Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Oslo sentrum tømmes for handikapp-parkering. Selv om det rødgrønne byrådet lovet at det ikke skulle skje
Bevegelseshemmede som vil delta i demokratiet har fått et problem. Ved Stortinget og Rådhuset er handikapp-parkeringen fjernet. Uten at det er opprettet noen erstatning.
Handikapp-parkeringene på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset ble fjernet på nyåret. Og er ikke blitt erstattet eller gjenopprettet. Det gjør det vanskeligere for bevegelsehemmede å delta i Oslos lokaldemokrati.
Nå har det rødgrønne byrådet også gjort det vanskeligere for bevegelseshemmede å møte folkevalgte i nasjonalforsamlingen. De tre handikapp-plassene på Karl Johans gate ved Stortinget er også blitt fjernet. Heller ikke her er det opprettet erstatningsplasser.
Men på nyåret var det andre takter fra Oslos byregjering bestående av Ap, SV og Miljøpartiet.
Lovet mer handikapp-parkering
Da lovet miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) at parkering for bevegelsehemmede ikke skulle fjernes fra Oslo sentrum. Snarere tvert om. Antallet handikapp-plasser skulle økes, lovet MDG-politikeren. Her er et direkte sitat fra intervjuet VårtOslo gjorde med byråd Berg 18. februar i år.
— Hele poenget med bilfritt byliv er at byen skal bli mer tilgjengelig for alle. Når vi tar store grep i år ved å fjerne alle de ordinære parkeringsplassene som er igjen i sentrum, vil jeg sikre god tilgang blant annet for de som ikke er så gode til bens, sa Lan Marie Nguyen Berg i februar.
Men bildene VårtOslo har tatt dokumenterer en helt annen virkelighet høsten 2018, enn det miljø- og samferdselsbyråd Berg lovet for drøyt seks måneder siden. I løpet av sommeren er handikapp-parkeringene på Karl Johans gate, rett ved Stortinget, blitt fjernet. bymiljøetaten i Oslo kommune bekrefter skriftlig at plassene er fjernet permanent og at de heller ikke er blitt erstattet.
- LES OGSÅ: Ap og Høyre nekter å diskutere politikerlønningene i Oslo. Stemte ned forslag om ny lønnsvurdering
— Handikapp-parkering ble uteservering
— På grunn av sikringstiltak i Karl Johans gate må dessverre disse plassene flyttes. Bymiljøetaten har tett dialog med Norges Handikapforbund om ny plassering og var på befaring med forbundet sist mandag. Det er foreløpig ikke avklart hvor de nye plassene blir, skriver etaten i en epost til VårtOslo.
Handikapforbundet bekrefter at de har vært i dialog med bymiljøetaten og at de var med på befaring sammen med flere andre organisasjoner og virksomheter denne uka. Men det gjør ikke saken særlig bedre, mener forbundet.
— Folk som har fått HC-parkeringstillatelse kan ikke gå mer enn maks 100-150 meter. Det er allerede stor mangel på HC-plasser i området, og fjerningen av plassene på Karl Johans gate medfører at bevegelseshemmede blir enda mer utestengt fra sentrum, sier leder av Handikapforbundet i Oslo, Magnhild Sørbotten til VårtOslo.
— I midten av august ble jeg klar over at HC-parkeringsplassene på Karl Johans gate var fjernet og erstattet av uteservering. Ingen erstatningsplasser var satt opp. Bymiljøetaten ville ikke gi noen begrunnelse for fjerningen før møtet de hadde med oss og ulike næringsaktører. Da fremkom det at det var sikkerhetsårsaker, men de foreslo ikke erstatningsplasser, sier Sørbotten.
- LES OGSÅ: Færre fotgjengere fører til mindre handel i Oslos paradegate. — Vi er bekymret, sier strøksforening
Ingenting gjort ved Rådhuset siden løftene i våres
I våres ble også tre handikapp-parkeringer på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset fjernet. Det skapte et voldsomt rabalder i Oslo bystyre. Både Fremskrittspartiets Camilla Wilhelmsen og Høyres Ola Kvisgaard reagerte kraftig og krevde at handikapp-plassene ble gjenopprettet.
Enden på visa ble at bystyreflertallet, inkludert byrådspartiene Ap, SV og MDG, tvang det rødgrønne byrådet på retrett. Og et enstemmig bystyre instruerte byrådet til å gjenopprette handikapp-plassene på Fridtjof Nansens plass.
Men over to måneder senere er plassene fortsatt ikke opprettet. Bymiljøetaten opplyser det fortsatt arbeides med saken. Og i mellomtiden er altså enda flere plasser fjernet fra sentrum. Handikapp-plassene ved Rådhuset er såpass langt unna byens storstue at de heller ikke kommer i konflikt med sikring av Rådhuset.
VårtOslo stilte fredag morgen spørsmål per sms til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Bergs byrådssekretær, Daniel Rees (MDG).
— Hvorfor er ikke plassene ved Karl Johans gate erstattet? Hvorfor er det fortsatt ikke opprettet de lovede handikapp-parkeringsplassene på Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset?
— Hei, jeg er i budsjettkonferanse i dag. Ber en kollega ta kontakt med deg, skriver byrådssekretær Rees i en sms til VårtOslo.
Fredag ettermiddag fikk VårtOslo epost fra kommunikasjonsrådgiver Tor Audun Gram i byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel. I eposten avviser MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg at det er blitt færre handikapp-plasser i sentrum, selv om plassene ved både Stortinget og Rådhuset er fjernet og ikke erstattet.
Byråd Berg: — Vi øker antallet handikapp-plasser
— Oslo skal være tilgjengelig for alle, og vi øker nå antallet HC-parkeringsplasser i byen. Kommunen jobber også med å få på plass HC-parkeringsplasser knyttet til Karl Johans gate og Rådhuset, hevder byråden i eposten.
Etter at VårtOslo har publisert saken, tar byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråden, Kari-Anne Isaksen, kontakt. Da opplyser hun om at det innenfor ring 1 er blitt flere HC-plasser enn tidligere de tre siste årene. Hun mener også at det innenfor en radius på omtrent 200 meter fra Rådhuset nå er 25 handikapplasser, mot 19 i mai.
— Vi jobber med å erstatte de fjernede plassene i Borggården. Det vil etter hvert komme skilt som sier at handikappede unntas fra regelen om at plassen ikke er tillatt for biler. Vi ønsker også at biler med handikappede skal kunne å kjøre helt opp til hovedinngangen, sier Isaksen.
Byrådssekretæren opplyser også at de ansatte ved Rådhuset vil være behjelpelige med å slippe til handikappede i garasjen under Rådhuset inntil de nye plassene kommer på plass.
Forstår terrorsikring
— Over hele landet er det mange sikkerhetstiltak rundt offentlige bygninger, og gågater må også sikres mot terror. Slike sikkerhetstiltak setter begrensninger på all slags kjøring og alle type parkeringsplasser på de nevnte stedene i Oslo, skriver Lan Marie Nguyen Berg.
Høyres bystyrerepresentant Ola Kvisgaard forstår at sentrum må terrorsikres, men er opprørt over at det rødgrønne byrådets politikk fører til at bevegelseshemmede stenges ute fra sentrum.
— Høyre har selvfølgelig all mulig forståelse for sikringstiltak i sentrum. Men her skulle byrådet sørget for at erstatningsplasser for bevegelseshemmede ble opprettet umiddelbart, sier Kvisgaard.
— Fjerning av handikapp-plasser kan være lovstridig
Kvisgaard minner om bystyremøtet før sommeren der byrådet ble instruert av et enstemmig bystyre om å rydde opp.
— Jeg har engasjert meg politisk for å gjøre Oslo til en varmere og mer inkluderende by, det må også gjelde funksjonshemmede. Jeg blir oppgitt over hvordan kommunen viser handlekraft på de gale områdene, sier Høyres bystyremedlem.
— Jeg blir opprørt og lei meg når bevegelsehemmede isoleres og utestenges. Ja, det kan til og med tenkes at dette er lovstridig, sier Kvisgaard.