Vålerengaspillerne jubler etter å ha slått Lillehammer lørdag ettermiddag.

Vålerenga tok viktige poeng i kampen om andreplassen i hockeyserien. — Utrolig deilig seier, sier Filip Lalande

Det måtte spilleforlengelse til for at Vålerenga kunne slå Lillehammer hjemme på Jordal lørdag. Likevel spørs det om det er tilstrekkelig for å ta fra Sparta andreplassen.

Etter en utfordrende start på sesongen, har Vålerenga hockey de siste kampene begynt å ligne på seg selv igjen. Lørdagens hjemmeseier mot Lillehammer gjør at østkantgutta fortsatt er i posisjon til å kapre den viktige andreplassen når seriespillet avsluttes i begynnelsen av mars. Spilleforlengelsen de trengte for å sikre seieren, gjør imidlertid at det kan bli vanskelig å ta igjen Sparta, som for øyeblikket har festet grep om tabellplasseringen.

— Det er selvsagt viktig at vi beholder hjemmebanefordel i kvarten, men i og med at vi er avhengige av andre lags resultater for å kunne klatre, bruker vi lite tid på å spekulere i tabellplasseringen. VI har fullt fokus på egen prestasjon, og har for lengst rettet blikket mot å finne toppform inn mot sluttspillet, sier sportssjef Frikk Juell til VårtOslo etter kampen.

— Artig md jubileumsscoring

Én av dagens menn på Jordal var Filip Lalande, som lørdag feiret hundre kamper for østkantklubben. Jubileet ble ikke noe dårligere ved en sjelden scoring fra 22-åringen.

— Det var utrolig kult å ha fått spille hundre kamper for Vålerenga, og det var ikke mindre kult å score i denne kampen, smiler han.

For egen del har Lalandes sesong, grunnet skader, vært litt opp og ned, akkurat som lagets. Nå håper han at situasjonen bedrer seg fram mot sluttspilet.

— Vi er inne i en positiv utviikling og den må vi bare ta med oss videre, mener Lalande.

Nytt trenertalent fortsatt i boksen

De to siste kampene har Vålerengas fungerende trener, Espen "Shampo" Knutsen, ikke ledet laget som følge av sykdom. Dermed har oppgaven falt delvis på sportssjef for U-20-laget, Simon Stolt Wang.

Lørdag var Shampo tilbake i boksen, men det betydde ikke at Stolt Wang var henvist til tribunen av den grunn.

Simon Stolt Wang (t.v) sammen med sportssjef Frikk Juell under lørdagens hjemmekamp mot Lillehammer.

— Hva som skjer med trenerrollen neste år, er en større prosess som ikke baseres på to kamper. Når det er sagt, er det utrolig gledelig å se at både Joakim Svendsen, Simon Stolt Wang og Kim Veisten sammen har ledet laget på en god måte. Dette er sterke fagpersoner og gode mennesker, og vi er heldige som har slike ressurser i klubben, sier sportssjef Juell.

Han påpeker at det ikke er sikkert at klubben trenger å se så langt for å finne neste års trenerteam, men at det blir evaluert forløpende. Samtidig berømmer han Knudsen og den jobben han har gjort med å sette et solid grunnspill og å ha samlet laget etter en treg start på sesongen.

Keeperspillet skaper problemer

Den positive utviklingen spillemessig som har preget de seneste kampene, fulgte også iskrigerne i starten av lørdagens kamp. Fra første dropp var det liten tvil om at det var gutta fra østkanten som var ute etter å styre kampen hjemme på Jordal Amfi. Hjemmelagets overtak de første ti minuttene var så stort at publikum bare gikk og ventet på en scoring. Den skulle derimot ikke komme, selv om Pontus Finstad var svært nærme da han traff metallet med et hardt skudd.

Og når man ikke scorer, er det ikke uvanlig å bli straffet. Slik ble det også elleve minutter inn i den første perioden. Da går hjemmelaget seg bort i egen sone, og gjestenes Emil Nyhus kan sende Lillehammer opp i en veldig ufortjent ledelse.

Til tross for et stort spillemessig overtak, klarte ikke Mathis Olimb og Vålerenga å score i den første perioden.

Når målvakt Steffen Søberg, nok en gang, ikke har en av sine beste kamper mellom stengene, dobler gjestene ledelsen med fire minutter igjen å spille av perioden. Denne gangen er det en pasning fra bak mål som sørger for at Emil Nyhus kan score sitt andre mål for ettermiddagen.

Dermed kan de tilreisende gå til første pause med en særs ufortjent ledelse.

Superperiode ga opphenting

Om den første perioden ble en stor skuffelse for hjemmelaget, var det lite som tydet på at de ikke ønsket å komme tilbake i starten av den andre. De blåkledde startet akkurat som i den første perioden, med press mot Lillehammer-målet, og etter snaut to minutter kan det virke som at opphentingen har begynt. Scoringen fra Pontus Finstad blir dog underkjent på grunn av en høy kølle.

Dommeravgjørelser mot Vålerenga skal likevel ikke gjøre slutt på hjemmelagets innsatsvilje, og etter knappe åtte minutter sitter den etterlengtede reduseringen, ved hjelp av jubilanten Lalande.

Pontus Finstad (t.v) og resten av Vålerenga må innse at Finstads scoring blir underkjent av dommerne.

Og, som om ikke en redusering var nok, fikk Lillehammer en mann utvist like etter scoringen. De to minuttene i overtall brukte østkantlaget godt, og samtidig som gjestene ble fulltallig lag igjen, kunne Axel Sundberg utlikne gjestenes ledelse.

Østkantgutta fikk dermed god uttelling for opphentinga de startet ved periodens første dropp, og uavgjort var tilfellet ved siste pause.

Superveteranen Booth avgjorde

Etter å ha hentet opp mjøslagets ledelse med to mål, var gutta fra Jordal klare for å avgjøre kampen på hjemmebane i den siste perioden. Etter snaut tre minutter skal ledermålet også bli en realitet ved hjelp av den amerikanske veteranimporten David Booth (37).

Superveteran David Booth kjemper inn Vålerengas tredje scoring.

Etter å ha tatt ledelsen fortsatte Vålerenga å dominere det som skjedde ute på isflata på Jordal, men det ble lenger og lenger mellom de gode sjansene. Heller ikke gjestene klarte å skape det helt store foran Steffen Søberg.

Med snaut tre minutter igjen å spille, skal likevel gjestene klare å lure inn en utlikning mot spillets gang, ved Sverre Rønningen. Dermed går kampen til spilleforlengelse.

Der tok det bare sekunder før veteranen Booth kunne avgjøre med sin andre scoring for dagen.

Vålerenga - Lillehammer = 4-3 etter spilleforengelse ( 0-2, 2-0, 1-1, 1-0)

Jordal Amfi

1.573 tilkuere

Hoveddommere: Marcus Vardeberg Wannerstedt / Jørn Mccall Ekeberg

1.per: 0-1 10:29 Emil Nyhus (Adrian Ellingsen) 0-2 16:27 Nyhus (Mads Homdrom / Ellingsen)

2.per: 1-2 27:55 Filip Lalande (Sole Marius Ryen / Manus Brekke Henriksen) 2-2 32:42 Axel Sundberg ( Tommi Taimi / Ekelund)

3.per: 3-2 42:49 David Booth (Taimi / Tobias Lindström) 3-3 57:15 Sverre Rønningen (Alexander Reichenberg / Nicholas Dineen)

S.D: 60:23 4-3 Booth (Lindström / Stefan Espeland)

Utvisninger: VIF: Ingen LIK: 4x2min