Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor under en konsert på Honnørbrygga.

Oslo-kor synger for mennesker på flukt. – Dette handler om solidaritet

Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor har valgt å gi samtlige billettinntekter til Flyktninghjelpen. Mennesker på flukt fra krigen i Ukraina er bakgrunnen for initiativet. 50.000 kroner er allerede samlet inn.

Publisert

Onsdag 1. juni har mannskoret Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor leid Majorstuen kirke. Der blir det sommerkonsert for flere hundre publikummere.

Ideen til konserten kom da koret engasjerte seg i forbindelse med åpningen av Ukrainas Plass i mars. Der stilte koret opp og sang den ukrainske nasjonalsangen med det ukrainske vokalensemblet FolkeMelodi. De blir også med 1. juni. Korene synger «Til ungdommen», skrevet av Nordahl Grieg i 1936.

– Diktet handler om krig og solidaritet, og det å synge sammen med et ukrainsk kor er veldig sterkt. Samtidig ønsker vi å rette fokus på mennesker, at musikk kan samle mennesker på tvers av grenser, sier korets dirigent Sigurd Engesnes.

– Vi er veldig glad

Ett av de andre korverkene som presenteres er Sergei Rachmaninoffs «Bogoroditse Devo». Rachmaninoff var selv flyktning, etter den russiske revolusjonen. I USA møtte han den ukrainske pianisten Vladimir Horowitz, og vennskapet dem imellom omtales ofte som ett av de sterkeste i musikkhistorien.

En rekke innsamlingsaksjoner kom i gang tidlig etter angrepet på Ukraina den 24. februar.

– Vi setter enorm pris på det enorme engasjementet mange har vist nå, sier Annicken Saxlund i Flyktninghjelpen. – Vi er også veldig glad for at Guldbergs kor med sin konsert også ønsker å rette et fokus på mennesker på flukt, uansett hvor de er på flukt fra.

– Handler om solidaritet

Koret har nå solgt nesten 200 billetter, som betyr 50.000 kroner til Flyktninghjelpen. – Dette er kanskje et lite beløp sett i lys av de enorme ødeleggelsene. Men dette handler om mer enn bare pengene. Det er viktig at vi alle fortsetter å stille opp og vise vår solidaritet, sier Øystein Aurlien, viseformann og talsperson for Guldbergs.

Det antas at 250 000 nordmenn synger i kor. Også i Ukraina er korbevegelsen sterk. Der har sangen vært et synlig symbol for å vise håp og til å motivere mennesker.

Powered by Labrador CMS