stein lorentzen
-- Solcelleanlegget på Circle K Økern vil dekke om lag 10 prosent av stasjonens strømforbruk, sier miljøsjef Stein Lorentzen. Illustrasjonsfoto: Johnny Syversen

En bensinstasjon på Økern er først i landet med solkraft

Circle K kan ende opp med å installere solceller på over 300 energistasjoner over hele landet. Solkraften skal blant annet gå til lading av elbiler.

Circle K Økern blir første bensinstasjon med solceller på taket. Bensinstasjonen ønsker nå å bli omtalt som en energistasjon, sier Circle K i en pressemelding.

Dekker 10 prosent av energiforbruket

Stein Lorentzen, miljøleder i Circle K, forteller at det brukes en god del strøm på en energistasjon hver dag.

– Du har belysning inne og ute, bilvask, stadig mer matlaging samt store kjøle- og fryserom. Så når solpanelene vi skal installere på Økern kommer til å dekke rundt 10 prosent av stasjonens totale strømforbruk, er dette et betydelig bidrag, sier han.

Solceller på 300 energistasjoner

Ifølge Lorentzen jobbes det allerede med å utvide pilotprosjektet.

– På sikt kan solkraft være et viktig verktøy for å redusere karbonavtrykket vårt. Dersom vi ender opp med å installere solceller på taket på over 300 energistasjoner over hele landet, så snakker vi om en betydelig effekt, sier han.

Solenergiforeningen er fornøyd

Ragnhild Bjelland-Hanley, generalsekretær i Norsk solenergiforening, mener det er viktig at aktører som Circle K viser at solenergi er noe de har tro på. Satsingen bidrar til å øke kompetansen og på sikt få ned prisene på solenergi. Men hun er også opptatt av det offentliges rolle.

– Hvor sterk veksten i solenergi blir de neste årene, avhenger av i hvilken grad politikere og byråkrati legger til rette for solenergi, mener Bjelland-Hanley.

Får støtte av klimaetaten

Oslo-selskapet Solel bygger anlegget, og prosjektet støttes av Klimaetaten i Oslo kommune.

– Klima- og energifondet er positive til at en stor aktør som Circle K er med og viser at solceller er en lønnsom og fremtidsrettet investering, sier energikonsulent Anders Brage Mikkelsen i klimaetaten i Oslo kommune.

Neste Circle K-stasjon med solkraft blir på Kjeller. Stasjonen får allerede fjernvarme fra Akershus energipark, som produserer varme fra blant andre et solfangeranlegg samt metangass fra Bøler avfallsdeponi.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer