Fjord Oslo 2021_Gaia_Luke Jerram_photo Olav Helland
Fjorårets festival bragte mennesker fra hele byen til byens havnepromenade. Men i år må den kjente og kjære festivalen avlyses. – Vi har kjent hardt på det, sier arrangøren.

Tusenvis av mennesker deltok i fjor. Nå må den populære lysfestivalen avlyses: – Dette er vårt hjertebarn, det er trist

– Vi er en festival som er gratis. Det tenkte vi ville være ekstra viktig i år siden det er mange som sliter økonomisk, sier arrangøren. Nå må de se seg nødt til å avlyse årets festival. 

Publisert

Siden 2019 har Anastasia og Frank Isachsen fått støtte fra kommunen til Fjord Oslo lyskunstfestival.

Den populære festivalen er gratis for alle, og forvandler byens havnepromenade til en utendørs utstilling av spektakulære lyskunstinstallasjoner og fasadeprojeksjoner.

Men i år blir det umulig for Anastasia og Frank å gjennomføre festivalen.

Får 80 prosent mindre støtte

– I fjor fikk vi 400 000 kroner i driftstilskudd fra byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet, og 2 millioner fra byrådsavdeling for næring og eierskap, til profilering av Oslo som reiselivsdestinasjon, sier Frank Isachsen.

I år derimot, får festivalen 80 prosent mindre støtte sammenlignet med i fjor, forklarer Isachsen. Støtten fra byråd for næring og eierskap ble nemlig kuttet helt, og støtten fra Oslo kommune var i år på til sammen 420 000 kroner. 

Anastasia og Frank Isachsen ble tildelt Oslo bys kunstnerpris i 2021 for arbeidet med Fjord Oslo.
Anastasia og Frank Isachsen ble tildelt Oslo bys kunstnerpris i 2021 for deres arbeid med Fjord Oslo.

– Vi kunne arrangert festivalen i mindre skala med de midlene og med støtte fra våre private partnere, som stod for halvparten av inntektene i fjor. Men det ville blitt feil, siden folk har forventninger. Mange hadde nok blitt skuffet.

– En økonomisk utfordring

I fjor var det ifølge arrangøren 170 000 mennesker som deltok på festivalen, som går langs Akershusstranda, Rådhusplassen, Aker brygge og Tjuvholmen. Onsdag denne uken annonserte festivalen at de i år er nødt til å avlyse.

– Det er veldig trist. Dette er vårt hjertebarn, så vi har kjent hardt på det, fortsetter Isachsen. 

– Det er en økonomisk utfordring å drive en slik festival. Vi har lagt utrolig mye ressurser i det, selv om det ikke har gitt så mye inntekt.

Fjord Oslo 2021
Fjord Oslo i 2021: Festivalen forvandler havnepromenaden til en utendørs utstilling av lys.

Men støtten fra publikum på sosiale medier i forbindelse med avlysningen, har bidratt med å vise hvor populær festivalen har blitt.

– Vi har fått mange fine ord og mye støtte. Dette er noe folk kommer til å savne, og det er hjertevarmende å se. Da vi leste kommentarfeltet på Facebook ble vi rørt begge to. Det er tydelig at folk setter pris på festivalen, sier Isachsen. 

– Vi er en festival som er gratis. Det tenkte vi ville være ekstra viktig i år siden det er mange som sliter økonomisk. Mange har ikke råd til andre kulturtilbud.

– En festival som skaper inntekt for byen

Festivalen er nominert til Norsk Lyspris i 2023, og Anastasia og Frank Isachsen ble tildelt Oslo bys kunstnerpris i 2021 for arbeidet med Fjord Oslo. 

Festivalen har også vært omtalt internasjonalt, blant annet i en liste over de mest kunstneriske byene, der nettopp Fjord Oslo var blant arrangementene som gjorde Oslo til en ettertraktet kulturby. 

Lyskunstfestivalen tiltrekker seg mange mennesker, og arrangørene påpeker at festivalen skaper inntekt for byen.
Lyskunstfestivalen tiltrekker seg mange mennesker, og arrangørene påpeker at festivalen skaper inntekt for byen.

Teamet bak festivalen satser derfor likevel på at det nye byrådet vil øke den foreslåtte støtten fra Oslo kommune til neste år, til tross for årets dårlige nyhet. Da forventer de å kunne utvide med flere private støttespillere. 

– Dette er en festival som skaper inntekt for byen. Hvis vi ikke får tilstrekkelig støtte fra kommunen neste år så må vi mest sannsynlig legge ned Fjord Oslo, sier Frank Isachsen.

Mener festivalen i liten grad har fornyet seg

Kommunikasjonsansvarlig hos byrådsavdeling for næring og eierskap, Ninja Sandemose, forteller at støtteordningen fra byrådet skal være et tilskudd av midler til Oslo som bærekraftig reisemål.

– Det er ved årets tildeling av midler vurdert at denne festivalen i seg selv ikke bidrar til omstilling og styrking av Oslo som bærekraftig reisemål, forklarer Sandemose. 

Følgende begrunnelse for kutt i støtten er gitt til Fjord Oslo:

«Tiltaket er støttet over flere år og har i liten grad fornyet seg utover utvidelse av arrangementet.

Arrangementet bidrar til aktivitet og generell profilering av Oslo, men bidrar ikke til omstilling av Oslo som bærekraftig reisemål.»

Powered by Labrador CMS