemmeside kan man lese: «Popvenstre er en festival for grasrota, for de sosiale bevegelsene og for kultur som vil noe – en politisk møteplass der protokoll og pulverkaffe er bytta ut med parkhygge og gitarforsterker».

Jeg foreslo at samtalen om «sang som våpen» burde inkludere rappere og artister fra det globale sør som bruker stemmen sin til å løfte sosiale spørsmål og urettferdighet. Arrangøren og programsjefen, som var opptatt av å få kvinnelige artister som de mente kunne passe inn i samtalen, fikk ikke tak i noen som kunne delta.

Jeg fikk derfor lov til å spørre artister jeg mente kunne passe i en slik samtale. Jeg inviterte blant annet rapper og artist Flexi Aukan (Mikal Bockman) og låtskriver og forteller Lina Teir. Programsjefen var positiv til begge og begge ble satt opp på programmet.

Maria Orieta reagerte sterkt på avgjørelsen om at den politiske undergrunnsartisten Flexi Aukan ble kuttet fra programmet til Popvenstre på lørdag.

Passer ikke inn

Til min overraskelse fikk jeg på torsdag 19. august en telefon der programsjefen fortalt meg at Flexi Aukan ikke passer inn i Popvenstre og at de derfor «avbooker» han. Jeg fikk beskjed på telefon om at det var noen i den politiske ledelsen i Rødt som ikke ønsket å ha han med.

Jeg spurte om å få mer tydelig begrunnelse på avgjørelsen og fikk da en e-post fra programsjefen om at Rødt antagelig ønsker å «helgardere seg» mot en artist som Flexi Aukan og at «partiet og festivalen vil kunne stå inne for de og det som presenteres fra scenen».

For dere som ikke kjenner Flexi Aukan, er han en artist og kunstner som har tatt til motmæle mot politivold og maktmisbruk. Han er en tidligere ungdomskriminell og har vært ærlig om dette i ettertid.

Jeg synes avgjørelsen om kanselleringen var feil både med tanke på samtalen og med tanke på at vi trenger mangfold og representasjon i en samtale om politikk og sang. Siden festivalen ikke var interessert i å snakke mer med meg om avgjørelsen, henvendte jeg meg til avisen Klassekampen for å spørre om avisen er interessert i å skrive om denne kanselleringen.

Etter at avisen kontaktet festivalen for å høre deres side av saken skrev festivalleder til meg på e-post og forklarte at "avbookingen" er på grunn av «flere personlige konflikter han hadde vært involvert i med andre aktører tilknytta festivalen, og derfor ble det vanskelig å ha han med».

Hva har skjedd?

Jeg mener fortsatt at festivalens svar til meg ikke er en tydelig forklaring på hvorfor en festival arrangert av Rødt kan kansellere en artist til en samtale som «sang som våpen». En personlig konflikt er ikke en god grunn uten at de involverte blir gitt en grundig forklaring.

Hva har skjedd? Hvem er de involverte? Hvorfor får ikke jeg eller Flexi Aukan noen grundig forklaring? Jeg mener at svarene som blir gitt åpner opp for spekulasjoner som ikke passer inn i et offentlig og politisk arrangement.

Jeg forventer at Rødt som parti og arrangør skal gi plass til artister og kunstnere som bruker stemmen sin til å protestere mot kapitalismen, jobber mot klasseskiller og kritiserer politivold. Min konklusjon er at jeg ikke ønsker å bidra som aktivist på en politisk festival som kansellerer folk jeg mener Rødt politisk bør alliere seg med.

Meningsløs samtale

Jeg er selv tillitsvalgt i fylkesstyret i Rødt Oslo og vet at de som deltar på festivalen som aktivister ønsker å lage en politisk festival.

Kanselleringen, eller avbookingen som festivalen kaller det, gjør at en spennende samtale om «sang som våpen» blir meningsløs hvis man ikke kan inkluderer en stemme som Flexi Aukan sin.

Artister som Flexi Aukan representerer motstand og protest fra Oslos hiphop-miljø og undergrunn. Hans tekster er helt tydelige politiske og på venstresiden. Rødt som revolusjonært parti på venstresiden må kunne ha plass til mange stemmer og måter å uttrykke seg på. Klarer ikke et parti som Rødt dette, kan ikke partiet kreve at resten av samfunnet skal gjøre noe lignende.

Til slutt vil jeg legge til at jeg ikke er en personlig venn av artisten Flexi Aukan. Jeg følger han på sosiale medier og har kontakt med han i profesjonelle sammenhenger og politisk aktivisme.

Programkomiteen beklager

I etterkant har Rødts programkomite snudd og beklager:

Programgruppa for Popvenstre har i dag gjort en ny vurdering av artisten Flexi Aukans deltakelse i en av panelsamtalene under festivalen, og vi har ombestemt oss. Vi vil beklage håndteringen av saken. Det var ikke en politisk begrunnelse som lå bak avgjørelsen vår om å ikke ha ham i panelet, men problemstillinger knyttet til personlige konflikter.

Misforståelser og dårlig kommunikasjon fra vår side har bidratt til at det nå blir stilt spørsmål ved årsaken til at han ble tatt ut av programmet. Som festivalens frivillige programgruppe er det viktig å understreke at det ikke er på grunn av bakgrunnen eller det politiske innholdet i låtene hans.

Avgjørelsen ble tatt basert på en forhastet konklusjon. Derfor har vi i dag invitert Flexi Aukan til å likevel delta i panelsamtalen.

Vi i programkomiteen har lært mye av dette, og håper å kunne bruke de gjenstående dagene på å lage en best mulig festival.

Powered by Labrador CMS