DEBATT

– Bystyret og byrådet bør lytte. Det er dyrt nok nå, mener skribenten.
– Bystyret og byrådet bør lytte. Det er dyrt nok nå, mener skribenten.

– Folk med dårlig råd sliter. Bystyret bør kutte avgifter og eiendomsskatt

Det skal være politikerne som må snu på hver krone, ikke innbyggerne. Respekten for skattebetalernes penger må tilbake. Byrådet bør lytte. Det er dyrt nok nå.

Publisert

Økte renter, økte strømregninger og de høye matvareprisene rammer mange denne høsten, og aller mest de som har dårlig råd. Vi Oslo-folk vet samtidig at vi har landets høyeste levekostnader fra før av. Mange er nok redde for hva vinteren vil bringe av økonomiske utfordringer.

Flertallet i bystyret kan gjøre noe med dette i budsjettbehandlingen i desember. De kan blant annet kutte i både avgifter og eiendomsskatten.

Også boligeiere sliter

Fremskrittspartiet ønsker å fjerne hele eiendomsskatten. For oss er en bolig et hjem, ikke et skatteobjekt.

Enkelte vil kanskje hevde at hvis du eier egen bolig, så har du ikke dårlig råd. Samtidig vet vi at eiendomsprisene i Oslo har hatt en enorm utvikling i mange år. Pensjonister, enslige, uføre eller barnefamilier har kanskje en verdifull eiendom, men kan likevel slite med regningene.

Eiendomsskatten tar ikke høyde for hvor mye gjeld du har, eller hva slags inntekt man har. Vann- og avløpsavgift øker med hele 16,5 prosent og skal økes videre i årene som kommer. Gebyr for søppelinnhenting øker med 12 prosent. Det baller på seg.

Bomsatsene bør ned

Selv om bompengene ikke bestemmes i bystyrets budsjett, er det ingen tvil om at det også handler om politiske valg. I september i år økte bompengetakstene i Oslo. Neste hopp er varslet allerede i januar 2024.

I snitt øker bompengene med 40 prosent. Til tross for hva byrådet måtte tro, kjører ikke folk flest bil i Oslo for moro skyld, de gjør det av nødvendighet. De skal komme seg på jobb, handle eller kjøre barn til og fra trening og andre fritidsaktiviteter.

Selv om mange nok godt kunne tenke seg å reise kollektivt, er det ikke alltid at dette lar seg gjøre i en hektisk hverdag. Det er godt mulig enkelte politikere elsker bomringen, men jeg tviler på at folk med dårlig råd gjør det.

Det er dyrt nok nå

Som politikere er vi nødt til å prioritere. Særlig gjelder dette i en tid hvor mange er redde for egen økonomi. Vi leser stadig i media om flere og flere som sliter.

Det skal være politikerne som må snu på hver krone, ikke innbyggerne. Respekten for skattebetalernes penger må tilbake. Byrådet bør lytte. Det er dyrt nok nå.

Powered by Labrador CMS