Store deler av Oslo-regionen er nedstengt etter smitteutbruddet i Nordre Follo. Det muterte koronaviruset som først ble påvist i Storbritannia kan ha spredt seg i flere uker.

Raymond Johansen får støtte: Tromsø, Bodø og Oslos nabo-ordfører mener vaksinestrategi må endres

Raymond Johansen får støtte fra nabokommunen Lillestrøm og de nordnorske byene Tromsø og Bodø. — Nå må innbyggere i kommuner med mye koronasmitte prioriteres i vaksinekøen, er beskjeden til FHI og regjeringen.

Publisert

Mandag ettermiddag gjentok byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kravet om at koronavaksinering må prioriteres der det er størst smittetrykk. Og han får støtte fra ordførere i de nedstengte kommunen rundt Oslo.

— I helgen har Oslo og kommunene rundt tatt et nasjonalt ansvar for å stoppe spredning av det muterte viruset. Vår befolkning bærer nå en svært tung byrde, mener Johansen.

— Nå opplever vi slitasje

— Vaksinasjonsstrategien må treffe der smitten er størst. Oslo kommune har nå god vaksinasjonskapasitet. Vi kan sette så mye som 110.000 vaksinedoser i uka. Men vi er avhengig av å få nok doser, sier byrådslederen.

Debatten om regjeringens vaksinestrategi har blusset ytterligere opp etter at det i helgen ble innført strengere tiltak i Oslo-regionen for å hindre spredning av virusmutasjonen.

Smitteverndirektør Geir Bukholm sier FHI vil kunne gjøre nye vurderinger straks svar på nye prøver foreligger. — Da vil vi ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt, sier Bukholm.

— Vi i Lillestrøm og andre kommuner i Oslo-regionen har levd lenge med strenge smitteverntiltak. Nylig ble tiltakene skjerpet igjen. Nå opplever vi en slitasje. Mange opplever det å være menneske oppe i dette som slitsomt i dette området, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) til VG.

Får støtte fra Nord-Norge

— Derfor hadde det vært på sin plass at kommunene i Oslo-regionen ble prioritert når det gjelder vaksinering. Jeg tror mange ville hatt forståelse for det, fortsetter Lillestrøm-ordføreren.

Ordførerne i Oslo-regionen får også støtte fra smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

— De som er hardest rammet av pandemien, bør få de fleste vaksinene først, sier Hagen til NRK.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen støtter Hagen, men fremhever at det også finnes andre knutepunkter i landet.

— Vi har internasjonale flyginger til Tromsø. Alle som skal til Nord-Norge, skal innom her. Da er det riktig å vaksinere først på disse knutepunktene. Det sier også mange av de omkringliggende kommunene, uttaler Wilhelmsen til kanalen.

FHI med nye vurderinger

Folkehelseinstituttet (FHI) har ansvaret for prioriteringsrekkefølgen for koronavaksinen. Nye vurderinger foretas i lys av smitteutbruddet i Nordre Follo.

— Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo, sa smitteverndirektør Geir Bukholm i en pressemelding søndag.

— Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig, sa smitteverndirektøren.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt at regjeringen ikke vil overstyre FHIs vaksinestrategi. Men dersom FHI gjør endringer, kan regjeringen raskt gi sin tilslutning, forsikrer Høie.

— Har ventet på FHI-svar siden 4. januar

I tillegg til å igjen kreve at regjeringen endrer vaksinasjonsstrategi, er Oslos byrådsleder Raymond Johansen svært kritisk til at FHI snart har brukt tre uker på å analysere Oslo-prøver i jakten på det muterte, britiske koronaviruset.

— Oslo har ventet på svar på prøver fra 4. januar. Det er ikke godt nok. Derfor må analysekapasiteten ved Folkehelseinstituttet opp. All mulig analysekapasitet må tas i bruk og regjeringen må åpne opp for at også private leverandører og universitetssykehusene kan bidra i dette arbeidet, sier Raymond Johansen.

Mandag kveld er det blitt inngått en avtale mellom Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus (OUS) om virussekvensering, melder NRK.

FHI tok kontakt med OUS-laboratoriet ved Ullevål sykehus den første uken i januar. Etter utbruddet i Nordre Follo er det inngått en avtale, ifølge kanalen.

Leder for OUS-laboratoriet, professor Dag Undlien, sier at laboratoriet er klare for å sekvensere for FHI.

— Om vi tyner den kraftigste maskinen vi har, kan vi sekvensere 800 prøver om dagen. Vi tror det kan ta mellom tre og fem dager fra vi mottar prøven til resultatet er klart, sier han til NRK.

Advarte tidlig mot importsmitte

FHI har fått kritikk for at sekvenseringen av virusprøver har gått tregt i Norge sammenlignet med blant annet Danmark. FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo.

Byrådslederen peker også på at han har advart mot importsmitte siden tidlig i fjor høst. Den gang opplevde Raymond Johansen at regjeringen og statlige helsemyndigheter vendte det døve øret til. Men fra nyttår er reglene ved innreise til Norge skjerpet.

— Nå er det innført bedre kontroll ved grensene med obligatorisk testing ved ankomst og strengere karanteneregler, men vi er fortsatt bekymret for at koronasmitte kommer for lett inn i landet. Spesielt nå når vi har å gjøre med en mutert virusvariant som smitter mye, mye lettere, sier byrådslederen.

Powered by Labrador CMS