Rødts gruppeleder i bystyret Eivor Evenrud og fylkespartileder Siavash Mobasheri (til h.) kommer til å stemme mot ferdigstillelse av Fornebubanen.

Rødt sier nei til Fornebubanen. Nå står eller faller ferdigstillelse på Ap eller SV

— Situasjonen nå er at det ikke er igjen en krone til andre kollektivprosjekter i Oslo, sier leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri om hvorfor partiet sier nei til å være med på fullførelse av Fornebubanen. Dermed er det Ap og SV som i kveld endelig avgjør saken.

Publisert

Dramaet om Fornebubanen avgjøres i ettermiddag. Klokken 18.30 holder byrådsleder Raymond Johansen (Ap) pressekonferanse i Rådhuset sammen med Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Andreas Halse (Ap)).

En ferdigstillelse av det største T-baneprosjektet i hovedstadsområdet siden 1960-tallet avhenger av om Ap eller SV sier ja og sikrer et bysttyreflertall sammen med Høyre, MDG, Venstre og KrF.

— Ikke prinsipielt mot Fornebubanen

De fire partiene mangler en eneste stemme på å få flertall med 30 representanter i bystyret.

Det flertallet kunne de fått fra Rødt, men i ettermiddag kom pressemeldingen der Rødt Oslo vender tommelen ned for å ferdigstille Fornebubanen.

— Rødt Oslo er ikke prinsipielt mot Fornebubanen, men har alltid prioritert andre prosjekter, som T-bane mot Nedre Romerike (A-hus), nedbygging av Trondheimsveien og Fossumdiagonalen høyere, sier fylkesleder Siavash Mobasheri.

— Sånn som situasjonen er nå er det ikke en krone igjen til andre viktige kollektivprosjekter i Oslo, sier Rødt-politikeren.

I kveld holder byrådsleder Raymond Johansen (Ap) pressekonferanse der det blir klart om Ap skroter eller går inn for ferdigstillelse av Fornebubanen.

Fornebubanen er blitt en skikkelig gordisk knute for politikerne i Oslo og Viken. Samtidig som gigantprosjektet blir mye dyrere enn først antatt står staten fast ved at E18 vestfra mot Oslo skal utbygges og utvides.

MDG advarer mot utbygging av E18

Som foreløpig eneste byrådsparti har MDG advart mot en situasjon der kollektivløsningen mellom Majorstua og Fornebu skrinlegges, samtidig som bygges det mer motorvei på E18 vest for Oslo.

— Det er det verst tenkelige utfallet, særlig når vi står midt i en klimakrise, sier Eivind Trædal (MDG).

— Min oppfordring til regjeringen er å skrote E18 og heller bruker deler av pengene på å levere på valgkampløftet om å ta en litt større del av regninga for Fornebubanen, sier MDGs gruppeleder i bystyret.

— Det er det verst tenkelige utfallet, særlig når vi står midt i en klimakrise, sier Eivind Trædal (MDG).

— Min oppfordring til regjeringen er å skrote E18 og heller bruker deler av pengene på å levere på valgkampløftet om å ta en litt større del av regninga for Fornebubanen, sier MDGs gruppeleder i bystyret.

— Meningsløst at det alltid er penger til motorvei

Rødt erkjenner at situasjonen MDG advarer mot kan oppstå. Altså at mens oslopolitikerne skroter T-bane mellom Majorstua og Fornebu bygger Statesn vegvesen ut E18 med stortingsflertallet og regjeringens velsignelse.

— Det er meningsløst at det nesten alltid er penger til motorvei, men aldri nok penger til kollektivtransport, sier Siavash Mobasheri.

— Det blir ikke penger på mange år til nye Majorstua stasjon, Volvatsvingen og ny sentrumstunnel på T-banen, som kan gi flere avganger på alle linjer. Det er heller ikke penger til lokk over E6 på Furuset i Groruddalen eller miljøtunnel på Manglerud, sier lederen for Rødt Oslo.

Folkets Parti (tidligere FNB), Fremskrittspartiet og Senterpartiet går alle inn for å skrote ferdigstillelse av Fornebubanen.

Powered by Labrador CMS