Line Oma (AP) mener Grønland godt kan bli litt mer likt Times Square. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Line Oma (AP) mener Grønland godt kan bli litt mer likt Times Square. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Ap-topp i bydel Gamle Oslo vil ha bilfritt Grønland

� Det er feil at biler prioriteres foran fotgjengere. Vi må ta Grønland tilbake og gjøre det bilfritt, sier leder av Gamle Oslos bydelsutvalg, Line Oma (Ap).

Publisert

Grønland har et rikt byliv med et mangfold av kulturer som møtes hver dag. Fortsatt har ikke kjedebutikkene tatt over hele strøket. På Grønland ligger de uavhengige småbutikkene tettere enn noe annet sentralt strøk i Oslo. Det er denne urbane, mangfoldige kulturen Arbeiderpartiets BU-leder Line Oma ønsker å ta vare på.

Tidligere har også MDG i Gamle Oslo foreslått et bilfritt Grønland, mens Høyre har vært mer usikre.

— Grønland har mye til felles med Times Square

Hun drar en litt uventet parallell. Hun sammenligner Grønland med New York Citys Times Square. Også Times Square måtte renskes for biler før New Yorks innbyggere kunne ta byrommet tilbake.

— Jeg ønsker meg ikke store lysreklamer og sånt. Men det er mange likhetstrekk mellom Grønland og Times Square. New Yorks politikere fjernet biltrafikken gradvis. Og de nådde målet med å skape et bilfritt, mer folkevennlig byrom, sier Oma.

Legendariske Times Square i New York City. Foto: Pixabay
Legendariske Times Square i New York City. Foto: Pixabay

Ap ser fremover mot valget

Line Oma er ikke bare leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo. Hun er også medlem av Oslo Arbeiderpartis programkomite. Der jobbes det med hvordan partiet kan beholde byrådsmakten også etter valget om ett og et halvt år.

Nå sitter Ap i et byråd sammen med SV og MDG. To partier som har vært langt mer progressive enn Ap når det kommer til restriksjoner mot bilisme i byen. Men Line Omas utspill om et bilfritt Grønland kan være en prøveballong på hva Oslo Aps programkomite jobber med frem mot valget.

Line Oma på en av de mange kaffeutsalgene på Grønland. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Line Oma på en av de mange kaffeutsalgene på Grønland. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

17. mai hver dag på Grønland

— På ettermiddagen er det rene 17.mai-toget her på Grønland. Det er tjukt av folk på fortauene. Noe av det første som bør gjøres er å utvide fortauene. Da må vi fjerne gateparkering. Det er et stort parkeringshus rett i nærheten, så jeg tror ikke det er noe stort problem. Det er ikke rett at fotgjengere skal være mindre prioritert enn bilfolk, sier Line Oma.

Ap-politikeren understreker at bilfritt Grønland selvfølgelig er en gradvis prosess. Men hun ønsker på sikt å fjerne biltrafikken fra gatene.

— Selvfølgelig må det gjøres noen unntak. Varelevering, tilrettelegging for funksjonshemmede og utrykning er blant unntakene, sier Oma.

Powered by Labrador CMS