Vålerenga-keeper Mitch Gillam var en viktig brikke da Vålerenga slo Storhamar hjemme på JOrdal i tirsdagens semifinalekamp mellom de to erkerivalene.

Mitch Gillam stengte buret da Vålerenga utlignet mot Storhamar. - Utrolig deilig å slå tilbake, sier Thomas Olsen

Etter å ha tapt den første semifinalen på Hamar, slo Vålerenga hardt tilbake mot Storhamar hjemme på Jordal i kveld. — Litt synd jeg ikke holdt nullen, sier Vålerenga-keeper Mitch Gillam.

Med søndagens Vålerenga-tap i første semifinale borte mot Storhamar, var det svært viktig for østkantgutta å slå tilbake mot erkerivalen hjemme på Jordal.

Det lykkes de med i en kamp hvor de i store deler hadde full kontroll på et tamt Storhamar-lag.

— Det var skjønt å slå tilbake, men jeg føler at vi nok en gang ikke gjorde en veldig god match, sier Vålerenga-trener Fredrik Andersson til VårtOslo etter kampen.

— Blir for forsiktige

Etter å ha tatt ledelsen med to mål tidlig ble de to siste periodene vanskeligere for hjemmelaget enn hva de burde ha blitt.

— Vi blir litt for forsiktige og skal bare forsvare ledelsen. Det er farlig i en kamp som dette. Da slipper vi Storhamar litt inn i kampen igjen, mener Andersson.

Vålerenga skapte mye foran Storhamar-keeper Trym Gran. Her er det en hoppende Mattis Olimb som forsøker seg.

VIF-treneren er likevel fornøyd med den aggressiviteten gutta hans viser ute på isen.

— I dag viser vi virkelig at vi er til stede. Det er vi godt fornøyd med, selv om det blir noen utvisninger. I dag tar vi hvertfall ikke de dumme utvisningene, og det er godt å se, sier svensken

— Blir nok syv kamper

Spesielt godt fornøyd med seieren kunne Vålerenga-keeper Mitch Gillam være. Han klarte ikke å holde målet stengt hele veien inn, men hadde i alt 31 kvalifiserte redninger.

— Det var litt synd at den pucken gikk inn. Jeg tror ikke jeg har holdt buret rent for Vålerenga ennå. Men vi får ta det neste kamp, smiler kanadieren.

Som seg hør og bør for en semifinalekamp var temperaturen ute på isen høy gjennom hele kampen.

Den kampen blir på Hamar på torsdag, og da er det viktig med en borteseier. Gutta i kongeblått trenger nemlig å vinne en gang på Hamar for å komme seg til finalespillet.

— Det blir en ny og tøff kamp. Jeg er ikke i tvil om at det kan bli nødvendig å spille syv kamper i denne serien før det avgjøres hvem som kommer til finalen, sier Thomas Olsen.

VIF i førersetet fra start

Den første semifinalen var en kamp med høy intensitet og mye smågruff ute på isen, og den andre skuffet ikke den heller.

Bare åtte sekunder skulle det ta før Didrik Nøkleby Svendsen og gjestenes Sverre Rønningen røk i tottene på hverandre. Det ga to minutter i fryseboksen for dem begge.

Spillemessig var det gutta i kongeblått som skulle ta føringen fra start. Og etter tre minutter kan målsniken Mika Partanen sette inn hjemmelagets første mål etter pass fra Tobias Lindström.

Vålerenga-spillerne kunne juble for seier i den andre semifinalekampen.

Etter finnens åpningsgoal kom gjestene litt mer inn i kampen når det gjaldt spillet ute på isflata, men foran målene var det fortsatt gutta i kongeblått som virket farligst.

Flere scoringer lot vente på seg, men da Storhamar-veteran Patrick Thoresen, mot slutten av perioden fikk en merkelig dobbeltutvisning, kunne Mattis Olimb øke Vålerengas ledelse til 2-0.

Den scoringen gjorde at hjemmelaget gikk av isen til første pause med ledelsen akkurat som på Hamar på søndag. Da klarte de å rote bort ledelsen i løpet av midtperioden.

Gjestene våkner fra dvalen

Etter knapt å ha levert noe som helst i løpet av de første 20 minuttene, var det et mer aggressivt Storhamar-lag som kom på isen til den andre perioden.

Helt i starten av perioden førte det også til et par farligheter foran Mitch Gillam i Vålerenga-buret, uten at det ble noen scoring ut av sjansene.

Mange tøffe dueller preget søndagens semifinale. Her tar Vålerenga-back Villiam Strøm for seg Storhamars Eskild Bakke Olsen.

Det skulle også bli gjennomgangsmelodien for store deler av perioden. Et Storhamar som virkelig hadde løftet sitt eget spill.

Mens Fredrik Anderssons gutter ikke var like hete på grøten, slik de hadde vært de første 20 minuttene.

Mot slutten av perioden fikk iskrigerne et par store sjanser, men da var Storhamar-keeper Trym Gran, som kollega Gillam på andre siden av isen, virkelig på jobb.

Likevel kunne hjemmelaget gå av Jordal-isen med ledelsen også etter to perioder.

Scoret med hånda

Med en dårlig midtperiode hadde nok varsellampene begynt å lyse hos Vålerenga-spillerne. Og i starten av den siste perioden klarte de å løfte seg noe.

Med rundt to minutters spill i sisteperioden kom også Jørgen Karterud alene med Storhamar-keeper Gran. Men klarte under hardt press ikke å få gummiskiva i mål.

Etter vel fire minutter tror Anton Karlsson og Storhamar at de har redusert.

Men etter en lang titt på video annullerer dommerne målet for å være scoret med Storhamar-spillerens hanske.

Den avgjørelsen ble ikke godt mottatt hos gjestene fra Hamar. Men skal man dømme fra TV-bildene så avgjørelsen riktig ut.

Det ble mye nesten for Jørgen Karterud tirsdag kveld.

— En helt riktig avgjørelse, mener VIF-trener Andersson.

Dertetter bølget spillet fram og tilbake, men ingen av lagene klarte å få pucken i mål.

Med vel fire minutter igjen fikk Storhamar muligheten til å spille i overtall, og da kom endelig bortelagets redusering ved veteranen Patrick Thoresen.

Minuttet før slutt tok så hamarsingene ut keeper for å få en utespiller mer på isen i sin jakt på spilleforlengelse og eventuelt straffeslagskonkurranse.

Det ga som så mange ganger før ikke noe resultat, og Vålerenga utliknet dermed gjestenes ledelse i semifinaleserien.

Vålerenga - Storhamar 2 - 1 (2-0,0-0,0-1)

Jordal Amfi, 5241 tilskuere

Hoveddommere: Roy Stian Hansen / Marcus Vardeberg Wannerstedt

1.per: 1-0 (02.57) Mika Partanen (Tobias Lindström) 2-0 (18.48) Mattis Olimb (Tommi Taimi / Partanen)

2.per: Ingen

3.per: 2-1 (55.38) Patrick Thoresen (Peter Quenneville / David Booth)

Utvisninger: VIF: 5x2min SIL: 5x2min