Oslo Frp-leder Andreas Meeg-Benstzen (til v.) og Arve Lønnum fotografert i trappegangen i Rådhusets vestre tårn høsten 2023. Foto: Arnsten Linstad
Oslo Frp-leder Andreas Meeg-Bentzen og partifelle Arve Lønnum er igjen klare for byrådssamtaler med Høyre, Venstre og KrF.

Frp ønsker å gjenoppta byrådssamtaler med Høyre og Venstre: - Det er grunnlag for å finne felles løsninger

Etter at Frp og KrF forlot byrådssonderinger med Høyre og Venstre, er det nå igjen kontakt mellom de fire borgerlige partiene. - Jeg er glad for at Frp ønsker samtaler om en politisk samarbeidsavtale, sier Eirik Lae Solberg (H).

Publisert

Da Venstre sto på sitt og gjorde det klart at et byrådssamarbeid med Frp er helt uaktuelt, brøt sonderingene om et borgerlig flertallsbyråd sammen. 

Men tirsdag kveld har fylkesstyret i Oslo Fremskrittsparti sendt ut pressemelding der partiet ønsker å gjenoppta samtaler med Høyre, Venstre og KrF.

Kan føre til samarbeidsavtale

- Oslo Frp mener det er et godt politisk grunnlag for å finne felles løsninger på ikke-sosialistisk side. Vi tror på dialog og samarbeid og tror ikke det kommer noe godt ut av en konkurranse om hvem som snakker minst med hvem, heter det i pressemeldingen.

Etter det VårtOslo erfarer er det likevel slik at sentrale personer i Oslo Frp fortsatt mener fylkespartiet ikke kan støtte et borgerlig byråd de selv ikke er med i.

ra v: Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) på sykkel til toppen av St. Hanshaugen under valgkampen 2023. Foto: Arnsten Linstad
Fra v: Eirik Lae Solberg (H) og Hallstein Bjercke (V) er nødt til å finne et parlamentarisk grunnlag i bystyret for å kunne skipe et Høyre/Venstre-byråd.

Det betyr at det fortsatt er uavklart om det blir et borgerlig bystyreflertall for et byråd bestående av Høyre og Venstre. 

Men tirsdag kveld har fylkesstyret i Oslo Frp fattet et vedtak som kan føre til en samarbeidsavtale med Høyre og Venstre.

- Samtaler i gjensidig respekt

- Etter vedtak fattet i fylkesstyret har forhandlingsutvalget fått fullmakt til å gjennomføre samtaler med de andre ikke-sosialistiske partiene for å se om det er grunnlag for et samarbeid, skriver Oslo Frp i en epost.

- Oslo Frp er samstemt i at våre velgere forventer konkrete gjennomslag og samtaler i gjensidig respekt, heter det i eposten fra Frp.

Fra Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg mottas nyheten med betinget optimisme.

- Jeg er glad for at Fremskrittspartiet ønsker samtaler om en politisk samarbeidsavtale og bidra til et politisk skifte med en ny kurs for Oslo, som velgerne har bedt om, sier Lae Solberg.

Forhandlinger eller samtaler?

Men det er verdt å merke seg en språklig forskjell mellom det Frps fylkesstyre har vedtatt og det Høyres byrådslederkandidat sier. I vedtaket fra Frp kalles det "å gjennomføre samtaler". Mens Høyre kaller det "forhandlinger".

- Jeg ser nå fram til starte forhandlinger med Frp og KrF om en samarbeidsavtale som sikrer alle de borgerlige partiene politiske gjennomslag, sier Lae Solberg.

Samtidig fortsetter Venstre og Høyre sitt arbeid med å snekre sammen en felles byrådsplattform og politisk styringsdokument for et eventuelt Høyre/Venstre-byråd.

Må ha flertall bak seg

Men en slik politisk plattform er ingenting verdt før det er avklart at det er et parlamentarisk grunnlag i bystyret for dannelse av et Høyre/Venstre-byråd. 

Det grunnlaget og flertallet kan sikres med støtte fra Frp og KrFs tilsammen fire mandater. Samt den uavhengige representanten og tidligere Frp-politikeren Lars P. Solås

- Vi må nå avklare med Frp, Venstre og KrF når samtalene om samarbeidsavtalen kan skje, sier Eirik Lae Solberg.

Powered by Labrador CMS