DEBATT

Eli Marie Stavlund er fungerende generalsekretær i organisasjonen Av-og-til som jobber for godt alkoholvett. Hun gir sammen med Eva Brekke i Oslo politidistrikts sjøtjeneste uttrykk for at det fortsatt gjenstår en jobb å gjøre når det kommer til båtføreres drikkevaner til sjøs.
Eli Marie Stavlund er fungerende generalsekretær i organisasjonen Av-og-til som jobber for godt alkoholvett. Hun gir sammen med Eva Brekke i Oslo politidistrikts sjøtjeneste uttrykk for at det fortsatt gjenstår en jobb å gjøre når det kommer til båtføreres drikkevaner til sjøs.

– Vi som jobber på feltet har sett ulykker og hendelser som kunne vært unngått

– Minnene, og opplevelsene blir best for alle – også barna – om båtlivet er trygt. Og tryggest er det om båtføreren drikker kaffe, ikke cava.

Publisert

I år har vi opplevd færre ruskjørere i Oslofjorden med båt enn tidligere. Det er positivt, men vi er ikke i mål. Fremdeles ser vi mye promille på sjøen. Det øker risikoen for ulykker.

Selv om det (forhåpentligvis) gjenstår et par godværsdager til, er det et faktum at høsten kommer snikende. Det betyr redusert fritidsbåtbruk i Oslofjorden, og tid for ettertanke.

Det er gledelig å registrere at politiet har tatt færre rusførere på sjøen i år, enn tidligere. Samtidig er det ikke tvil om at det er for mange som fører båt med promille og rus i blodet.

Mer risikovillige

Med promille i blodet blir vi dårligere båtførere. Selv om det ikke alltid føles slik. Vi blir mer risikovillige og mer impulsive – og dårligere til å vurdere konsekvenser. Samtidig reagerer vi tregere, og blir dårligere til å håndtere uforutsette hendelser. For erfarne båtfolk er det ingen overraskelse at havet kan være lunefullt, og av nettopp uforutsette ting skjer når man minst venter det.

Med alkohol i blodet og hendene på roret våger vi mer, når vi evner mindre.

Det kan føre til flaue situasjoner. Eller det kan ende alvorlig. Vi som jobber på feltet har sett ulykker og hendelser som kunne vært unngått, hadde det ikke vært promille involvert. Og vi vet at mange løper en risiko når de kombinerer alkohol, rus og båtliv.

Jobber sammen

I fjor var halvparten av de som omkom i fritidsbåtulykker ruspåvirket. Derfor jobber et samlet båt-Norge i Klar for sjøen- samarbeidet med å redusere alkoholbruk og negative konsekvenser som følge av alkoholbruk på sjøen. Kampanjen «Ekte kapteiner drikker kaffe» har som mål å informere om risikoen knyttet til alkoholbruk på sjøen, og er et samarbeid blant annet mellom politiet, Redningsselskapet, Sjøfartsdirektoratet, Røde Kors og Av-og-til.

Vi er mange som er gode til å ta i bruk kysten vår, spesielt om sommeren. Det skulle bare mangle, for få ting slår norsk sommer ved kysten. Vi skaper minner for oss selv, og de vi står nær – som vi tar med oss lenge. Minnene, og opplevelsene blir best for alle – også barna – om båtlivet er trygt. Og tryggest er det om båtføreren drikker kaffe, ikke cava.

Takk til alle dere som tenker dere om en ekstra gang når dere setter dere i båten – det redder sommerferier, og det redder liv. Vi oppfordrer dere til å nyte siste rest av båtsesongen, og ta med gode alkoholvaner tilbake i båten til neste år. God tur!

Powered by Labrador CMS