Annonse

Slik kan du få orden på privatøkonomien

Mange sitter i dag med lån og dyre kredittkort som spiser av den månedlige lønnen. Selv om pengene alltid kommer inn på et tidspunkt, kan de for mange også gå like fort ut igjen.

Dyre renter og dårlige vilkår for lånene, fører til at man kanskje betaler mer enn man trenger. Derfor er det lurt å stadig ta en dobbeltsjekk av egen økonomi, og på denne måten sørge for at man får mest mulig ut av pengene sine.

Her gir vi deg 5 tips til hvordan du kan få orden på privatøkonomien.

1. Se gjennom bankutskriften

I en travel hverdag kan det noen ganger være utfordrende å holde fullstendig oversikt over egne utgifter. Man kjøper kanskje en kaffe her og en blomsterbukett der, og til sist er månedslønnen brukt opp uten at man har merket det. Derfor er det lurt å få en konkret oversikt over hva man faktisk bruker penger på. Slik kan du se på hvilke poster du bør kutte og hvilke som kanskje bør justeres.

2. Sammenlign lånetilbud

Som med daglige utgifter som går på autopilot, kan det også være månedlige faste utgifter som løper av seg selv uten at man vier det noen spesielle tanker. Kanskje du har boliglån og billån, og attpåtil i to forskjellige banker, med fast trekk fra kontoen din. Det vil være lurt å se over lånene og vilkårene på disse i ny og ne, for å sørge for at man har de mest gunstige rentene. For å gjøre det enkelt kan du bruke sammenligningstjenester for lån, som Matchbanker, slik at du får full oversikt over dine muligheter raskest mulig.

3. Samle lånene

Med lån i to forskjellige banker, kan disse bli unødvendig dyre. Når man samler lån i samme bank, kan det derimot spare deg for penger, fordi du får muligheten til å forhandle om bedre betingelser. Banken ønsker å hjelpe deg på best mulig måte, og de setter pris på gode kunder.

Derfor er det alltid lurt å samle lånene sine i én bank.

4. Betal alle regninger i tide

Den aller største fellen man går i, som kan komme av at man glemmer eller at man har utsatt en betaling, er å ikke overholde fristen på en regning. Dette kan koste deg dyrt, da det fører til høye renter og unødvendige utgifter. I verste tilfelle kan en regning plutselig bli dobbelt så dyr dersom den ikke betales innenfor fristen. Det beste alternativet er å ha faste trekk fra kontoen, dersom det er faste regninger på mobil eller internett som kommer hver måned. Slik unngår du å glemme regningen.

5. Søk finansiell rådgivning

Mange kan føle seg ute av stand til å ta de rette beslutningene for sin privatøkonomi. Det er ikke alle som har noen å sparre med eller nære bekjente som kan gi råd om gode finansielle beslutninger. Dette kan du derimot finne hos ekspertene på området, som kan hjelpe deg med å fatte de riktige beslutningene for deg og din situasjon. Via denne linken kan du for eksempel lese om hvordan lånopptak og kredittvurdering fungerer: https://scandinavia.life/no/slik-fungerer-laneopptak-og-kredittvurdering-i-norge/. Dette er en god måte å få rask oversikt på og sette i gang prosessen med å få orden på økonomien.

Powered by Labrador CMS