Vålerenga-spillerne kunne juble etter onsdagkveldens seier i Mesterliga-kvalifiseringen mot Minsk.

Vålerenga-damene tok første steg mot Mesterliga-drømmen: – Utrolig deilig

Kun skotske Celtic står i veien for at Vålerenga-damene kan få spille kvalifiseringsfinale til høstens gruppespill i Mesterligaen: – Vi er klare for en tøff finalekamp, sier lagkaptein Ingibjörg Sigurdardottir.

For to år siden, endte danske Brøndby Vålerenga-damenes drøm om en plass i gruppespillet i kvinnenes Mesterliga.

Onsdag kveld slo de blåkledde belarussiske Minsk 3–1 hjemme på Intility arena og tok dermed første steg på veien mot gruppespillet i årets utgave av den gjeve europeiske fotballturneringen.

Seieren betyr at de lørdag møter Celtic hjemme på Valle i kampen for å kvalifisere seg til siste runde før gruppespillet starter opp.

– Det var utrolig deilig å vinne en kamp hvor vi ikke presterer maksimalt offensivt, sier Vålerenga-trener Nils Lexerød til VårtOslo etter kampen.

Kan knuse Europa-drømmen

Onsdagskveldens seier gjør at det lørdag blir en ren finalekamp mot skotske Celtic for å avgjøre om de kongeblå går til play-off-kampene om å få delta i høstens gruppespill i mesterligaen.

Det er et lag Vålerenga-leiren har spionert godt på før ukas Mesterliga-kvalifiseringskamper.

Mimmi Löfwenius Weum var toneangivende for Vålerenga onsdag kveld.

– Celtic er et godt lag, men vi er klare å skal gi dem en tøff kamp, lover nybakt lagkaptein Ingibjörg Sigurdardottir.

Hun er som sjefen godt fornøyd med onsdagens kamp.

– Det var deilig å få en seier i en kamp, hvor jeg helt klart synes vi er det beste laget, sier islendingen.

– Bittersøtt

Det å møte Celtic i finalen på lørdag, blir litt spesielt for Vålerenga-spillerne. Laget Celtic slo på Intility arena tidligere onsdag, var nemlig Brøndby. Det var det danske laget og Oslos stolthet det stod mellom i gruppespillet i 2021.

Da sørget koronapandemien for at det kun ble en play-off-kamp de to lagene imellom. Den ble til gjengjeld spilt på Brøndbys hjemmebane, hvor danskene tok seg videre til Mesterligaens gruppespill etter straffesparkkonkurranse.

– Det er jo litt bittersøtt at Celtic slo ut danskene. Det hadde jo vært gøy å få revansje mot dem denne gangen, mener islendingen.

Skulle spillerne hans vinne mot Celtic vil ikke trener Lexerød mener for mye om sjansene til å ta seg videre til gruppespillet.

– Jeg må se hvem vi trekker i den siste play-off-kampen før jeg kan si noe om hva jeg tror om det, understreker han.

Tidlig ledermål satte tonen

Det er ikke hverdagsmat at Vålerenga-damene møter belarussisk motstand på eget kunstgress, og dermed var det også stor usikkerhet rundt hvordan kampen ville utfolde seg.

Kampens første minutter ga egentlig ikke noen gode svar på styrkeforholdet selv om de kongeblå, for anledningen i sine hvite bortedrakter, kanskje var hakket hvassere enn sine østeuropeiske gjester.

Stine Brekken og Vålerenga hadde full kontroll på Minsk-spillerne de første 45 minuttene.

Men etter ni minutter skulle det løsne for Nils Lexerøds utvalgte, da Mimmi Löfwenius Weum smalt ballen i nettmaskene etter at Minsk-keeperen på rekke og rad reddet to store sjanser fra både Löfwenius Weum og spisskollega Karina Sævik.

Etter den tidlige scoringa, fortsatte østkantens stolthet å styre kampen totalt, men det var langt mellom de store sjansene som ble skapt foran det belarussiske målet.

Gjestene derimot, produserte ikke noe som helst i løpet av en førsteomgang, hvor klasseforskjellen mellom de to lagene etter hvert ble mer og mer synlig under flomlyset i høstkvelden.

Rett før pause kløner så Vålerengas Elise Thorsnes det til i egen sekstenmeter og gir gjestene et lettkjøpt straffespark. Det setter Maria Kiskonen sikkert bak Guro Pettersen.

Det straffesparket så ut til å tenne Vålerenga-damene på tampen av omgangen, og med to minutter igjen å spille av omgangen kan Karina Sævik igjen sende de kongeblå i ledelsen til pause.

Søvndyssende siste halvdel

Etter å ha dominert kampen før hvilen, fortsatte hjemmelaget å være det førende laget i starten av den andre omgangen.

Utover i omgangen kom gjestene mer inn i kampen, men begge lag slet fortsatt med å skape de helt store sjansene.

Karina Sævik og Vålerenga tok seg lett videre til lørdagens finalekamp mot Celtic.

Nærmest det å kunne skape en stor sjanse i den andre omgangen kom kampens første målscorer, Mimmi Löfwenius Weum, da hun etter vel kvarteret spilt nesten kom seg alene gjennom Minsk-forsvaret, men belarusserne fikk klarert i absolutt siste øyeblikk.

Også et hodestøt fra østkantens nye stopperbauta Michaela Kovacs var nær med å gi en scoring til for hjemmelaget.

Åtte minutter før slutt skulle østkantlaget få æren av å øke ledelsen til 3–1 ved Ylinn Tennebø.

Dermed kunne spillerne fortjent gå av banen vel vitende om at de lørdag kveld møter skotske Celtic på Intility arena i finalekampen om å gå videre til det siste play-off-hinderet før et eventuelt gruppespill i Mesterligaen denne høsten.