Sammen med Hanne Ugelstad (bak) i Street Art Oslo limer Dish fast tallerkner med malte illustrasjoner.

Tallerkener som gjenbrukskunst på Grünerløkkas vegger

Flere steder på Grünerløkka kan du se små asjetter og askebegre med illustrasjoner på. Kunstneren Dish kom fra London under årets Løkka-Lykke festival for å pynte veggene med sin gjenbrukskunst. — Det kan føles gammelt og bortkastet, så jeg ønsker å blåse nytt liv i det, forteller hun.

Publisert

Grünerløkka har fått flere nye kunstverk på sine vegger etter at gatekunstfestivalen Løkka-Lykke ble ferdig. Dette var en feiring av gatekunst, hvor målet var å ikke bare synliggjøre kunstformen, men også bygge bro mellom gatekunstmiljøet og offentligheten.

Løkka-lykke introduserte seg på den norske arenaen for gatekunst i 2021. Kunstnere ble invitert til å produsere stedsspesifikke kunstverk sentralt på Grünerløkka, med stor variasjon i både uttrykk og format, fra store veggmalerier til små installasjoner.

Kunst av gjenbruk og tallerkener

Dish er en allsidig kunstner fra London, nå basert i Bergen. Arbeidene hennes skildrer ofte kvinner fra et feministisk perspektiv, sammenstilt med utpreget mørke linjer og toner. Hennes spesielle kunstform er å bruke tallerkener, asjetter og andre gjenstander som veggkunst, gjerne med illustrasjoner og malerier på.

Maleriene til Dish er ofte inspirert av dyreriket.

— Det er en fin måte å bruke ting som allerede er rundt oss og lage noe nytt av det. Det kan føles gammelt og bortkastet så jeg ønsker å blåse nytt liv i det. Jeg liker å tenke på at disse tingene har en historie, sier hun.

— Jeg er interessert i gjenbruk. Jeg tar gamle tallerkener, eller hva som helst, og maler på disse. Her på Løkka-Lykke har jeg malt en del dyr og senere brukte jeg også askebegere.

Tallerkenene til Dish henger litt rundt omkring på Løkka, for eksempel i Markveien.

En av tallerkene Dish hadde hengt opp hadde noen tatt ned igjen dagen etter. Hun forteller at det ikke var første gang. — Enten har den falt ned eller så har noen tatt den fordi de ikke liker den eller fordi de liker den for godt, sier DISH. Hun forklarer at dette skjedde mye i Bergen.

Selv synes hun det er hyggelig at folk liker kunsten hennes, men foretrekker at de lar den henge.

— Hvis du henger noe opp på en vegg er den der i to dager eller i to år, hvem vet?

Med naturen som inspirasjon

Christoffer Henriksen (24), eller SALKE, har stått i Københavngata med sprayboks for å produsere et fargerikt verk inspirert av natur og menneske. Salke er originalt fra Skotterud hvor han drev mye med graffiti. Han forteller at han hovedsakelig ønsker å inspirere folk med kunsten sin, gi glede og få folk til å smile.

Christoffer er selvlært og har holdt på med graffiti siden han var ti år gammel.

— Jeg håper jeg kan gi glede til folk, og at det kan være noe mer enn en grå, trist vegg, sier han. Han er veldig takknemlig for at han har fått være en del av gatekunstfestivalen, og føler at han er med på å gi liv og energi til stedet.

— Hvis jeg ser noe kunst som jeg synes er kult så blir jeg gira, glad og imponert. Den reaksjonen ønsker jeg at andre har med min kunst også, forteller Christoffer.

Christoffer fikk laget et lite verk ved inngangen til Grünerløkka brygghus.

— Jeg ønsker at folk kan få litt øynene opp for kunst i offentlig rom. Det har begynt å bli betraktelig mye mer nå de siste årene, men jeg ønsker at enda flere åpner seg. Det gir liv og energi til gatene, forteller han.

I Københavngata 4 kan man se veggmaleriet med de sterke fargene. Salkes verk består av to vegger i en, som kan sees både med en åpen og lukket port.

Powered by Labrador CMS