DEBATT

Her har vi nok å slite med, men vi har også sjukt mye bra å skilte med og jeg blir så lei av at det er en allmenn oppfatning av at bydel Gamle Oslo bare har «litt å slite med» og bare det, sier Ingvild Smørvik i dette innlegget.

– Ja, for all del! Vi har nok å slite med i bydel Gamle Oslo, men vi har også sjukt mye bra å skilte med. Bare hør her

Jeg synes det er over snittet kjipt at det kjører folk rundt med gønner i senka BMWer og bare plaffer ut av vinduet på Grønland. Men jeg er så lei av at det er en allmenn oppfatning av at bydel Gamle Oslo bare har «litt å slite med» og bare det.

Publisert

Jeg må bare si dette, og jeg kan godt også skrive at jeg skal fatte meg i korthet, selv om jeg veit at det bare er jug, stort sett, for nå har jeg litt på hjertet og det må ut av huet og ned på papiret, eller skjermen i dette tilfellet, men som vanlig i et fritt samfunn kan du jo bare scrolle videre og jeg får aldri vite om det, sånn sett.

I dag fikk jeg tilsendt klippet nedenfor på snap av en bekjent med påskrifta; «Dere har litt å slite med borti den bydelen din!» Og så kjente jeg at jeg ble litt snurt på bydelen min sine vegne, selv om, og misforstå meg rett nå; jeg digger ikke at det skytes på Grønland natt til en søndag, virkelig ikke.

Kjipt med gønner i senka BMW, men...

Jeg synes det er over snittet kjipt at det kjører folk rundt med gønner i senka BMWer og bare plaffer ut av vinduet som en jævla amatøraktig drive-by og takk høyere makter for at ingen liv gikk tapt eller at noen ble skada. Men det er dette: «dere har litt å slite med borti den bydelen din».

Ja, for all del! Her har vi nok å slite med, men vi har også sjukt mye bra å skilte med, og jeg blir så lei av at det er en allmenn oppfatning av at bydel Gamle Oslo bare har «litt å slite med» og bare det.

Vi har mye å by på

Hør nå. Jeg skylder ikke på min bekjente som sendte snappen, han formidlet jo bare sin oppriktige bekymring for det som skjer her. Men da tenker jeg, da må jeg bidra litt her for å fortelle verden, i hvert fall deler av den, hva denne bydelen har å by på.

(Og her står man altså fritt til å fremsnakke egen bydel og håpe at dere har giddet å lese helt hit og at dere sitter igjen med et annet inntrykk etterpå…)

Jordal Ungdomsskole

Visste dere at Jordal ungdomsskole holder åpent alle helligdager i jul og påske? og da mener jeg alle. Matservering og aktiviteter til alle på skolen på 1. juledag og skjærtorsdag og lille nyttårsaften og hele sommerferien igjennom.

Fordi skolen er bevisst på levekårsutfordringene som er knytta til denne bydelen og at alle ikke kan dra til Hemsedal eller Lanzarote. Den samme skolen har leksehjelp etter skoletid HVER dag der det serveres middag ved 17-tida. Er det ikke flott?!

Den rosa tida

Visste dere at det blomstrer lyserosa i helt sjukt fine kirsebærtre-blomster hele veien fra Galgeberg via Tøyen og nesten helt bort til Carl Berner? Denne bydelen er rett og slett vidunderlig vakker for tida og verdt turen aleine.

Men kjapp deg; den rosa tida forsvinner raskere enn du får lagt ut bilde på Instagram uten filter, og filter trengs heller ikke når naturen geiter seg til på den måten.

Vålerenga vertshus

Visste dere at Vålerenga vertshus er tidenes mest sjarmerende bydelskro med en bakgård Astrid Lindgren hadde blitt misunnelig på? Det er helt Bakkebygrenda når Sørlandets små gater møter arbeiderklassestrøket-replikaen på Folkemuseet.

Og vet dere også at de holder åpent på julaften ettermiddag og kveld hvor de serverer mat og kaker og noen smågaver til folk som ikke har noen å henge med på julaften?

Vålerenga fotball og Klanen

Visste dere at Vålerenga fotball og Klanen sørger for å betale kontingenter, utstyr, cupavgifter og nye fotballsko for familier i bydelen som sliter med å få endene til å møtes? Det gjøres diskret og uten mikkmakk, ingen utenfor, alle skal med!

Hovinbekken

Visste dere at Hovinbekken renner forbi nye Jordal Amfi, og nå er det satt ut ørret i bekken, som er tilrettelagt for gyting. Så før vi får sukk for oss blir vi faen sprette meg en bydel tilrettelagt for fisking?!

Haha! Jeg ler og ler når jeg tenker på de ørretene som virrer rundt utafor hockeyhallen og krysser fingre for at folk driter i å kaste snus og sneiper og annet rask i vannløpet, slik at ørreten får vokse og kan trives her.

Svartdalsskauen

Visste dere at Svartdalsskauen er en helt ekte, helt på ordentlig urskog i ordets rette forstand? Det vokser ting inni den skauen som er helt unikt i skogssammenheng, og det er et biologisk mangfold blant insektene som bor inni denne skauen som er helt avgjørende for at det er urskog i det hele tatt.

Er ikke det kult?! Ti minutter fra sentrum?! Jeg lar meg begeistre så sjukt av det der, selv om jeg ser selv at det er litt Magda (87) å bli.

Kunne ha fortalt i det uendelige

Jeg kunne ha fortsatt i det uendelige om skulpturparken og badstua og kuldekulpen og skolehagen på Vålerenga skole og parken rundt kjerka og det sinnsyke engasjementet denne bydelen mobiliserer når vi trues av store statlige og private aktører.

Og restaurant Smia og Galgen der de serverer verdens beste pannekaker og skarpretter-boligen på Galgeberg med det creepy dukkehodet i vinduet og Jordal Haveli på hjørnet med den beste indiske maten i byen og der eieren vet hva vi heter.

Og verdens minste, men hyggeligste Kiwi der butikksjefen alltid stiller opp på små og store arrangementer med boller og is og brus og hvordan ungene på skolen lærer seg fra første skoledag; du er fra Bydel Gamle Oslo, vær stolt av det!!

Og da passer det meg litt dårlig at det skytes fra biler natt til søndag og så er det liksom det som skal definere at vi som bydel har litt å slite med når vi beviselig har så sjukt mye mer å skilte med. Sånn. Ferdig. (Herregud, leste du alt det der?! Takk!!)

Powered by Labrador CMS