� Er det mulig for meg å få et bedre stillingsvern som ordfører, spøker ordfører Marianne Borgen. Til latter fra Julia Sofie Rosseland Hansen og Charlott Pedersen. Foto: Anders Høilund

— Vi er arbeidslivets vaktbikkje på sommeren

� Vi støter noen ganger på sjefen-er-så-kuul-holdningen at jeg trenger ikke organisere meg, forteller LOs sommerpatrulje.

Publisert

I over 30 år har LOs sommerpatrulje reist rundt på arbeidsplasser for å høre, og se om ungdom blir behandlet etter de lover og regler som finnes i arbeidslivet. Sommervikarer har gjennom arbeidsmiljøloven klare rettigheter, og når sommerpatruljen kommer på besøk ønsker de å informere om lovverket.

— Det vanligste bruddet på arbeidsmiljøloven er at sommervikaren ikke vet om de har et verneombud, eller hvem som har dette vervet på arbeidsplassen, forteller ungdomssekretær i LO, Julia Sofie Rosseland Hansen (25).

Noen saker Sommerpatruljen avdekker får oppmerksomhet i media. Et eksempel er arbeidsplassen der de ansatte hadde klaget på at sjefen hadde satt opp et overvåkingskamera. Via sin mobiltelefon satt han hjemme og fulgte med på hva de ansatte gjorde.

— Dette ble stoppet da vi tok opp saken, sier frivillig Carlott Pedersen (29)

Med ordføreren på uformelt besøk

Rosseland Hansen har fått besøk av ordfører Marianne Borgen (SV) på sitt kontor i Storgata, og sammen med Charlott Pedersen og ungdomssekretær Sarah Gaulin (23) forteller de om sommerpatruljens arbeid.

— Vi opplever ofte at både arbeidsgivere og ansatte er glade for den informasjonen vi gir dem. Det er sjelden at vi ikke får prate med ansatte.

— Når vi går inn på en arbeidsplass ønsker vi først og fremst å snakke med ungdommen der, altså arbeidstakere mellom 13 og 35. Vi holder på i tre uker i Akershus og Oslo, og i den perioden snakker vi med rundt ett tusen ungdommer ute på arbeidsplassene, sier Rosseland Hansen.

Ordfører Marianne Borgen (til v.) sammen med tre av de som utfører bedriftsbesøkene i sommer. Fra venstre, Charlott Pedersen, Julia Sofie Rosseland Hansen og Sarah Gaulin. Foto: Anders Høilund

Færre ungdommer med tradisjonell sommerjobb

— Sist jeg var ute med Sommerpatruljen var vi på et sted der sommervikarene var  henholdsvis 61, 45 og 35 år gamle. Sommervikar blir også et feil ord å bruke. Mange er vikarer gjennom hele året, sier Sarah Gaulin.

Ordfører Marianne Borgen vil vite om det er noen bransjer som skiller seg ut positivt eller negativt.

— I serveringsbransjen er det hektisk, og det kan bli mye rot på sommeren. Det hender vi møter på såkalte solskinnsvakter. Det dukker opp hver sommer. Når skyer trekker foran sola, ringer sjefen rundt til vikarene og sier at de ikke skal komme på jobb. Da får de heller ikke betalt, men i arbeidslivet må vi ha større forutsigbarhet enn sommerværet, svarer Rosseland Hansen.

— Vi finner mangelfulle arbeidskontrakter i alle bransjer. Vi ønsker at de ansatte organiserer seg, slik at vi kan hjelpe dem med å få det har krav på. Det gjelder både lønn og arbeidsforhold. Vi finner arbeidsplasser hvor de ansatte ikke får betalt for overtid, ikke får hvile mellom vaktene, har mangelfunn opplæring i sikkerhet eller ikke får de pausene de har krav på, sier tillitsvalgt i Handel og kontor, Charlott Pedersen.

Offentlig sektor går ikke fri

Ordføreren vil også vite hvordan det står til i offentlig sektor.

Julia Sofie Rosseland Hansen med t-skjorte med bulldogmotiv. Bulldogen har blitt sommerpatruljens maskot. Foto: Anders Høilund

— Vi finner brudd på arbeidsmiljøloven der også, svarer Rosseland Hansen. Så tar hun en liten pause, før hun fortsetter.

— Men det forekommer i mindre grad i offentlig sektor. I noen bedrifter i privat sektor er holdningen at de ikke trenger å organisere seg.  Vi har sjefen-er-så-kuul-holdningen. Innen handel og servering finnes det mange unge arbeidsgivere med liten er faring. Der finner vi veldig ofte et informasjonsbehov. Vi legger alltid igjen en jobbhåndbok etter et besøk, sier Rosseland Hansen.

— Ungdom i dag vil ikke organisere seg, får vi høre. Sannheten er at heller ungdom ikke vil la seg hesje med. For å unngå å ble hesjet med, kan du ikke stå alene, sier Charlott Pedersen.

Godtar dårligere arbeidsforhold enn tidligere

— Hva med etnisitet, ser dere noen forskjeller der? spør ordfører Marianne Borgen.

— Vi finner ikke så mange tilfeller av sosial dumping. Vi ser dog at arbeidsinnvandrere fra noen steder i verden godtar dårligere arbeidsforhold enn det norsk ungdom godtar, svarer Rosseland Hansen.

Rosseland Hansen forteller at de i alvorlige tilfeller kontakter arbeidstilsynet, og at arbeidstilsynet følger alle tips de sender til dem.

— Jeg ble revet med av min tillitsvalgte i bokhandelen jeg jobbet i i 2013. Hun tok meg med på sommerpatrulje den sommeren og sommeren etter, og i 2015 fikk jeg jobb som ungdomssekretær. Jeg har alltid vært opptatt av rettferdighet og meldte meg inn i LOs Handel og kontor da jeg var 15 år gammel.

— Så sånn sett tok det jo lang tid før jeg ble aktiv! Men jeg ble med i 2013 fordi jeg var nysgjerrig, og fortsatte fordi det er utrolig givende og gøy å være med. Vi er arbeidslivets vaktbikkje, sier Rosseland Hansen.

Powered by Labrador CMS