Leder av Tyrkisk Islamsk Union i Norge, Emre Karapinar, utenfor moskéen i Motzfeldts gate på Grønland. Langs hele fortauet står pappesker med nødhjelp til Syria og Tyrkia.
— Det er et utrolig samhold nå, sier Emre Karapinar mens lastebil etter lastebil forlater den tyrkiske moskéen på Grønland. Fulle av utstyr Røde Kors trenger for å gi nødhjelp til jordskjelvofre i Syria og Tyrkia.

I tre døgn har Emre ledet Røde Kors-innsamling for jordskjelvrammede fra den tyrkiske moskéen på Grønland

— Det er veldig mange nordmenn som også gir til oss. Det er vi veldig takknemlig for, sier norsktyrkiske Ayhan Seyhan, mens han pakker nødhjelpsutstyr ved den tyrkiske moskéen i Motzfeldts gate på Grønland.

Publisert

Midt i Motzfeldts gate på Grønland var det tilløp til konstant trafikkaos onsdag ettermiddag. Mange flere enn ventet har levert varme klær, bleier, lommelykter, støvler og annet utstyr til den tyrkiske moskéen.

Midt i det organiserte kaoset av ferdigpakkede pappesker, som lastes ut av kafédelen i moskéen, står en rolig og samlet Emre Karapinar.

— Alt gis til Røde Kors og Røde Halvmåne

Lederen for Tyrkisk Islamsk Union i Oslo bærer natrulig nok litt preg av å ha jobbet nesten uten stans i tre døgn.

— Vi er vel rundt 200 personer i sving akkurat nå. Flere av oss begynner å gå litt på tomgang etter lite søvn og mye arbeid, sier Emre til VårtOslo.

Rundt oss på fortauet sjaues og lempes det store pappesker inn i lastebiler. Inne i moskéen sorteres alt som er samlet inn, legges ned i esker, som igjen merkes på både tyrkisk og engelsk.

Utenfor moskéen på Grønland: Emre Karapinar og Ayhan Seyhan (til h.) sjekker at alt som sendes til Røde Kors og Røde Halvmåne i Tyrkia er godt merket på tyrkisk og engelsk.
Utenfor moskéen på Grønland: Emre Karapinar og Ayhan Seyhan (til h.) sjekker at alt som sendes til Røde Kors og Røde Halvmåne i Tyrkia er godt merket på tyrkisk og engelsk.

— Lastebilene går til Gardermoen. Så flys alt vi samler inn til Istanbul. Der er det Røde Kors og Røde Halvmåne som sørger for at alt kommer frem til ofre for jordskjelvet, forklarer Emre.

Sammen med ham står Ayhan Seyhan, som til daglig jobber med grossistsalg av matvarer. Men de siste døgnene har også Ayhan stått på for å få frem nødhjelp til jordskjelvofrene i både Tyrkia og Syria.

— Om du er syrer eller tyrker har ingen betydning nå

— Vi kjørte avgårde to stappfulle lastebiler i går og alt er kommet frem til Tyrkia, sier Ayhan til VårtOslo.

— Nå er jo Tyrkia et forholdsvis organisert land. Men i de jordskjelvrammede områdene nord i Syria har krig ødelagt nesten all infrastruktur. Hva tenker dere om det?

— Alt håndteres av Røde Kors og Røde Halvmåne, hvor sistnevnte også er inne Syria. Det betyr at det vi sender også kan ende i Syria. Om du er syrer eller tyrker har ingen betydning nå, sier Ayhan Seyhan.

Vis-a-vis den tyrkiske moskéen i Motzfeldts gate: Lastebilen fylles av sirlig merkede esker fulle av varme klær og annet nødhjelpsutstyr. Så går lasten til fly på Gardermoen og videre til Tyrkia.
Vis-a-vis den tyrkiske moskéen i Motzfeldts gate: Lastebilen fylles av sirlig merkede esker fulle av varme klær og annet nødhjelpsutstyr. Så går lasten til fly på Gardermoen og videre til Tyrkia.

— Det viktigste er å få frem helt livsnødvendig hjelp, sier både han og Emre.

Mens vi står på fortauet fortsetter folk å komme med poser og esker med varme barneklær, som hjemmestrikkede sokker, gensere, jakker og støvler.

— Svært kaldt i jordskjelvområdet

— Du har jo selv sett hvordan vi sorterer. Her pakkes det esker med klær og utstyr, som for eksempel bleier, til barn. Så er det egne esker til kvinner og til menn. Alt tydelig merket så det skal gå raskt å fordele, forklarer Emre Karapinar.

— Så blir dette videre fordelt av Røde Halvmåne. Det er et stort område, bare på tyrkisk side er det snakk om ti større byer. Så det er mange som trenger hjelp, sier lederen for Tyrkisk Islamsk Union i Norge.

— Det er svært kaldt i det jordskjelvrammede området. Så varme klær er helt nødvendig for å overleve for de som har mistet husene sine og må overleve uten tak over hodet, sier Ayhan Seyhan.

Ayhan har ikke noe familie som er direkte rammet av skjelvet. Men forteller at han har venner og kjente som har mistet nære familiemedlemmer.

— Utrolig sterkt samhold nå

— Ja, jeg har en venn som mistet søsteren sin. Det er helt forferdelig, sier han stille mens det sjaues esker inn i den ene lastebilen.

— Det er jo et stort norsktyrkisk miljø i Oslo. Hvordan reagerte de da dere nesten umiddelbart satte i gang innsamlingen her ved moskéen?

— Absolutt alle tyrkere jeg kjenner til i Oslo har vært støttende. Det er et utrolig sterkt samhold nå. Og det er veldig mange nordmenn som også gir, sier Emre Karapinar.

Som leder av Tyrkisk Islamsk Union i Norge har han et enormt kontaktnett i det tyrkiske miljøet her til lands.

— Mange har kommet med klær og utstyr. I tillegg er det mange som har gitt penger til nødhjelpsfondet vi opprettet umiddelbart etter nyheten om jordskjelvet. Alle pengene i fondet går direkte til Røde Kors og Røde Halvmåne, forteller Emre.


Powered by Labrador CMS