Slik blir den nye Sentrum brannstasjon i Bjørvika. Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects

- Dette kommer til å bli brannstasjon det lukter svidd av

Det var en oppglødd direktør Harald Martin Gjøvaag i Gottlieb Paludan Architects som mottok beskjeden om at arkitektfirmaets forslag til ny Sentrum brannstasjon i Bjørvika hadde vunnet.

Publisert

Det kom inn hele ett hundre bidrag til det kommunale foretaket Omsorgsbyggs plan- og designkonkurranse.

Av 100 innkomne bidrag til den åpne plan- og designkonkurransen om utformingen av den nye Sentrum brannstasjon i Bjørvika, var det Gottlieb Paludan Architects forslag som gikk av med førstepremien.

— Dette kommer til å bli flott. Det blir en brannstasjon det kommer til å lukte svidd av, jublet en oppglødd, påtroppende direktør, Harald Martin Gjøvaag i Gottlieb Paludan Architects.

Nyetablerte arkitekter i Oslo

Gjøvaag og hans sjef, kreativ direktør, Jesper Gottlieb tok i mot førstepremien på 400 000 kr på  for firmaets forslag til ny Sentrum brannstasjon. Forslaget har de kalt glød.

Vinneren er: Gottlieb Paludan architects. Fra venstre på bildet, byråd Victoria Marie Evensen, direktør Harald Martin Gjøvaag, kreativ direktør Jesper Gottlieb, Eiendomsdirektør i Omsorgsbygg Olav Alme og Omsorgsbyggs direktør Lars Henrik Bøhler. Foto: Anders Høilund

Seieren  i Omsorgsbygg KF sin åpne plan- og designkonkurransen om utformingen av den nye Sentrum brannstasjon i Bjørvika kom som bestilt for firmaet som nettopp etablert seg i Oslo.

— Gottlieb Paludan Architects er et av Danmarks største tegnestuer. Vi har 90 arkitekter i sving, fortalte Jesper Gottlieb. Hans firma er godt kjent for å stå bak viktige bygg i infrastrukturen i hjemlandet.

Byråd for Næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap) føler seg trygg på at det er gjort et godt valg for ny brannstasjon i Sentrum. Foto: Anders Høilund

—Vi har hele tiden lagt vekt på hva bygget skal brukes til. Når brannfolka må rykke ut til en brann innen 60 sekunder, så må vi legge til rette for det. Det er veldig gøy for å oss å få gjenhør hos juryen. Vi føler at dette har vi fått til skikkelig, sa direktør Gottlieb.

Gjøvaag har sine ord i behold når han sier at brannstasjonen i Bjørvika skal lukte svidd. Til overflatebehandling av bygget skal det brukes en japansk metode som vil svi det ytterste laget i fasaden.

— Kommer du nærme nok, vil du kjenne lukten, sa Gjøvaag.

Trygg på at det er gjort et godt valg

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen sto for utdelingen av prisen.

— Det er utrolig bra at det kom inn så mange gode forslag. Bygningen skal oppfylle et viktig samfunnsmessig oppgave. Det er et spennende forslag. Jeg føler meg trygg på at det er blitt gjort et godt valg, sa hun etter at vinneren var avslørt.

De ti beste forslagene fikk alle utdelt premie og blomster fra byråden og eiendomssjef Olav Alme i Omsorgsbygg. Av de ti var Linda Thi og Mikkel Dencker som fikk 100 000 kr og ros for materialbruken i sitt forslag "Brannfolkets hus". Foto: Anders Høilund

Brannsjef i Oslo Jon Myroldhaug var imponert over mange gode forslag til ny brannstasjon i Sentrum. Han satt selv som jurymedlem.

Arbeidsmiljø viktig

— Jeg mange hensyn å ta. Jeg måtte gå noen runder før jeg kunne  bestemme meg. Bygningen skal passe inn i det som nå kalles Festningsallmeningen. Bygningen skal være tydelig, og ikke minst for de som skal arbeide der, må den ha gode løsninger for arbeidsmiljø, sa brannsjefen.

Eiendomsdirektør i Omsorgsbygg KF leste opp juryens begrunnelser. Foto: Anders Høilund

Brannvesenet må ha gode løsninger med å skille rent og skittent utstyr, og tilgang ti rask utrykning. Selve plasseringen av brannstasjonen har også vært viktig. Rask tilgang til både gamle og viktige bygg i byen, samt til byens tunneler har vært viktig.

Det er Omsorgsbygg KF som står som byggherre. Direktør Lars Henrik Bøhler kunne fortelle at forarbeidet med byggingen vil starte umiddelbart. Rundt nyttår 2022/23 skal bygget etter planen  stå ferdig.

Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects
Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects
Slik blir den nye Sentrum brannstasjon i Bjørvika. Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects
Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects
Powered by Labrador CMS