Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
I begynnelsen av april lanserte produksjonsselskapene Differ Media og Hacienda film web TV-serien Mission Impact. Så langt er seks episoder sluppet på Youtube.
I første episode blir vi introdusert for Kjelsås-jenta Penelope Lea (14). Hun har vært engasjert for klima og miljø siden hun var åtte. Hun er også den yngste vinneren av Frivillighetsprisen til Frivillig Norge og står nå på et lite podium og snakker til et publikum.
– Hvis du fikk valget mellom å leve på en frisk jord med fugler, folk og fred eller å leve på en planet hvor luften er tett å puste i og der noen har alt og andre nesten ingenting. Hva ville du ha valgt?
Spørsmålet er direkte og med et tilsynelatende åpenbart svar. Men gjennom seks episoder går serien i dybden på hvordan et enkelt spørsmål ikke alltid er like lett å besvare.
Serien fokuserer på FNs bærekraftsmål og på Parisavtalen. Sistnevnte avtale er en enighet mellom verdens nasjoner om å bidra til reduksjon i klimagasser.
– Jeg tror det er viktig å engasjere seg i større mobiliseringer, men også i det daglige, ved å unngå engangsemballasje, pante flasker og plukke søppel, mener Penelope. Selv engasjerer hun seg også gjennom Miljøagentene og som leder av Barnas Klimapanel.
På Mausund Feltstasjon utenfor Trondheim får miljøaktivisten se konsekvensene av plastforsøplingen vår. Penelope møter en gruppe som jobber med opprydding av plast og maritimt søppel. De forsøker også å utvikle effektive metoder for å bekjempe plastavfall. Hvert minutt blir 15 tonn plastikk dumpet i havet, ifølge World Economic Forum.
Serien lærer oss at plast aldri forsvinner, men bare brytes ned. Under den årlige Arendalsuka møter Penelope statsminister Erna Solberg. Hun presenterer seg med å si at hun er redd for fremtiden sin, for jordkloden vår og klimaendringene. Hun er opptatt av hvordan Norge skal nå bærekraftmålene fra Parisavtalen.
En annen av personene i serien er Victoria Frostmann Skau (20), fra Nesodden. Hun driver med sosiale medier og jobber fulltid som youtuber.
– Jeg er veldig for å gjøre det jeg elsker mest; å stå foran et kamera og dele kreative, morsomme og viktige videoer. Jeg ønsker å gjøre en forskjell, sier Victoria.
Hun beskriver seg selv som engasjert. Derfor meldte hun seg som deltager. I serien får hun i oppdrag å reise til Moria flyktningleir på Lesvos, i Hellas. Kontrasten mellom den vakre naturen med det azurblåe havet og flyktningeleiren, befolket av over 10.000 mennesker, er grell.
Kim Mateo (27) fra Hamar er den tredje personen vi følger. Han beskriver seg selv som definitivt ikke A4 og liker å drive med Jackass-inspirerte stunts sammen med vennene sine. For å komme med i serien, sendte han en video til produsentene der han setter fyr på seg selv, for å vise sitt brennende engasjement.
I serien er han på jakt etter mer informasjon om såkalte skatteparadiser og reiser til Austin, i Texas. Skatteparadiser kan beskrives som stater som har liten eller ingen skatt og med lovfestet beskyttelse mot innsyn.
I Austin trenger han ikke kjøre langt for å se skillet mellom de som har alt og de som har ingenting. I USA er det beregnet av den øverste prosenten av befolkningen har nesten 30 ganger høyere inntekt enn 99 prosent av befolkningen, et tall som øker for hvert år.
Mission Impact-serien har vært under produksjon de siste to årene. Bak står de uavhengige produksjonsselskapene Differ Media og Hacienda Film. Differ Media har tidligere laget Thank you for the rain, om klimaendringer og konsekvenser på den kenyanske landsbygda. Hacienda film står bak Sweatshop, som viser tre norske ungdommers reise til Kambodsja for å oppleve forholdene til tekstilarbeidere.
Serien er finansiert av Norads informasjonsstøtte og ligger fritt tilgjengelig på Youtube. Regissør og manusforfatter for serien er Bår Tyrmi, som også står bak dokumentaren Code of Trust, om blokkjedeteknologien.
– Hacienda Film har lenge jobbet med temaer knyttet til klima, miljø, utdanning, rettferdig fordeling og fattigdomsbekjempelse. Ikke minst er vi opptatt av FNs bærekraftsmål, som er noe så unikt som en felles global plan for å skape en bedre verden. Disse hadde vi lyst til å fortelle om for å inspirere ungdom, sier Tyrmi.
Før innspillingen postet Hacienda film inn en annonse på Facebook hvor de søkte et folk med brennende engasjement.
– Det var helt tilfeldig at jeg kom over en annonse der det sto «Vil du ha verdens viktigste jobb? Vi søker deg med brennende engasjement». Da ble jeg nysgjerrig, for hvem vil ikke det? sier Kim Mateo.
Det samme gjelder for Victoria. – Jeg har alltid brydd meg og ønsker å gjøre en forskjell for dem som ikke er like privilegerte som meg. Da jeg så utlysningen, tenkte jeg at dette er perfekt for meg.
Innspillingen har blitt til en reise deltakerne aldri vil glemme. De får intim kontakt med mennesker de ellers aldri ville møtt. For eksempel Isac, fra Texas, som kjemper mot å bli kastet ut av leiligheten sin fordi han ikke klarer betjene husleien. Eller Sam, som forteller om ingeniørjobben i Jemen og landslagskarrieren i fotball, før han flyktet og endte i flyktningleir på Lesvos.
– Det er som andre verdenskrig. Hvis du ikke blir drept av kuler eller luftangrep, sulter du i hjel, forklarer Sam til Victoria om krisen i Jemen.
Mission Impact gjør en god jobb med å vise problemene på en enkel og gripende måte. Serien løfter frem sterke bilder på plastforbruket vårt, på kontrasten mellom de hjemløse på gatene i Austin og de luksuriøse hjemmene et lite stykke unna og på Lifejacket Graveyard, hvor brukte redningsvester fra flyktninger blir dumpet.
Vi får se hvordan denne virkeligheten preger deltakerne.
– Jeg har alltid fulgt med i nyhetene og vært engasjert, men har aldri hørt om norsk våpeneksport. Vi er kanskje et fredfullt land hjemme, men å kalle oss en fredsnasjon er ikke riktig etter det jeg lært fra Jemen, sier Victoria.
Regissør Tyrmi er enig.
– Vi er langt unna å oppnå bærekraftmålene. Også Norge har en lang vei å gå. Bare tenk hvilken forskjell oljefondet kunne gjort hvis det ble investert i bærekraftig utvikling, ikke i fossil energi, våpen og eiendom? Norge har en unik mulighet til å gå foran som gode forbilder når det gjelder miljø, økonomisk fordeling og fredsarbeid, mener regissør han.
Reisen til Texas endret en del for Kim også. Han føler at selv om folk føler seg trygge i Norge, skal det ikke mye snusk og fanteri til før samfunnet kan rakne også her hjemme.
Mission Impact-serien ønsker å vise at hvem som helst kan bidra og skape en forandring. At uansett hvor du kommer fra, uansett hvilken alder eller bakgrunn du har, så har du en stemme.
– Man trenger ikke å revolusjonere verden for å gjøre en forskjell. Folk må engasjere seg på sin egen måte. Vi som er deltakere i serien, er gode eksempler på forskjelligheten blant mennesker. Jeg bruker Youtube-kanalen min, Kim er en skikkelig jackasser og gjør stunts og får frem politiske meninger på den måten, mens Penelope deltar i organisasjoner og demonstrerer, sier Victoria.
Hun mener vi må heie på hverandre for å presse på for en endring.