Det førpandemiske klemmeregimet vil kanskje ikke komme tilbake, mener sosialantrolog ved universitetet i Oslo. Også studentene på Blindern merker at det er kleinere å klemme nå.

Studentavisa melder om «klemme­kultur under press»

Setter pandemien punktum for klemmens gullalder? spør studentavisa Universitas. De har hørt med studenter og lærerkrefter på campus om nærhet post koronarestriksjoner.

Publisert

I forrige runde med koronarestriksjoner og nedstengninger i desember, var studentsamskipnaden i Oslo, SiO, ute og ba studentene om å ta vare på hverandre.

— Selv om vi nå skal redusere antall nærkontakter, oppfordrer jeg dere studenter til å opprettholde noe sosial kontakt og unngå å isolere dere, sa Andreas Eskelund, administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) den gangen.

Hvordan føles ufrivillig gnissing?

Nå er forelesinger i gang, lesesalene er fulle igjen og Universitas spør: «Hvordan er det å igjen måtte stå opp, ta på deodorant, gnisse ufrivillig med fremmede på t-banen og bytte ut et stumt breakout-room med å summe med sidemannen?»

Studentavisa i Oslo har loddet stemningen for klemmingen på campus.

Studentavisa har besøkt studentkantina Frederikke og funnet fem studenter som har klare meninger om hvordan intimitet studenter imellom er blitt utsatt for pandemisk press:

–⁠ Jeg møtte en kompis for noen dager siden som jeg ikke hadde møtt på lenge. Det ble en sånn rar greie, men ikke en klem. Vi visste ikke helt hvordan man skulle gjøre det lengre, innrømmer Mathias Helvig (23) overfor avisa.

Klemmeteknisk perspektiv

Christer Weisæth (25) tilføyer at han har samme opplevelse med å ta folk i hånda. Noe som før var en selvfølgelighet har nå blitt noe man må tenke gjennom.

I et rent klemmeteknisk perspektiv, føler dere klemmene er av lavere kvalitet nå enn før pandemien? spør Universitas.

—⁠ Mye mer haltende!, slår Ken Liv (21) fast.

— Skal jeg klemme sånn her? Skal jeg bruke hele kroppen? Det blir ganske kleint, sier Liv til avisa.

Klemmeregimet er endret på lang sikt

Sosialantropolog Tom Bratrud sier til Universitas at vi antakelig må trå til litt hvis man ønsker seg tilbake til prepandemisk klemming.

–⁠ Jeg tror det er mange som synes det er greit at klemmeregimet har blitt oppløst, og som håper at det ikke kommer tilbake med samme styrke, sier han til avisa, og spår løssluppen klemming blir forbeholdt de nære relasjonene igjen.

— Kjempestor overgang for mange

Studentprest ved universitetet i Oslo, Camilla Oulie Eskildsen, forteller til Universitas at noen av de studentene som henvender seg til henne, føler på usikkerhet i forbindelse med å omgås andre.

–⁠ Vår erfaring er at det er flere som merker at det er en kjempestor overgang, at man plutselig skal på campus igjen og delta fysisk. Det som kanskje før var helt uproblematisk sosialt, har blitt vanskelig nå, sier studentpresten til avisa.

Hun mener det nå er tid for raushet og gjensidig forståelse .

— Jeg tror det hjelper å huske at sånn er det for oss alle sammen. Vi har måttet studere under en pandemi, og det vil ta tid å finne tilbake, sier Eskildsen til Universitas.

Powered by Labrador CMS