Einar Wilhelmsen er leder av Oslo MDG. Og er ifølge TV2 aktuell som MDGs tredje byråd i hovedstaden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

TV2: MDGs Einar Wilhelmsen får plass i det nye rødgrønne byrådet

Hvem skal ut og hvem skal inn? Det er spørsmålet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har slitt med de siste dagene. Men klokken 10 i dag presenterer han sitt nye rødgrønne byråd.

Publisert

Ifølge TV2 er leder av Oslo MDG, Einar Wilhelmsen, trolig nytt medlem av det rødgrønne byrådet i Oslo når det presenteres i dag.

TV-kanalen mener å vite at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) velger å utvide det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet med bare en post.

Og den byrådsposten går til et MDG som styrket seg kraftig etter å ha blitt valgvinner i Oslo.

SV får to byråder?

Før sommeren opphevet bystyret regelen som sa at Oslo kan ha maksimalt åtte byråder. Dermed står Raymond Johansen fritt til å utvide fra dagens åtte poster til både ni og 10.

En slik utvidelse letter byrådslederens hodebry etter at hans parti Ap gjorde et elendig valg og er kraftig redusert i bystyret.

Problemet med spekulasjoner om at byrådet kun utvides med en post, er at også SV gjorde et svært godt valg i Oslo. Men har kun ett medlem i Oslos byregjering - utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsen.

Inga Marte Thorkildsen har vært SVs enslige svale i Oslos rødgrønne byråd. I dag kan hun få selskap av en partifelle når det nye rødgrønne byrådet presenteres. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Riktignok har SVs Marianne Borgen vervet som ordfører i landets hovedstad. Men kilder VårtOslo har snakket med mener det er naturlig at også SV får en byrådspost til i det nye Ap/SV/MDG-byrådet.

Vrakes Ap-byråder?

Raymond Johansen kan velge å utvide byrådet med to poster for å få plass til en fra både MDG og SV.

Eller ofre en eller to av sine fem partifeller i byrådet. Ap har fem poster: helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), finansbyråd Robert Steen (Ap), næringsbyråd Marte Scharning Lund (Ap) og kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Dersom byrådet utvides til å ha 10 byråder, begynner byrådet i Oslos byparlamentariske system å ligne mer på et formannskap i en tradisjonell kommune, hevder politikere i den borgerlige opposisjonen.

Borgerlige frykter skjev maktfordeling

Men det fremste ankepunktet på borgerlig side i bystyret er at maktbalansen blir ekstremt skjev. I bystyret har de rødgrønne allerede gjort det klart at de skal ha sju av 12 heltidspolitkere.

Hvilket gjør at Høyre, Venstre, FNB, Frp og KrF står igjen med fordeling av fem heltidsverv når bystyret konstitueres onsdag ettermiddag.

En utvidelse av det rødgrønne byrådet øker nemlig ikke bare antallet heltidspolitikere i Oslos byregjering.

Med på lasset følger også byrådssekretærer på fulltid. Hver byråd vil trolig ha to byrådssekretærer som også driver rødgrønn politikk i heltidsstilling. Det gjør at de borgerlige partiene mener maktbalansen er forrykket og truer lokaldemokratiet i Oslo.

Powered by Labrador CMS