Et nystartet ukrainsk vokalensemble og Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor synger ukrainske og norske julesanger.

Den første julen i Oslo for mange ukrainere. Ukrainsk kor og Oslo-kor sang sammen på Smestad

– Gjennom god dialog med de ukrainske miljøet i Oslo har vi blitt fortalt hvor viktig sangen er for dem, både her og i Ukraina. Vi har fått vite at det legges merke til også i Ukraina, at vi synger sammen med ukrainere. Og at vi for eksempel synger den ukrainske nasjonalsangen med dem.

Publisert

Oslo Sanitetsforening ønsket å skape litt ekstra god førjulsstemning for ukrainere i Oslo, og inviterte sangere fra Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor på besøk i lokalene til Sanitetsforeningen på Smestad.

– Oslo Sanitetsforening har arrangert «møteplass for ukrainere» hver mandag i hele høst. Disse mandagene har blitt et viktig holdepunkt for mange ukrainere i Oslo, sier koordinator Benedikte David-Andersen.

Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor har hatt et sterkt engasjement for ukrainske flyktninger. De deltok ved åpningen av Ukrainas Plass i mars, og i juni donerte de samtlige billettinntekter fra sin sommerkonsert til Flyktninghjelpens arbeid. Den gang endte det på over 72.000 kroner, og varige og gode relasjoner med mange ukrainere i Norge.

Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor synger i Ris kirke.

– Dette ønsket vi å gjøre

De siste månedene har planlegging av julekonsert i Ris kirke stått på trappene, men koret tok seg likevel tid til en tur til Smestad.

Da vi fikk spørsmål fra Oslo Sanitetsforening om vi kunne tenke oss å komme på besøk, fikk jeg umiddelbart positiv respons, sier Sigurd Engesnes, dirigenten i Guldbergs.

Dette var noe veldig mange av sangerne ønsket å prioritere.

– Gjennom god dialog med de ukrainske miljøet i Oslo har vi fått vite hvor viktig sangen er for dem, både her og i Ukraina. Vi har fått vite at det legges merke til også i Ukraina, at vi synger sammen med ukrainere. Og at vi for eksempel synger den ukrainske nasjonalsangen med dem. For alle i Guldbergs føles det også veldig meningsfullt å møtes og synge sammen.

Det ble en veldig hyggelig kveld, der det ble både god mat og hyggelig julestemning i lokalene til Sanitetsforeningen på Smestad.

– En spesiell jul

– Vi er veldig glade for at Guldbergs ønsket å komme hit i dag. For ukrainerne er dette en spesiell jul, langt hjemmefra. Mange feirer også borte fra sine nærmeste. Det var derfor veldig hyggelig at vi kunne skape litt førjulsstemning her hos oss nå, sier koordinator Benedikte David-Andersen.

Et nystartet ukrainsk vokalensemble stilte også opp og sang, og både ukrainske og norske julesanger ble sunget. Alle de tilstedeværende ukrainere ble invitert til Guldbergs to julekonserter i Ris kirke på onsdag.

Powered by Labrador CMS