Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier at det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omikron.

Stoltenberg: – Vi bør være bekymret. Kan være vesentlig mer smittsom

Det er grunn til å være bekymret for den nye koronavarianten omikron, sier direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Publisert

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Camilla Stoltenberg til NRK.

Foreløpig vet vi for lite om virusvarianten, sier hun.

– Det ser ut til at den er mer smittsom, kanskje vesentlig mer smittsom. Det er usikkert hvorvidt den gir alvorlig sykdom og hvordan vaksinene virker.

Folkehelseinstituttet tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke. Så langt ser det ikke ut til at den gir mer alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

Usikre på følgene

Meldinger om mindre alvorlig sykdom fra land hvor omikron-varianten har spredt seg, kan tyde på at koronaviruset blir mindre farlig.

– Men vi er usikre på den konklusjonen. Vi må se hvordan varianten opptrer i land som Norge, sier Stoltenberg.

Norge har både en annen alderssammensetning enn mange land sør i Afrika, og kald vinter og sesong for denne typen sykdom, sier Stoltenberg. Dessuten er den norske befolkningen vaksinert i langt større grad.

– Vi vil få flere opplysninger om hvordan den fungerer i Europa og også Norge ganske raskt, sier hun.

Diskuterer tiltak og råd

Gjennom helgen har helsemyndighetene diskutert hva omikron-varianten betyr for smittestrategien i Norge og hvilke råd de skal gi Helsedepartementet.

– Vi er mer klare for ytterligere tiltak, sier Stoltenberg.

Beslutninger om regionale og nasjonale tiltak kommer «ganske snart». Regjeringen får råd fra Helsedirektoratet og FHI også mandag, sier Stoltenberg.

Omikron kan være her

FHI legger til grunn at omikronvarianten allerede kan være i Norge.

– Vi er i hvert fall nokså sikre på at den kommer snart, om den ikke er her allerede, sier Stoltenberg.

Den nye koronavarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Powered by Labrador CMS