I mai 2013 ble SV, Høyre, KrF og Venstre enige om å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika. Bak politikerne henger Edvard Munchs maleri "Livet" fra 1910. Et praktfullt maleri kommunen eier og som henger i Rådhuset. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vet du hva Oslo kommune eier av kunst? Nå kan du vandre i kommunens kunstsamling på internett

Visste du at Oslo kommune sitter på en stor samling kunstverk fra 1700-tallet og frem til vår tid? Kunsten finnes spredd over hele byen. Men nå er et utvalg gjort tilgjengelig ett sted - på nettet.

Publisert

Kommunens kunstsamling, eller egentlig din og min kunst, finnes over hele hovedstaden. På ulike steder, ute og inne i kommunens mange bygg og byens offentlige rom. Kort sagt der folk ferdes, jobber og bor.

Samlingen består av kunst som er ervervet gjennom direkte kunstneroppdrag, utlyste konkurranser, gitt som gaver eller som er kjøpt inn.

Presenterer et utvalg av samlingen

For å gjøre samlingen mer tilgjengelig for publikum har kulturetaten nå lagt ut deler av den på nettstedet kunstsamlingen.no.

Slik ser nettportalen www.kunstsamling.no ut. Faksimile: Oslo kommune

— Dette er en presentasjon av Oslo kommunes kunstsamling. Nettstedet vil i tillegg til å vise kunst, inneholde praktisk informasjon for samarbeidspartnere, virksomheter med utplassert kunst, kunstkonsulenter og utførende kunstner, forteller kommunikasjonsrådgier i kulturetaten, Alv Hågård Gustavsen, i en pressemelding.

Utvalget på nettstedet representerer et mangfold av kunstverk fra samlingen. Eksempelvis sentrale verk i norsk kunsthistorie, utsmykningene i Oslo rådhus, minnesmerker og monumenter. I tilllegg kommer nyinnkjøp og ferdigstilte kunstprosjekter.

Ved lanseringen inneholder nettstedet 500 verk. Men vil utvides med flere kunstverk fra samlingen og nye erverv i tiden fremover.

Skal være enkel å bruke

— Kunstsamlingen.no er et lett tilgjengelig og enkel å bruke for alle. Fokuset er visuell presentasjon av kunstverkene i samlingen fremfor mer detaljert kataloginformasjon, sier Gustavsen.

Kunstverkene som pryder Oslo rådhus er bare noen av verkene du kan se på kommunens nye nettside. Foto: Matthew Reames / flickr.com

— Flere av verkene ledsages av en kort formidlingstekst. Publikum kan søke i alle publiserte verk eller gå inn via kategorier, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Byens kunstsamling strekker seg fra 1700-tallet og frem til i dag, med en klar hovedvekt av norsk modernistisk kunst fra 1900-tallet.

Powered by Labrador CMS