Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Fredag ble det kjent at Miljøpartiet De Grønne (MDG) har fremmet et forslag om at deler av Drammensveien skal endres til «Ukrainas gate».
Imidlertid er de ikke alene om å ønske en navneendring.
— Det hadde vært en fin markering hvis adressen til den russiske ambassaden var Zelenskyjs gate 74, sier Øystein Aurlien.
I tillegg til å jobbe med byutvikling på flere områder, forteller Aurlien at han er lidenskapelig opptatt av byen og omtaler seg selv som "Oslo-entusiast".
Aurlien fikk ideen om å omdøpe Drammensveien til «Zelenskyjs gate» i ett-tiden natt til torsdag.
Like etterpå var forslaget sendt til Tore Wilken Nitter Walaker, Venstres eneste representant i Frogner bydelsutvalg, og noen andre av hans partikolleger.
At Drammensveien tidligere har skiftet navn, senest i 2006 på strekningen fra Fredriks gate til Solli plass, mener Aurlien er et argument for at også ambassadeområdet i Drammensveien kan gjennomgå noe lignende.
— Jeg har forstått at det er kutyme i Oslo at om en gate skal endre navn, vil Ukrainas gate være riktig, og at vi ikke skal se på dette som en demonstrasjon. Det mener jeg er noe svakt, sier Aurlien
— Volodymyr Zelenskyj ikke bare en helt for Ukraina, men også for fryktelig mange andre mennesker. Vi snakker om en komiker som har blitt en leder, mens andre verdensledere blir til klovner, sier han.
Aurlien viser til en rekke initiativ i andre byer, blant annet Stockholm, Vilnius og Riga, samt Ola Elvestuens (V) ønske om å skifte navn på Leiv Erikssons gate til «Boris Nemtsovs gate».
På samme måte som den ukrainske havnebyen Odessa har gater oppkalt etter historiske nordmenn som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, mener Aurlien at Oslo bør kunne hylle helter fra Ukraina.
Fredag var Heidi Vibeke Pedersen med på å henge opp et banner pålydende «Volodymyr Zelenskyjs vei» på rekkverket til den franske ambassaden, som er plassert overfor den russiske.
Motivasjonen kom fra Danmark, der lederen for Venstre har foreslått å endre Kristianiagaten i København til «Ukrainagate».
— Vi var tre stykker stykker som gjorde dette som et stunt, rett etter at vi var ferdige på jobb, forteller Pedersen.
Pedersen, som bor i bydel Søndre Nordstrand, beskriver hvordan de ble godt tatt vare på av politi som oppholdt seg i området. Men fordi banneret var hengt opp på eiendommen til den franske ambassaden, ble de nødt til å flytte på det.
— De veiledet oss, slik at vi kunne henge det opp litt bortenfor, fortsatt vis-à-vis den russiske ambassaden, forteller hun.
— I etterkant kom det to unge menn som tok ned banneret, og da grep politiet inn. Det endte med at det ble hengt opp igjen, sier Heidi Vibeke Pedersen.