Raymond Johansen
Oslo-byrådsleder Raymond Johansen har lagt fram sitt siste budsjett før stafettpinnen skal gis videre til høyresiden.

Det rødgrønne byrådets siste budsjett – vil øke eiendomsskatten på næringseiendom

Oslos rødgrønne byråd la i dag frem sitt siste budsjettforslag før de overlater makten i hovedstaden til de borgerlige. Byrådet vil øke eiendomsskatten på næringseiendom.

Publisert

Byrådets budsjettforslag for neste år er på totalt 100 milliarder kroner, opplyser byrådet i en pressemelding. Driftsbudsjettet er på 78 milliarder kroner, mens 22 milliarder kroner er foreslått satt av til investeringer.

– Årets budsjettforslag tar Oslo videre i den tydelige progressive retningen vi har vært på siden 2015. Budsjettforslaget viderefører og forsterker byrådets mange velferdsløft som gratis aktivitetsskole, gratis skolemat og løft for klima og miljø. Samtidig som vi tar på alvor at vi møter en befolkning i endring, blant annet med et kompetanseløft i eldreomsorgen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Eiendomsskatt

Blant de mange grepene som gjøres i budsjettet er å øke eiendomsskatten på næringseiendom fra 3,0 til 3,9 promille. Grepet skal gi 315 millioner kroner mer i årlige inntekter, heter det i pressemeldingen.

Det kommer også satsinger på kollektivtrafikk og sykkelveier. Byrådet foreslår å øke driftstilskuddet til Ruter med om lag 1,2 milliarder kroner over de neste fire årene.

– Byrådet setter av over to milliarder kroner til forbedring av sykkelveinettet de neste fire årene. Målet for 2024 er å etablere eller oppgradere 20 km med sykkeltilrettelegging. Samtidig vil byrådet prioritere prosjekter som tetter hullene i sykkelveinettet, heter det i pressemeldingen.

Mener Ap-løfter var verdiløse

Byrådet går av 25. oktober og erstattes da av et byråd trolig bestående av Høyre og Venstre, som i sin tur vil stå for et revidert budsjett. Og Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg er ikke imponert over de rødgrønnes forslag til budsjett.

– Nå ser vi at Aps løfter i valgkampen om at eiendomsskatten ikke skulle øke, ikke var noe verdt. Dette er dessverre et eksempel på at dagens byråd ikke klarer å prioritere. I stedet sender de regningen for utgiftsveksten til innbyggerne og bedriftene og ber dem prioritere, skriver Solberg i en SMS til Aftenposten.

Han opplyser at en reduksjon i det kommunale skattenivået er blant grepene de vil gjøre, og legger til at de kommer tilbake til detaljene i løpet av høsten

Powered by Labrador CMS