At denne plassen plutselig er blitt hetende Gastenparken, kan ikke medføre riktighet, mener flere virksomheter med tilknytning til Forsvaret.

Navnemysteriet på Akershusstranda: Navnet Gasteparken har bare «levd videre» etter åpningen

Oslo Havn kommer til unnsetning og gir håp om oppklaring av mysteriet om hvordan Normandieplassen ble Gastenparken.

Publisert

I helgen etterlyste kommandør Knut Holth-Larsen i Sjømilitære Samfund Oslo (SMS) riktig bruk av navn på plassen rett nord for Oslo Havn-kontoret på Akershusstranda. Sammen med Den kongelige norske marine og Oslo Orlogsforening gjorde han oppmerksom på at plassen plutselig var blitt hetende Gastenparken i ulike sammenhenger de siste årene.

Bare delvis svar

I hans øyne har stedet alltid har hatt navnet Normandieplassen. Han påpekte at Per Palle Storms skulptur «Orlogsgasten», som ble avduket av kong Harald V i 1992, finnes i en kopi i Normandie som også ble avduket av Kongen, i 2004 ved 60 årsjubileet for invasjonen i Normandie.

VårtOslo har nå fått et delvis svar på navnemysteriet fra kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland i Oslo Havn.

Hun skriver i en epost at stedet heter Normandieplassen, og fortsatt skal hete det er i fremtiden. Hun understreker imidlertid at det er uklart hvor de eksakte grensene for plassen ligger, siden området har gjennomgått store endringer.

«Det er laget nytt veikryss og bygget ny park i området. Oslo Havn vil derfor avklare hvor stor utstrekning Normandieplassen har og ta navnesaken inn som et tema i det pågående områdeplanarbeidet for Vippetangen, slik at navn og geografisk avgrensning blir formelt riktig.»

Ikke et offisielt navn

Hun forklarer at navnet som plutselig dukket opp da parkprosjektet på tomta ble innviet i 2019, Gasteparken, ikke er et offisielt navn, men var arbeidstittelen på parkprosjektet.

Per Palle Storms skulptur «Orlogsgasten» sto opprinnelig på en stor asfaltert plass som nå er transformert til en liten bypark med benker, trekonstruksjoner man kan sitte, gå og ligge på og en treskulptur pluss grønt.

«Parken har blitt populær blant de mange som går langs havnepromenaden. Navnet Gastenparken har derfor levd videre etter at prosjektet ble avsluttet», skriver Omland i Oslo Havn.

Spiller ballen over til PBE

Hun har gjort litt undersøkelser, og foreslår at konklusjonen utsettes og at VårtOslo tar saken videre med Matrikkelenheten i Plan- og bygningsetaten (PBE).

«Jeg ser at vi i Oslo Havn ikke var kjent med hele bildet. PBE er rette instans her», avslutter hun i eposten.

VårtOslo takker Oslo Havn og spiller ballen videre til Plan og bygningsetaten. Følg med, følg med.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS