Pre koronapandemien: Amerikanske Green Day og frontfigur Billie Joe Armstrong gjestet Oslo Spektrum i 2017.

Oslo Spektrum kan bli arena hvis FHI får smitte-teste til sammen 15.000 publikummere på konserter

For å smitte-teste publikum på konsert ønsker Folkehelseinstituttet å samle til sammen 15.000 publikummere fordelt på tre konserter i juni. Oslo Spektrum er trolig en av få arenaer som er egnet til eksperimentet.

Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker å gjennomføre tre testkonserter med inntil 5.000 publikummere per konsert. Håpet er å gjennomføre konsertene i juni.

— Vi ønsker oss et sikkert svar på om det å smitte-teste publikum før de slipper inn på konsert, gjør det like trygt å gå på konsert som å være hjemme og se på TV, sier leder for forskningsgruppen i FHI, Atle Fretheim til NRK.

Konsert innendørs uten munnbind

FHI ønske er å rekruttere 30.000 publikummere, men bare halvparten av testgruppen får dra på konsert. Den andre halvparten skal leve som normalt.

Begge gruppene testes før og etter konserten har funnet sted, noe som gjør at man kan sammenligne hvor mange som ble smittet i de to gruppene – og dermed få et svar på om konserten ga økt risiko for smitte.

Instituttet ser for seg at konsertene holdes innendørs uten munnbind, og at de trolig vil finne sted i Oslo. En av de aktuelle arenaene vil trolig være Oslo Spektrum.

Forslaget er sent til helsemyndighetene der det nå er til behandling. Man trenger blant annet dispensasjon fra covid-19-forskriften, som gis av helsemyndighetene.

— Risikerer å utestenge konsertarrangører

Kulturdepartementet har invitert Norske Konsertarrangører og en rekke andre aktører fra kulturfeltet til dialogmøte torsdag, skriver Dagsavisen. Temaet er regjeringens gjenåpningsplan og lettelser i offentlige arrangementer – og koronapass og hurtigtester ved arrangementer vil bli tatt opp.

Før møtet ønsker ikke kulturminister Abid Raja (V) å kommentere saken.

— Om regjeringen ikke vil kjøre testkonserter og ser for seg avstandskonserter ut året, vil alle store arrangører i praksis være stengt ut 2021. Det er uakseptabelt, sier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører til avisen.

— Vi trenger å avklare om det kan bli mulig å ha 3.000 eller 10.000 i Oslo Spektrum etter sommeren, sier Østerdal.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS