Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Under hendelsen tar en kontrollør tak i kraven på jakka til passasjeren, mens han roper: «Du tar meg rundt halsen». Deretter «Du klemmer min trøye. Hører du hva jeg sier?»
Det hele foregikk på 17- eller 18-trikken, ved Stensgata-stoppen på Bislett, onsdag i forrige uke. Mannen, som etter hvert blir lagt i bakken av fire kontrollører, ber om at kontrollørene ikke skal røre ham.
– Det hele var ubehagelig og føltes ganske voldelig. Mange passasjerer bevitnet hendelsen i den trange plassen på trikken, sier medpassasjer Kristian Møller Jørgensen, som tok videoen.
Han forteller at han så fire billettkontrollører omringe en annen passasjer. Etter hvert blir personen mer og mer høylydt, og ba han kontrollørene om å ikke røre ham. Så prøver han å komme seg fri, og hendelsen eskalerer. Kontrollørene tar tak og holder fast i mannens krage. Etter litt knuffing, legger de han ned på gulvet ved trikkedørene.
– Vi trenger en debatt om fysisk makt ved en mindre forseelse. Jeg forstår ikke at det skal være nødvendig å tvinge noen ned på gulvet og klemme dem rundt halsen, sier Kristian Møller Jørgensen.
Han synes reisevilkårene er uklare når det gjelder bruk av fysisk makt fra kontrollører. – Det står at man kan holde folk tilbake, men det står ikke noe om hvordan. Det er svært uklart, synes han.
Jørgensen har sendt en klage til Ruter. – Jeg kommer fra Danmark, og det er første gang jeg ser en kontroll på trikken. Så det er litt rart at denne ene gangen jeg ser en kontroll, så eskalerer det.
I Ruters reisevilkår står følgende om «Tilbakehold av passasjer uten gyldig billett».
«Ruters kontrollører kan holde tilbake en passasjer når vedkommende:
Politiet vil bli tilkalt. Passasjeren kan holdes tilbake inntil vedkommende oppgir korrekt navn, adresse og fødselsdato og mens opplysningene kontrolleres.
Personer under 15 år skal ikke holdes tilbake. Tilbakeholdelse kan ikke skje dersom dette etter omstendighetene vil være et uforholdsmessig inngrep. Hjemmel for tilbakehold finnes i Jernbanelovens § 7a og yrkestransportlovens § 33.»
Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Kai Spurkland, som også forsker på vekterjuss, forteller til VårtOslo at denne typen situasjoner skjer jevnlig.
– Vekterne på T-banen har normalt ikke lov til å bruke makt, men kan gjøre det når en person nekter å oppgi personalia i en billettkontroll. I den grad de holder tilbake personen fysisk, skal dette skje forholdsmessig, det vil si at de ikke kan bruke for mye makt og heller ikke for lenge.
Kontrollørene kan med andre ord holde tilbake en person til politiet kommer på stedet, ifølge politiadvokaten.
– Men dersom politiet sier de ikke har tid før om tre timer, kan ikke kontrollørene holde personen tilbake. Angriper personen kontrollørene, oppstår derimot en helt ny situasjon. Da blir det et nødverge, ifølge straffeloven, og de som blir angrepet har rett til å forsvare seg, sier Spurkland.
Pressevakt i Ruter, Knut-Martin Løken, forteller at det er Sporveien som har arbeidsgiveransvaret for billettkontrollørene.
Han har følgende korte kommentar til hendelsen, på vegne av Ruter og Sporveien: – Sporveien leverer en politianmeldelse av passasjeren i løpet av dagen. Vi ser svært alvorlig på denne saken, men Ruter kan dessverre ikke kommenterer den ytterligere før politiets etterforskning er avklart.
PS: VårtOslo har etter forespørsel fra passasjeren vi omtaler valgt å fjerne videoen vi publiserte tidligere.