Leder i Vålerenga Vel, Hege Stensrud Høsøien, ønsker ikke et nytt leilighetsbygg i Opplandgata 2.

Lang og potent strid om tomt på Vålerenga nærmer seg slutten. — Vi håper politikerne lytter til oss, sier Vålerenga Vel

Siden 2014 har hjørnetomta i Opplandgata 2, midt på tjukkeste Vålerenga, stått tom. Nå skal bystyret avgjøre om det blir leilighetsbygg der, eller om sveitservillaen som opprinelig stod der skal gjenoppbygges.

Publisert

Etter mange års strid rundt den gamle trevillaen i Opplandgata 2 på Vålerenga, og en eier som ikke ønsket å ta vare på det verneverdige bygget, ble det i 2014 gitt rivingstillatelse for villaen.

Siden da har eier, lokalmiljøet og kommunen strides om hva som har skullet komme på tomta. Mens byantikvaren har ønsket gjenoppføring av den gamle villaen, har eieren ønsket å bygge moderne leiligheter, og knytte disse sammen med den forfalne murgården på nabotomta.

For naboene har det vært viktig å få mer grønt i nabolaget, og et nytt leilighetsbygg har ikke vært ønsket.

Tidligere denne uka oversendte plan- og bygningsetaten forslaget til reguleringsplan for tomta til politisk behandling i rådhuset. Her ønsker tomteeier fortsatt leilighetsbygg, mens kommunen vil ha gjenoppføring av den gamle sveitservillaen.

— Håper politikerne hører på oss

Som en viktig stemme i nabolaget har Vålerenga Vel lenge fulgt uenigheten mellom tomteeier og kommunen om framtida til den attraktivt beliggende tomta.

— Eier har eid eiendommen siden 1964 og har bevisst latt bygården og den gamle trehusbebyggelsen forfalle, sier dagens leder i nabolagsforeningen, Hege Stensrud Høsøien, til VårtOslo.

Hege Stensrud Stensrud Høsøien og Vålerenga Vel ønsker ikke leilighetsbygg i Opplandsgata 2.

Hun peker også på at eier, etter å ha revet den gamle trevillaen i 2014, heller ikke har opparbeidet den parken han lovet da han fikk rivingstillatelsen.

Nå håper hun at naboene og deres ønsker om ikke å få et nytt og stort leilighetsbygg i nabolaget, blir hørt av politikerne i bystyret.

— Vålerenga Vel håper at saken nå går mot en avslutning og er glade for at at PBE støtter Byantikvarens alternativ. Vi har tillit til at Oslos politikere verken vil gi støtte til et prosjekt med så lav kvalitet, eller vil premiere en utbygger som opptrer så spekulativt, sier vellederen.

Kobles sammen med eksisterende bygård

I planforslaget NSW arkitektur har utarbeidet for eiendomseier Hans Martin Skoglund, går det fram at det nye leilighetsbygget, som er tenkt i fire etasjer, skal kobles sammen med en totalt rehabilitert utgave av den klassiske bygården som ligger på nabotomta.

Slik foreslår utbygger at Opplandsgata 2 blir seende ut.

Det betyr at tomteeier har gåttt bort fra en tidligere ide om å rive hele den gamle murgården. Nå skal denne totalrenoveres, og bygget vil blant annet få tre nedsenkede takterrasser om planen blir godkjent av politikerne i bystyret.

Det nye leilighetsbygget vil som den eksisterende bygården få fire etasjer og oppta hele den ledige tomta ut til fortauet.

Vil heller ha sveitservillaen gjenoppført

I tråd med skillelinjene under den lange og til tider bitre striden om framtida til den nå ubrukte tomta i Opplandgata 2, har byantikvaren i saken fremmet sitt eget forslag. Forslaget, som også støttes av plan og bygningsetaten, legger an til den gamle sveitservillan oppføres som den framstod på tomta.

Kommunen ønsker heller en nyoppføring av den gamle sveitserviillaen i Opplandgata 2.

Plan- og bygningsetaten mener forslaget fra Skoglund og NSW arkitektur innebærer for høy utnyttelse av planområdet, og at planforslaget dermed ikke i tilstrekkelig grad ivaretar viktige hensyn.

De mener dessuten at utbyggingsplanene heller ikke tar nok hensyn til vernet den eksisterende murgården er under.

VårtOslo har forsøkt å komme i kontakt med NSW arkitektur for kommentar, men ikke fått svar i disse påskedagene.

Powered by Labrador CMS