Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
DEBATT
Byrådet ønsker å skrote leilighetsnormen, som sier at leiligheter ikke skal være mindre enn 35 kvadratmeter.
Det skal bygges flere små og færre store leiligheter, også i områder der det er mangel på leiligheter for familier, slik at de kan bli boende. Byrådet er visst av den oppfatning at den eneste løsninga på boligkrisa er å bygge mange trange små leiligheter.
Har man dårlig råd, så skal man visst klare seg med 25 kvm og sove på stua, gjerne rett ved siden av oppvasken på kjøkkenet i samme rom.
Det kommer kritikk fra flere når det gjelder å skrote leilighetsnormen. Rødt utfordret byråden for byutvikling i siste bystyremøte før sommerferien med kritikk fra blant andre politiet, plan- og bygningsetaten og en gruppe arkitekter.
Vi fikk ikke noe særlig fornuftig svar fra byråd for byutvikling James Stove Lorentzen annet enn at å bygge små leiligheter er den eneste måten å løse boligkrisa i byen.
Oslo-politiet er kritiske. I prioriterte nabolag, der det er mest kriminalitet i nærmiljøet sammenlignet med gjennomsnittet for byen som helhet, har det de siste årene blitt utbygget med lavere bokvalitet og større gjennomtrekk av beboere.
De ser at prosjekter med stor andel små leiligheter gir stort gjennomtrekk og lite tilhørighet til stedets kultur og fellesskap. Byrådets ønsker for en ny leilighetsnorm gir altså utbyggingsprosjekter som er kjennetegnet av nettopp det samme som de levekårsutsatte områdene vi allerede har i dag: Trangboddhet, gjennomtrekk, lav andel av familier, lav tilknytning til nærmiljø og frivillighet, sosialt ustabile bomiljøer og høyere kriminalitet enn gjennomsnittet for byen.
Den nye normen skal altså gi flere boliger, men den innebærer faktisk også at vi går tilbake til å bygge levekårsutsatte områder! Å fire på leilighetsnormen vil gi sosiale konsekvenser.
Byråd Stove Lorentzen har hatt dårlig tid og har allerede lagt det nye forslaget til grunn i behandlingen av enkeltsaker. Østre Aker vei 90 på Linderud er nå første prosjekt ut som pilot for den nye normen, med flere små leiligheter som er enda mindre enn dagens minstekrav.
Oslo politidistrikt uttalte seg i den begrensa høringa, på bakgrunn av sitt ansvar for kriminalitetsforebygging. Bildet politiet tegner er en gettoisering av allerede utsatte områder. Politiet stiller seg kritisk til forslaget om å endre bolignormen generelt i Oslo til 30 kvadratmeter, særlig innenfor prioriterte nabolag, og ønsker ikke at leilighetsfordeling endres.
I stedet ber politiet om forbedret boligmiljø på Linderud og Veitvet, om prosjekter som i større grad ivaretar dagens beboere og deres behov, særlig familier, som bidrar til å bygge videre på tryggheten for dagens innbyggere.
Plan- og bygningsetaten er også kritiske til å redusere kravene til leilighetene på Linderud og andre levekårsutsatte områder.
Byrådets ønske om å redusere minstekravet til boligareal i Oslo fra 35 m2 til 30 m2, og at det nåværende minstekravet skal skrotes inntil en ny leilighetsnorm er på plass, har også skapt sterke reaksjoner andre steder.
For kort tid siden ble det satt i gang et opprop blant arkitekter og tilhørende fagfolk, som allerede har fått stor oppslutning. De stiller seg kritiske til at reduksjon skjer før en ny leilighetsnorm faktisk er på plass og at prosessen rundt et nytt minstekrav gjennomføres uten en arkitektfaglig redegjørelse.
En endring av leilighetsnormen må kreve faglige begrunnelser ikke minst må bydelene få uttale seg. Det er ikke bare eiendomsutviklere og entreprenører som bygger og selger som skal si sitt.