DEBATT

– Resultatet av de rødgrønne årene for Oslo er at hele bydelssektoren har et stort merforbruk og omstillingsbehov, mener Vegard Rødseth Tokheim, gruppeleder for St. Hanshaugen Høyre.

– Budsjett for St. Hanshaugen – på tide med ansvar

– Bydel St. Hanshaugen er styrt av de rødgrønne og vil i år ha et underskudd på 87 millioner. Det er på høy tid at vi får bydelsøkonomien på rett kjøl.

Publisert

I bydel St. Hanshaugen har det vært et rødgrønt flertall siden 2019. Før det, var det Høyre, Venstre og MDG som hadde flertall, og vi ga fra oss et overskudd på 25 millioner til det nåværende flertallet. 

Ved hver eneste økonomiske statusrapport siden jeg ble bydelspolitiker i 2019, har pilene pekt i gal retning. Høyre har, som en ansvarlig opposisjon, foreslått kutt eller økte inntekter i størrelsesorden 13 millioner i samme periode. Da hadde vi vært bedre rustet til å møte dårlige tider som vi nå er inne i.

Må sikre en ansvarlig bydelsøkonomi

Høyre har hatt et mantra om at vi må sikre en ansvarlig bydelsøkonomi ved hvert eneste budsjettmøte og kommet med forslag til kutt som ivaretar at bydelen kan ha en solid økonomisk styring, samt forslag som kan ivareta en trygg drift på lang sikt. 

I tillegg har det vært viktig for oss å skjerme tilbudene til barn og unge i bydelen. Arbeiderpartiet, SV, MDG og nå Rødt som er flertallet i bydelsutvalget har ikke tatt initiativ til ett eneste forslag til kutt i perioden.

I fjor gikk bydelen 40 millioner i underskudd. Nå er vi på vei mot 87 millioner som mangler for å drifte bydelen i null. Kall det gjerne gjeld. Bydelsutvalgsleder Gudmund Brede fra Arbeiderpartiet skrev før valget i fjor: "Vi styrer bydel St. Hanshaugen trygt!". 

Mer enn 100 millioner i forskjell fra å være i overskudd til å være i underskudd, kan ikke sies å være trygg styring de siste fem år.

Kunne vært unngått

Det har ansatte i bydelen som har mistet sin jobb eller frykter for sin stilling, foreldre og våre eldre som har vært i kontakt med oss om sine bekymringer, en helt annen oppfatning av enn det Arbeiderpartiet reklamerte seg som under valgkampen. 

Hadde vi tatt grep før, kunne vi unngått å være der vi er nå. Budsjettforslaget fra bydelsadministrasjonen, og tiltak som har vært gjort underveis i år, har nå tatt på alvor den økonomiske situasjonen. 

Det inneværende budsjettet Oslo styres etter, var det siste budsjettet til Raymond Johansen. Høyre og Venstre-byrådet har fulgt den rammen som Johansen foreslo til bydelene med noen påplussninger for i år. 

Resultatet av de rødgrønne årene for Oslo er at hele bydelssektoren har et stort merforbruk og omstillingsbehov.

Tar regningen for manglende prioriteringer

Bydeler som St. Hanshaugen må nå betale regningen for manglende prioriteringer i de rødgrønne årene både fra det forrige byrådet og de lokale bydelspolitikerne som har hatt ansvaret.

Høyre kommer til å støtte oppunder at vi får bydelsøkonomien på rett kjøl. Når vi tidligere har kritisert det rødgrønne flertallet i bydelen så har vi pekt på at om vi ikke tar grep, kan det bety usikkerhet for ansatte og gode tilbud som kan stå i fare. Der er vi nå. 

La oss beholde mer av våre egne penger sjæl

Det er likevel ikke bare de rødgrønne lokalpolitikerne i bydelen som har ansvar for at økonomien i bydelene og Oslo, er stram. Regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har fratatt enda mer av Oslos egne skattepenger for neste år gjennom å endre inntektsutjevningssystemet. 

Om byen vår fikk beholde mer av sine egne hardt opptjente og betalte skattepenger, så ville vi stått i en annen økonomisk situasjon for Oslo kommune. 

St. Hanshaugen Høyre kommer til å ta ansvar ved å være med på å vedta et budsjett som legger til rette for at vi igjen får kontroll på bydelsøkonomien og sikre gode tjenester for utsatte grupper, unge og sårbare eldre. 

Så har vi et håp om at Oslo Arbeiderparti gir beskjed til sin fremste tillitsmann Jonas Gahr Støre: «La oss beholde mer av våre egne penger sjæl!»

Powered by Labrador CMS