Gressholmen er en av perlene blant osloøyene. Foto: Oddne Rasmussen

Øyguide: Oslos øyparadis venter på deg få minutter med ferge fra Aker brygge

Publisert

Som perler på en snor venter øyene utenfor havnebassenget på storinnrykk av besøkende og hytteeiere i sommermånedene. VårtOslo gir deg den ultimate guiden til øybesøket.

Solen blinker i en havflate flat som en pannekake. En liten kø strekker seg fra Oslo-fergenes kai på Rådhusbrygga og opp mot rådhuset. Det konverseres på et utall språk, og alle er ute etter å få mest mulig ut av en herlig sommerdag.

Det er mai, fantastisk vær og valfarten til øyene har allerede så smått startet både for Oslo-borgere og tilreisende. Disse små naturperlene har stadig flere fått øynene opp for. Magiske øyeblikk venter på de som tar turen.

Bli med på en liten oppdagelsesferd for å gjøre deg klar for sommerens øyhopping.

Utsikt fra toppen av Lindøya, en av øyperlene i havnebassenget i indre Oslofjord. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Klosterruiner og herlige gressletter

Den mest kjente av øyene utenfor havnebassenget er kanskje Hovedøya.

Øya som huser gamle klosterruiner er i stor grad fredet etter kulturminneloven. Navnet kommer av norrønt «hǫfuð» som betyr «høyde», og sikter til den nå 47 meter høye østre delen av Hovedøya hvor det i middelalderen stod et militært vakttårn som voktet innseilingen til Oslo.

Klosterruinene på øya stammer fra et cistercinerkloster fra 1147, da munkene kom til øya utenfor hovedstaden. Restene av klosteret er i dag fredet og en populær turistattraksjon.

Klosterruinene på Hovedøya. Foto: Mark Healey

I tillegg til ruinen kan øya by på både store og langstrakte gressletter som er perfekte for solbading eller idrettsaktivitet, som fotball og andre ballspill. Det finnes i tillegg to flotte badestrender på øyas vestside.

Skulle du bli sulten eller tørst under besøket, finnes det muligheter for å få seg forfriskninger eller noe å spise ved Klosterkroa, som holder til ved klosterruinene. Her serveres enkle retter, salater og smørbrød mellom 1100-1800 i perioden 10. mai til 17. september.

Øyenes beste bademuligheter

De aller fleste osloborgere tenker nok på kaniner når man nevner Gressholmen, men den tid er over. Kaninene får ikke lengre leve fritt på øya, og det sies at det ikke skal være en eneste kanin igjen.

Med kaninene borte, er Gressholmen og tvillingøyene Rambergøya og Heggholmen kjent for å tilby de beste badeforholdene på de indre øyene.  De tre øyene henger sammen og store deler av øyene er registrert som naturreservat.

Frem til 2015 var Gressholmen kro et kjent og kjært samlingssted for tilreisende til øya. I fjor sommer gjenåpnet kroa endelig igjen, til stor jubel fra øyfansen.

Gressholmen kro. Foto. Gunn Pound

– Jeg gleder meg veldig og tror dette blir fantastisk. Vi ble utrolig glade over muligheten til å drive Gressholmen kro. Det er et sommerparadis der ute, sa en av de nye eierne, Anne Marte Archer, til VårtOslo i fjor.

Idyllen Lindøya

Noe mindre kjent blant den jevne osloborger enn mange av sine mer populære kolleger, er kanskje Lindøya. Til tross for at det på mange måter er en gjemt, liten juvel, er øya så absolutt verdt et besøk denne sommeren.

Lindøya er kjent for sine små og fargerike hytter. Foto: Tore22/Flickr.com

Øya, som er et naturreservat, har både flotte badeplasser (ingen av disse er dog godt egnet for små barn), og ikke minst 300 små og fargerike hytter. På en høyde sørøst på øya finner du Christiania-meridianen, som er Oslos egen meridian fra 1850. Sørvest på øya er det et svømmestadion fra 1949, hvor det fremdeles arrangeres svømmestevner.

Midt på øya finnes øyas imponerende godt utstyrte butikk, Lindorca handel. For mer informasjon, sjekk butikkens egen Facebook-side. Vi tok til og med en prat med innehaver Svenn Ove Karlson i fjor. Svenn har i seks år betjent sultne sommergjester fra Lindorca, med alt fra rykende ferske brød til overraskende mange cidervarianter.

Det lille hytteparadiset

Framstår Lindøya som et hytteparadis, er kanskje Nakkholmen (Nakholmen på folkemunne) enda bedre kjent som den store hytteøya rett utenfor hovedstaden. Her har øyboerne stuet seg sammen i 200 små og koselige sommerhus som skaper et velkomment avbrekk fra den travle hverdagen storbyen ofte kan by på.

Med øyas sørlige del fredet som naturreservat blir det både trangt og intimt på holmen.

Hytteparadiset Nakkholmen. Foto: Knut-Arve Simonsen

Under Napoleonskrigen hadde Nakkholmen en viktig rolle: På en liten høyde lå det en såkalt klaffetelegraf, en del av en militær varslingskjede som skulle varsle om fiendtlige angrep. Den gamle hvilehytta er i dag eneste spor etter klaffetelegrafen på Nakkholmen.

Hekkeparadis for måker

Mellom Hovedøya og Sjursøya finner du en annen av de mange små og koselige øyene i havnebassenget. Her ligger Bleikøya, som i tillegg til å være en populær hytteøy, også er et hekkeparadis for flere typer sjøfugl. Her trives både ærfugl, hettemåker og gråmåker i hekkeperioden.

Bleikøya er hekkeparadis for flere sjøfugler. Foto: Andrea Addante

Ferieøyene Langøyene

For mange osloborgere er øyferie synonymt med ferie på Langøyene. Øya er den eneste i nærheten av hovedstaden hvor camping er tillatt, og dette har sørget for at den er en av de mest populære blant hovedstadens befolkning på sommerstid.

Langøyene besto opprinnelig av to øyer (derav navnet), men sundet mellom Nordre og Søndre Langøy ble fylt igjen på 1950-tallet. Der sundet var, er det i dag en stor gresslette for ballspill og andre aktiviteter. Fra tid til annen arrangeres det konserter og andre arrangementer på Langøyene.

Små og store nyter en lat sommerdag på stranda på Langøyene. Foto: Bymiljøetaten / Oslo kommune

Ved Langøyas store sandstrand er forholdene lagt til rette for at både store og små skal få en flott sommeropplevelse. Her kan man både bade fra to sandstrender og svaberg, samtidig som fasiliteter som toaletter og kiosk er på plass.

På Nordre Langøya er det gode campingmuligheter, og mange osloboere er kjent for å bo her ute i telt hele sommeren for så og pendle til og fra jobb. Vil du ta den helt ut og leie en hytte er dette også mulig, da DNT Oslo og omegn faktisk har en til utleie her.

Tvillingøyene på Bekkelaget

Litt bortgjemt fra de andre og lengre øst i havnebassenget ligger de to tvillingøyene Ormøya og Malmøya. Disse øyene kommer man ikke til med ferge, men buss hjelper deg godt på vei. Fra Ormøya tar Malmøybrua deg videre ut til den større øya Malmøya.

Ormøya og Malmøya er to ferieidyller på Oslos østkant. Foto: Ole Rodland

I andre enden av Malmøya ligger Solvikbukta, med sandstrand og sanitæranlegg. Det som er ekstra spesielt med Solvikbukta, er at den er tilpasset funksjonshemmede i tillegg til vanlige brukere.

Det er omtrent en kilometer å gå hit fra busstoppet, og det fins også parkeringsmuligheter. I nærheten av stranda ligger det i tillegg en veldig hyggelig kafe.

Bortsett fra sør og nord på øya, er strandsonen stort sett utilgjengelig.

Oslos beste badestrand?

På østsiden av havnebassenget finner vi enda en øy med høy feriefaktor. Ulvøya ligger teknisk sett i Bunnefjorden, og mange mener Sydstranda på øyas sydspiss kan kalles hovedstadens beste badestrand.

Yrende badeliv på Sydstranda. Foto: Olivia Salles

Stranda eies og drives av Ulvøya Vel, men er åpen for allmennheten og har kiosk, toaletter, dusj og tilgang på drikkevann. Adgangen til badeplassen er dog kun via billett som kjøpes på stedet. Prisene er 20 kroner for voksne og 10 kroner for barn i perioden 1. juni til 31. august.

Fergene tar deg til paradis

For de som søker øyparadiset er tilgjengeligheten særlig i sommerhalvåret svært god. Det sørger Oslofergene for, som med sine ruter til og fra øyene sørger for at folk og fe kan nyte godt av det skjærgården har å by på.

Og en morsom greie er at dette er Ruter-ferger, så du kan bruker Ruter-billetten din for å ta ferga.

Fra sin avgangskai på Rådhusbrygga (ved Aker Brygge) fraktet de fire fergene rundt 730.000 passasjerer i 2015, som var året avgangskaien ble flyttet fra Vippetangen til mer tilgjengelige Aker brygge.

I 2017 fraktet fergene 600.000 passasjerer bare i løpet av årets første sju måneder. Hele 230.000 av disse var i juli! Det er ingen tvil om at flere og flere får øynene opp for Oslos øyparadis.

Ferjene tar deg til Oslos øyparadis. I dette bildet venter noen få heldige øyboere på båten fra Lindøya til Aker brygge en solrik morgen i mai 2018. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Rutetidene for ferjene finner du på Ruters hjemmesider.

Dette er en litt oppdatert versjon av øyguiden vi publiserte i april i fjor.

Powered by Labrador CMS