Muhammed Hussein Naeim og Midya al Ahmed
Etter mange forsøk og mye usikkerhet har Muhammed Hussein Naeim og Midya al Ahmed skaffet seg faste jobber som verter ved Litteraturhuset.

Muhammed (22) og Midya (18) slet med å skaffe seg jobb: – Det føltes håpløst

Mange unge møter et tøft arbeidsmarked i Oslo: – Som oftest fikk jeg høre at jeg manglet arbeidserfaring. Men hvordan skal jeg få arbeidserfaring når nesten alle avviser meg, nettopp fordi jeg mangler det.

Publisert

Som veldig unge flyktet Midya al Ahmed (18) og Muhammed Hussein Naeim (22) fra krigen i Syria. I dag jobber de begge som verter på Litteraturhuset, rett ved Slottsparken. De brukte flere år på veien inn i Oslos arbeidsliv.

Samtidig går de begge på videregående skole for å få seg studiekompetanse, slik at de kan studere videre.

Føltes håpløst

De siste ti årene har McDonald's gjennomført en arbeidslivsundersøkelse blant unge mellom 16-25 år. Årets tall fra Opinion viser at over halvparten, 59 prosent av de spurte i Oslo, synes det er vanskelig å finne jobb ved siden av skole og studier.

Både Midya og Muhammed forteller at det var veldig vanskelig for dem å komme inn i arbeidsmarkedet, spesielt om du ikke allerede har jobberfaring eller ikke kan språket så godt.

– Som oftest fikk jeg høre at jeg manglet arbeidserfaring. Men hvordan skal jeg få arbeidserfaring når nesten alle avviser meg, nettopp fordi jeg mangler det, forteller Midya forundret.

– Det føltes håpløst etter hvert, jeg sjekka e-posten jevnlig og håpte på et bra svar, men fikk alltid meldingen «lykke til videre». Likevel ga jeg ikke opp.

Midya al Ahmed  og Muhammed Hussein Naeim
Etter en tid med arbeidstrening, fikk Midya al Ahmed (t.v.) og Muhammed Hussein Naeim begge fast jobb ved Litteraturhuset.

Midya forteller at Kulturintro, en prosjekt som tilbyr arbeidstrening for unge flyktninger i Oslo, var løsningen som redda henne. Hun fikk anbefalt ordningen gjennom en venninne.

KulturIntro

  • Ligger under musikk- og ungdomsorganisasjonen JM Norway
  • Prosjekt som kobler kulturinstitusjoner og festivaler med unge flyktninger som ønsker arbeidserfaring
  • Tilbyr arbeidstrening
  • Er rettet mot unge 18-29 år

Språket, et hinder

Muhammed beskriver om de samme opplevelsene som Midya. Også han kjente på håpløsheten når tiden gikk og han stadig ikke fikk noe jobbtilbud.

Muhammed legger til at språkkunnskapen hans også var et hinder.

– Et par ganger fikk jeg høre at jeg ikke fikk jobben, fordi jeg ikke kunne språket godt nok.

Unge er en sårbar gruppe

Midyas og Muhammeds utfordringer er ikke ukjente. Tilgangen på stillinger i Oslo går nedover sammenlignet med i fjor, forteller Magnus Askim, fungerende direktør i NAV Oslo.

– Om denne nedgangen fortsetter, vil det bli hardere konkurranse om jobbene, særlig når ledigheten også øker. Vi tror at ledigheten vil øke noe i tiden fremover.

– Vi ser også en økende ubalanse mellom det arbeidsgiverne etterspør og kvalifikasjonene hos arbeidssøkerne som er ledige.

Magnus Askim
Vi tror at ledigheten vil øke noe i tiden fremover og at det vil bli hardere konkurranse om jobbene, sier fungerende Oslo-sjef i NAV, Magnus Askim.

– Hvorfor er det blitt så vanskelig?

– Årsaken til at bedriftene etterspør færre folk nå er sammensatt. Det kan handle om at høye renter og en urolig omverden bidrar til lavere investeringslyst og generell usikkerhet. Det kan føre til at bedriftene etterspør færre medarbeidere. I tider med økonomisk tilbakegang vil dette ofte ramme de med lite erfaring og lite utdanning, særlig unge er en sårbar gruppe her.

Senk de formelle kravene

NAV oppfordrer bedrifter til å gi sjanser til kandidater som kanskje ikke oppfyller alle kvalifikasjonskravene i stillingsutlysninger.

– Vi oppfordrer bedrifter til å gå gjennom egne kvalifikasjonskrav med et kritisk blikk. Bedriftene bør spørre seg: Hva kjennetegner de gode folka våre? Er det nivået på utdanningsgraden eller er det andre egenskaper som er viktigere? Vi trenger rett og slett at arbeidsgivere justerer ned sine inngangskrav, sier Magnus Askim.

– Vår erfaring er at inkludering lønner seg. Bedriftene får dyktige ansatte, samtidig som de gir folk en viktig mulighet til å delta i arbeids- og samfunnsliv.

NAV: – Se etter ikke-utlyste jobber

Askim anbefaler også arbeidssøkere til å oppsøke bedriftene direkte på nettet.

– Vi vet også at en del stillinger innen ulike bransjer ikke lyses ut, som i servicenæring og butikk, men legges direkte på hjemmesidene til den enkelte bedrift. Det betyr at arbeidssøkere må være aktive og se etter stillinger som ikke er lyst ut offentlig. Dette er gjerne stillinger som ikke stiller høye krav til formell kompetanse.

Vil studere arkitektur

Midya og Muhammed har fremtidsplaner.

– Jeg liker godt jobben på litteraturhuset. Her møter jeg mennesker, blir kjent med norsk kultur og lærer bedre norsk. Derfor vil jeg fortsette å jobbe her. Men i fremtiden vil jeg mest sannsynlig studere juss, sier Muhammed.

Midya tar siste året på videregående skole og skal snart studere. Hun har også en anelse om hva fremtiden bringer.

– Jeg er også veldig fornøyd med jobben på litteraturhuset og vil fortsette å jobbe her på deltid. Lønna er god, og medarbeiderne er veldig hyggelige og hjelpsomme. Etter videregående har jeg lyst til å studere arkitektur, sier hun.

Powered by Labrador CMS