DEBATT

Kari Hirth
Kari Hirth skrev de første 1000 mailene som banet veien for badstusatsingen i Oslo havn.

– Må det være alkohol i Oslos badstuer?

Oslo badstuforening har 16 badstuer, 50 ansatte, over 15.000 medlemmer og flere hundre tusen besøkende hvert år. Men må det være alkohol i badstuene? Jeg mener nei. Oslo er full av steder hvor det nytes alkohol.

Publisert

I 2014 møtte jeg to anarkister som hadde bygget ei lita, skeiv badstue av materialer de fant i havet. Blant annet også ei dør fra Fredrik Hauges sunkne båt. 

Den lå på Killingen og ble lite brukt. Jeg foreslo at vi burde få den inn til byen, men de var redd det var umulig å få tillatelse.

"Burde vi ikke få den inn til byen slik at folk kan bruke den?" sa jeg. Jeg var organisator av Utenriksdepartementets isbadeklubb som allerede hadde badet hver torsdag morgen hele året på Tjuvholmen. Joda, sa de, "men det får vi ikke lov til".

Må det være alkohol?

Jeg begynte å skrive e-poster, kanskje 1000, til mange instanser, og i februar 2015 var Måken på plass på vestsiden av Sørenga.

Nå har Oslo badstuforening 16 badstuer, 50 ansatte, over 15.000 medlemmer og flere hundre tusen besøkende hvert år. Badstuforeningen var nylig et stopp på Kongen av Danmarks tur i Bjørvika.

Men må det være alkohol i badstuene? Jeg mener nei.

Oslo er full av steder hvor det nytes alkohol.

Et sunt tilbud

Dersom Oslo badstuforening blir alkoholfri, vil stedet representere et sunt tilbud i Oslos uteliv også for folk som av forskjellige grunner ikke ønsker å være der det konsumeres alkohol.

I dag er det kun når badstuer leies privat at det er lov med begrenset inntak av alkohol. Dessverre er det mange som nyter alkohol også utenfor badstuene, og dette smitter da over på folk som er i fellesbadstue.

Håper på støtte

Mange holder seg til kun to enheter alkohol pr. person, men det er også tilfeller hvor badstumestre må bryte inn og begrense alkoholbruk. For noen badstumestre er dette grunnen til at de ikke ønsker å arbeide fredag og lørdag kveld.

Jeg har sendt inn forslag til endring av foreningens vedtekter til årsmøtet som finner sted den 29. mai og håper mange vil delta og støtte dette forslaget.

Powered by Labrador CMS