17 år gamle Benjamin Østvold ønsker å bli verdensmester i skiflyvning. Derfor søkte han seg til Wang toppidrett. Foto: Anna Carlsson

– Det er ikke det fysiske som er vanskelig med skihopping, det er det mentale som er utfordringen

Mens de aller beste norske skihopperne vinner pokaler og ære rundt om i verden, møttes hoppere fra 15 til 65 år til Norgescup i Holmenkollen i helga.

Publisert

— Nesten alle kan lære å hoppe på ski. Det er ikke det fysiske som er vanskelig. Det er det mentale. Du må venne deg til det som liten. Jeg tok mine første skihopp da jeg var tre år, forteller Benjamin Østvold før norgescuprennet i Holmenkollen på lørdag.

Siden han ble med faren sin i hoppbakken på Raufoss som liten gutt, har Østvold utviklet seg til å bli en av Norges mange lovende skihoppere. Nå er han 17 år og som første års junior hevder han seg godt blant seniorene i Norgescupen.

Går på Wang toppidrett

For å kunne satse seriøst på idretten, og samtidig få en utdannelse, valgte Østvold å søke seg inn på Wang toppidrett. Østvold er en av mange hoppere i Østlandsområdet som trener under Kollenhopp. Kollenhopp er landets største treningsgruppe for skihoppere og kombinertløpere.

Det er sol, det er nesten vindstille i Holmenkollen og det er en time til hopprennet skal starte. Trener Yngve Ludvigsen og skihopper Benjamin Østvold gleder seg. Foto: Anna Carlsson

— Wang toppidrett har et samarbeid med Kollenhopp, og Wang ønsker å legge til rette for at hopperne skal kunne få både utdannelse og satse på idretten sin, ifølge Yngve Ludvigsen, som er trener for hopperne ved Wang og samtidig fungerende sportslig ansvarlig for Kollenhopp.

— I Kollenhopp følger vi hopperne fra de er små, og de kan være i Wang/Kollenhopp-systemet hele veien, sier Ludvigsen.

Benjamin Østvold forteller at han flyttet til Oslo da han begynte på Wang videregående skole i fjor høst. Skolen ligger i Hansteens gate på Frogner og gir et tilbud til idrettsungdom innen mange idretter.

På 0,2 sekunder skal hoppet avgjøres

— Nå bor jeg på Frogner. Det er greit å slippe å reise til og fra Raufoss hver dag. Siden jeg er elev ved Wang toppidrett, får jeg lagt til rette slik at jeg kan trene uten at det skal gå ut over skolegangen. Jeg får lekseplaner og skoleoppgaver som jeg må gjøre når vi er på treningsleir. Jeg trener hele året. For hoppere betyr det spenst, styrke, hurtighet og smidighet, forteller Østvold.
Dommerne gav18 i stil for Benjamin Østvolds hopp i første omgang. Foto: Anna Carlsson

— På renndagen forsøker jeg å ikke tenke på skihopp før jeg står klar på toppen. Å hoppe på ski er en mental øvelse, og tenker du for mye, tapper det deg for energi.

På det nivået Østvold konkurrerer i, holder det ikke bare med god teknikk. Utstyret teller også mye. Utstyret må tilpasses hver enkelt.

— Når jeg slipper bommen og setter utfor, ser jeg på hoppkanten. Jeg vet ikke om alle andre gjør det, men jeg ser hoppkanten komme i mot meg, og i løpet av 0,2 sekunder skal satsen gjøres. I løpet av den korte tida avgjøres det om hoppet blir godt eller ikke, forteller junioren ivrig.

Begynte med hopp som 20-åring

— Jeg er helt enig med Benjamin Østvold i at nesten alle kan lære å hoppe på ski. Det er også en fordel å begynne tidlig, men jeg startet ikke med skihopp før jeg var 20 år, forteller Anniken Mork (27).

Anniken Mork fra Ready hadde ikke hoppet på ski før hun var 20 år. Foto: Grananda

Mork har representert Norge i en rekke World Cup-renn og er en av landets aller beste hoppere i kvinneklassen.

— Jeg har drevet med turn og mener at kroppsbeherskelsen derfra har hjulpet meg veldig. Dessuten er jeg glad i utfordringer. Det har ikke vært en lett vei framover. Jeg startet i småbakker. Da jeg startet med hopp skrev jeg ned ønskene mine, og ett av dem var å hoppe i Holmenkollen. Da jeg skrev det, syntes jeg at jeg tok alt for hardt i, men nå har jeg hoppet her mange ganger og vært over 120 meter på de lengste hoppene.

Morks personlige rekord er fra Oberstdorf i Tyskland, hvor hun hoppet 130 meter.

— Jeg kjente med en gang at jeg traff med satsen. Jeg fikk stor høyde, og det var en fantastisk opplevelse, forteller hun.

Drømmer om å sette verdensrekord

Benjamin Østvolds mål er å få hoppe skiflyvning. Lange svev er noe han liker. Neste år vil han fylle 18 år, og er han god nok, kan han få hoppe i de virkelig store bakkene.

— Persen min er på 148 meter. Den er satt på Lillehammer. Det aller største målet mitt er å sette verdensrekord i skiflyvning, forteller Østvold.

Benjamin Østvold gleder seg til han blir 18 år. Da kan han få lov til å hoppe skiflyvning. Foto: Anna Carlsson

Norgescup med deltakere fra 15-65

Norgescuprennet i Holmenkollen på lørdag samlet hoppere fra store deler av landet. eldstemann i veteranklassen var 65 år gamle Dennis Kavli fra Østre Aker Skiklubb. De yngste hopperne var 50 år yngre.

Vinner av eliteklassen ble Joakim Aune og vinner av A-klassen ble Peder Skjæret Strømhaug fra Folldal etter hopp på 129 og 123,5 meter. Benjamin Østvold ble fjerdemann i A-klassen med hopp på 120,5 og 124,5 meter. Se fullstendig resultatliste fra rennet her.

— Plasseringen er grei, men hoppingen har vært bedre på trening de siste dagene enn det jeg fikk til i rennet, sier Østvold på premieutdelingen etter rennet.

Onsdag 31. januar er det NM i stor bakke i Holmenkollen, der er Benjamin Østvold kvalifisert.

Powered by Labrador CMS