Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt til våren 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt et halvt år

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet, på Vestbanetomta i Oslo, er utsatt et halvt år og åpner først våren 2021. – Leit, sier museumsdirektøren.

Publisert

Årsaken til forsinkelsen er at to kritiske leveranser til Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket.

Leveransene er knyttet til teknisk anlegg og nødvendige sikkerhetsdører. Åpningen er derfor utsatt med et halvår – fra høsten 2020 til våren 2021.

Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, synes det er trist at åpningen blir utsatt.

– Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det. Nå må vi se på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Hindsbo.

Nasjonalmuseet og Karin Hindsbo må kaste om på planene etter at det ble klart at åpningen blir utsatt med et halvt år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Størst i Norden

Det nye Nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum, med rundt 5.000 kunstverk som skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen.

Kostnadsrammen på museumsbygget er på seks milliarder kroner og blir ikke påvirket av forsinkelsen, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

– Når det nye Nasjonalmuseet åpner, får vi et praktbygg som vil gi generasjoner av nordmenn gode kunstopplevelser. Det er også gledelig at vi ferdigstiller et så komplisert byggeprosjekt under kostnadsrammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Det nye nasjonalmuseet bygges mellom Aker Brygge og Rådhusplassen i Oslo. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Riktig luft og temperatur

Byggherre Statsbygg understreker at Nasjonalmuseet først kan tas i bruk når utstillingslokaler og magasiner er ferdigstilt, testet og har stabil drift.

– For å sørge for at riktig luft og temperatur er på plass, må tekniske installasjoner og sikkerhetsdører være testet og driften være stabil, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

– Til tross for krevende prosjektgjennomføring, er vi trygge på at Nasjonalmuseet vil få de aller beste løsningene for visning og formidling av Norges kunstskatter, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Powered by Labrador CMS