Rommene i Plaza hotell former et hjerte til Oslos befolkning mens byen er mer eller mindre stengt på ny. Første gang hotellet lyste opp et hjerte for byen var i mars i fjor.

Sliter du med å huske hva som er forbudt, påbudt eller anbefaling? Her er Oslos nye koronaregler

I helgen ble det ytterligere innstramminger i Oslos koronaregler. Da er det ikke rart noen og en hver blir litt forvirret. Her er en oversikt over nye regler, påbud, forbud, anbefalinger og trafikklysmodellen i skolene.

Publisert

Hva er forbud og påbud? Og hva er anbefalinger fra helsemyndighetene? Det er lett å gå seg vill i stadig nye koronaregler.

I begynnelsen av november i fjor strammet Oslo inn igjen. Nå nærmer det seg tre måneder med svært strenge koronaregler. Og denne helgen ble det ytterligere innstramminger.

Forbud og påbud i Oslo og omegn

 • Alle butikker holder stengt, med unntak for matbutikker, apotek, bensinstasjoner og dyrematbutikker. Kiosker regnes som dagligvarebutikker. Vinmonopolet ble først bestemt stengt, men vil likevel holde åpent.
 • Alle serveringssteder stenges, med unntak av takeaway.
 • Alle bibliotek stenges. Det samme gjør tros- og livssynshus, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Det innføres rødt nivå i barnehager og barneskoler. Ungdomsskoler og videregående skoler er allerede på rødt nivå. Videregående skoler har digital undervisning i hele uke 4 (se definisjon på grønt, gult og rødt nivå i skolene lenger ned i denne artikkelen).
 • Lokalene ved alle universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for studenter og elever, og det innføres digital undervisning. All fysisk undervisning og planlagte arrangementer må utsettes eller gjennomføres digitalt.
 • All breddeidrett og fritidsaktiviteter for barn, ungdom og voksne stenges. Etter nylig å ha åpnet igjen for fritidsaktiviteter for barn i barneskolealder og yngre blir det igjen stopp for slik aktivitet.

Hva er egentlig rødt nivå i skolene?

 • Grønt nivå kjennetegnes ved at skolehverdagen kan organiseres som normalt. Det vil si vanlig organisering av grupper og klasser.
 • På gult nivå kan hele skoleklasser regnes som en kohort. Det betyr at hele skoleklasser kan være samlet. Skolene må fremdeles ha flere tiltak for å redusere kontakt og holde avstand mellom ansatte og elever.
 • På rødt nivå skal elevene og barna deles inn i mindre grupper og kohorter. Skolene må vurdere ulike oppmøtetider for elevene og sørge for at elevene og ansatte holder avstand til hverandre.
 • Felles for alle nivåene er at ingen skal møte på skolen hvis de er syke, og alle må sørge for å vaske hendene og ha god hostehygiene. Skolene i Oslo har vært berørt av alle de tre fasene i trafikklysmodellen, og har innarbeidet rutiner for å tilpasse seg de ulike nivåene.

Nasjonale anbefalinger fra regjeringen

 • Alle bør unngå besøk og sammenkomster i eget hjem, med unntak av nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha og gå på besøk hos én til to faste venner eller én fast husstand. Barn kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid anses som strengt nødvendig, men alle som har mulighet til hjemmekontor, må ha det.
 • En-til-en virksomheter, som frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. De burde også justere behandlingstilbud som innebærer nært kontakt ansikt-til-ansikt.
Powered by Labrador CMS