Både omsetningen og prisene går ned på boliger for tiden.
Både omsetningen og prisene går ned på boliger for tiden.

OBOS-prisene falt mindre enn forventet. – Vi tror prisene kan fortsette å falle

– Vi tror prisene kan falle resten av året, og kanskje noe mer enn vanlig sesongmønster. Vi tror også på prisnedgang neste år som følge av renteoppgang, høy inflasjon og flere usolgte boliger.

Publisert

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 0,5 prosent fra september til oktober. På landsbasis var nedgangen 1,1 prosent.

– Etter et markant fall i september, var vi spente på oktobertallene. Men dette var en mer moderat nedgang enn ventet. Boligprisene faller vanligvis på denne tiden av året. OBOS-prisene i Oslo har i snitt falt med en prosent i oktober det siste tiåret, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Omsetningen går ned

– Antallet omsetninger i Oslo i oktober var ti prosent lavere enn på samme tid i fjor, og 18 prosent lavere enn snittet de fem siste årene. Det har ikke vært færre omsetninger i oktober siden 2016. Det er et tegn på at markedet er i ferd med å roe seg. Omsetningstiden har også økt noe, sier Monsvold

Andelen som brukte forkjøpsretten, var på 25,9 prosent i oktober i år. Det er en oppgang fra september (24,4 prosent), men litt svakere enn i oktober i fjor (26,5 prosent). Forkjøpsandelen er lavere enn tidligere i år. Det tyder på det er blitt noe mindre rift om boligene.

Fakta

  • I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 7,9 prosent.
  • De tolv siste månedene er prisoppgangen i Oslo 5,2 prosent.
  • På landsbasis har prisene steget 4,4 prosent de tolv siste månedene.
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 78 192 kroner i Oslo-området i oktober, og 67 194 kroner på landsbasis.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter prisnedgang

Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover:

– Vi tror prisene kan falle resten av året, og kanskje noe mer enn vanlig sesongmønster. Vi tror også på prisnedgang neste år som følge av renteoppgang, høy inflasjon og flere usolgte boliger. Et fortsatt godt arbeidsmarked, bra lønnsvekst og befolkningsøkning bidrar imidlertid til at prisfallet trolig blir moderat. Samtidig er det viktig å huske at selv om prisene skulle gå ned mellom fem og ti prosent, så betyr det bare at prisene er tilbake der de var ved inngangen til dette året.

Monsvold regner med at nedgang i boligbyggingen vil gjøre at prisene kan begynne å stige igjen utover i 2024, hvis renta settes ned slik Norges Bank anslår. Særlig gjelder dette i Oslo hvor det – med unntak av under finanskrisen og i 2014 – ikke er gitt så få byggetillatelser som i år på de 22 årene statistikken er blitt publisert.

Powered by Labrador CMS