Her skumlegger brannvesenet sekkene med brannfarlig avfall. Utenfor noen bygårder på Tøyen og Grünerløkka sto sekker bare noen centimeter unna soveromsvindu. Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Kunne blitt katastrofe, mener brannvesenet. Brannfarlige sekker tett inntil gårder på Grünerløkka og Tøyen

� Hvis avfallssekkene hadde tatt fyr, ville det blitt katastrofalt. Brannen vil raskt spredd seg inn i leilighetene, sier brannvesenet. Nå krever de at sekkene fjernes helt.

Publisert

— I natt, mens dere sov, var vi ute på Tøyen og Grünerløkka og flyttet totalt 14 avfallssekker. De var fulle av brennbart materiale, og sto helt inntil fasaden på gamle bygårder – bare noen centimeter unna noens soveromsvindu, skriver Oslo brann- og redningsetat på sin Facebook-side.

Natt til skjærtorsdag gikk brannfolkene til aksjon på Oslos østkant og fjernet de fulle avfallssekkene som kunne ført til en katastrofe.

Frykter pyromaner

Både på Grünerløkka og Tøyen er det stadig vekk utbyggere og folk som pusser opp leilighetene i de gamle bygårdene. Rehabiliteringen fører med seg store mengder avfall. Avfall som ofte er svært brannfarlig.

— Dersom avfallssekkene begynner å brenne, kan det bli katastrofalt. Brannen vil raskt spre seg inn i leilighetene i bygården, skriver brannvesenet.

— Og branner oppstår hele tiden. Vi har eksempler på at både sigarettsneiper, gamle oljefiller og knust glass kan skape brann. I tillegg er det ikke til å legge skjul på at det finnes pyromaner som tenner på det de finner. For dem er slike avfallssekker et lett bytte, mener Oslo brann- og redningsetat.

Sprøytet skum på sekkene

— Vi hadde ikke lagt oss til å sove i et av rommene vi ser på bildet, derfor la vi på skum for å forhindre at avfallet skulle ta fyr i løpet av natta. Skummet er et strakstiltak som bare hjelper noen timer, så i dag må sekkene flyttes.

Anbefalingen fra brann - og redningsetaten, til beboere i eldre bygårder, er tydelig.

— Det enkleste man kan gjøre for å være trygg, er å plassere avfallssekkene langt unna bygninger. Vi anbefaler minst fem meter. Alle som bruker slike sekker har et ansvar for å gjøre dette riktig, og styrer i sameier og borettslag bør følge opp dette med sine beboere.

Færøysk ungdom hjalp til

— Vi har dessverre ikke mulighet til å reise rundt og flytte eller skumlegge alle feilplasserte avfallssekker. Dersom du oppdager slikt, må du melde fra til styret i sameiet eller borettslaget., opplyser brannvesenet.

— Så håper vi du kan få med deg noen naboer og rett og slett dra sekkene unna fasaden. Vår erfaring er at det går greit, så lenge man er to-tre personer. På Grünerløkka i natt fikk vi hjelp til å flytte sekkene av en glad gjeng færøysk ungdom, som var i Oslo for å danse færøydans. Så dette skal være mulig for de fleste å få til, mener brannfolkene på sin Facebook-side.

I februar i fjor måtte brannvesenet bruke mye folk og utstyr på å slukke en brann i en eldre bygård i Urtegata. Her ser vi brannmenn redder nymfeparakittene Jimmy og Julie ut fra den brennende gården. Heldigvis ble ingen skadd. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Ingen personer ble skadd i brannen i Kyrre Grepps gate på Torshov sist måned. Men leilighetene er ubeboelige. Igjen ble brannen slukket takket være rask innsats fra Oslo brann- og redningsetat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Powered by Labrador CMS