Rune Skjold (t.h) og Jan Eirik Thomassen i Oslo politidistrikt beskrev hvilke sikkerhetstiltak som settes i verk ved Oslos moskéer etter drap og skyeepisode ved moské i Bærum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Oslo-politiets tiltak etter moskéskyting og drap: – Alle mannskaper i byen bevæpnes under muslimsk høytid

� Vi setter inn betydelige mannskaper for å øke sikkerheten ved moskéene i Oslo. Det blir både uniformerte og sivile mannskaper, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen.

Publisert

— Vi er kjent med den viktige muslimske høytiden id al-adha som starter i helgen, og derfor økes nærværet ved moskéer, opplyste Jan Eirik Thomassen ved Oslo politidistrikt under pressekonferansen klokka 23 lørdag kveld.

Samtlige politimannskaper i Oslo blir også bevæpnet mens nærværet ved moskéer økes.

Siktet for drap

Pressekonferansen ble holdt etter skyeepisoden ved en moské i Ringeriksveien i Bærum lørdag ettermiddag, og etter at en ung kvinne var funnet drept i en bolig på Eiksmarka i Bærum. Adressen der drapsofferet ble funnet, er også bopelen til den nå drapssiktede mannen i begynnelsen av 20-årene, bekrefter politiet.

� Vi er jo alle opprørt over det som skjedde i Bærum. Og det er klart folk hos oss er bekymret, sier styreleder Ghulam Sarwar i moskéen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den drapssiktede mannen ble pågrepet av politiet etter skyteepisoden ved moskéen  lørdag ettermiddag.

Mannen trengte seg inn i moskéen med skytevåpen, men ble imidlertid raskt overmannet av menighetens egne medlemmer inne i bygningen. Ingen personer ble alvorlig skadd i moskéen.

Men da den pågrepne mannens identitet ble kjent, rykket politiet ut til hans bopel på Eiksmarka og fant den drepte kvinnen.

Tre dager lang høytid

Lørdagens bønn i moskéen i Bærum var inngangen til en viktig muslimsk høytid. Fra søndag er muslimer i gang med å feire såkalte «store id», eller id al-adha. Den feires i tre dager, og innledes med bønn om morgenen den første dagen.

Id al-adha faller i underkant av to og en halv måned etter id al-fitr, som er avslutningen på fastemåneden ramadan.

Moskéen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Motzfeldts gate på Grønland venter storinnrykk under såkalte «store id», eller id al-adha. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Politiet forsikret lørdag kveld at de tar sikkerheten ved Oslos moskéer svært alvorlig etter drapet og skyteepisoden i Bærum.

— Vi snakker jo jevnlig med moskéer der de ber om sikkerhetsråd gjennom våre mangfoldskontakter. Dette er våre folk som har kontakt med flere ulike trossamfunn, også moskéer, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen.

Oppfordret til rasekrig på nettet

— Vi setter nå inn betydelige mannskaper for å øke sikkerheten ved moskéene i Oslo politidistrikt. Det blir både uniformerte og sivile mannskaper.

— Vi øker altså synlig patruljering, og setter også inn sivile mannskaper. Helt konkret betyr det generell bevæpning på alle mannskaper. I tillegg har vi en del andre sikkerhetstiltak jeg ikke ønsker å gå inn på, sier Jan Eirik Thomassen til TV2.

Ifølge svenske Aktuellt Fokus skal den drapssiktede mannen i begynnelsen av 20-årene ha lagt ut meldinger på et nettforum der han oppfordret til rasekrig før skyteepisoden mot moskéen i Ringeriksveien i Bærum.

Kort tid etter skyteepisoden gikk tungt bevæpnet politi til aksjon mot mannens bopel på Eiksmarka i Bærum. Der ble en ung kvinne funnet drept. Politiet vil foreløpig ikke gå i detalj om relasjonen mellom den drepte kvinnen og den unge mannen som er siktet for ugjerningen.

Moské med egne tiltak

— Vi har fra før veldig god dialog med politiet i Oslo, og jeg har hatt kontakt med dem i kveld. Det blir ekstra sikring av moskéen. Vi har jo egne vektere og videoovervåking i tillegg til at politiet stiller opp, sier styreleder Ghulam Sarwar ved moskéen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Motzfeldts gate på Grønland.

Moskéen har tilsammen nær 6.000 medlemmer, og mange deltar i bønn mange ganger under tre døgn lange id al-adha.

— Hvordan har medlemmene av din moské det i kveld?

— Vi er jo alle opprørt over det som skjedde i Bærum. Og det er klart folk hos oss er bekymret. Ingen ønsker noen form for ekstremisme. Vi lever jo alle i et fredelig land, og alle nordmenn ønsker jo å ha det slik, sier Sarwar til VårtOslo.

— Men er dine medlemmer bekymret? Er de blitt skremt?

— Ja, noen av medlemmene våre er nok bekymret. Men jeg tror jo dette går bra, og at vi har god nok sikkerhet ved vår moské. Våre medlemmer er jo som andre nordmenn, de ønsker ikke vold. Vi ønsker et fredelig samfunn, sier styrelederen ved moskéen i Motzfeldts gate.

Powered by Labrador CMS