Mest lest
Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Beboer på St. Hanshaugen og tidligere byrådsleder i Oslo kommune, Erling Lae, savner initiativ fra byrådet i Oslo. – Kanskje de skulle ta ansvaret for det blir høst? foreslår han i en Facebook-status.
Også lederen av bydelsutvalget på St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien, er frustrert.
– Bydel St. Hanshaugen har i over to år tatt opp med bymiljøetaten og byråd Lan Marie Berg spørsmålet om forbedring av uteserveringen i parken på St. Hanshaugen. Ingenting har skjedd, annet enn at selskapet som drev det gikk konkurs i på tampen av fjoråret. Byråden har ikke gjort noe for å legge til rette for et uteserveringstilbud denne sommeren.
Kroepelien forteller at hun har fått minst 10 telefoner fra folk som vil drive et tilbud i parken, midlertidig eller permanent.
– Det er rett og slett uholdbart at byråden ikke sørger for en midlertidig servering, og det demonstrerer behovet for at bydelen overtar forvaltningen og driften av parken. Byråden synes bare opptatt av egne saker, som bilfritt byliv og sykkelparkering. Hun glemmer at hun er hele byens byråd, sier lederen av bydelsutvalget på St. Hanshaugen.
Hun mener byråden ignorerer andre velgere enn hennes egne og kaller det uholdbart. Også gruppeleder for Høyre i bystyret, Eirik Lae Solberg, engasjerer seg i forhold til uteserveringen.
Tre ganger har Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Høyre i bystyret, stilt spørsmål ved om byråd Lan Marie Nguyen Berg etablerer en uteservering.
– Jeg er overbevist om at det er mange som ønsker å drive serveringsvirksomhet på St. Hanshaugen, enten i midlertidige lokaler eller foodtrucks. For meg er det ubegripelig at byrådet ikke har greit å etablere kontakt med noen av disse siden februar, slik byrådet etter påtrykk fra Høyre har lovet.
– Jeg savner større interesse for dette og handlekraft fra byråden. Det viktigste nå er at det blir et tilbud i løpet av kort tid.
Den 1. juni startet et innbyggerinitiativ på vegne av uteserveringen: «Det må være en skikkelig servering i St.Hanshaugenparken». På to dager fikk initiativet 362 signaturer, altså godt over de 300 nødvendige for å få saken behandlet i bystyret.
Kommunikasjonssjef i bymiljøetaten, Richard Kongsteien, understreker MDG-byrådens uskyld i denne saken.
– Dette har ikke vært en politisk sak. Verken Berg eller noen av de andre byrådene har vært involvert i dette, annet enn på et informasjonsmessig nivå, sier han til Aftenposten.
Den manglende uteserveringen handler om en vanskelig kontraktssituasjon, opplyser Kongsteien. – Vi synes det er synd at innbyggerne på St. Hanshaugen ikke får et serveringssted denne sesongen. De forrige eierne hadde skaffet seg en kontrakt på 80-tallet, som nærmest var umulig å komme seg ut av, sier han.
– Nå har vi hatt kontroll over huset siden 19. mai. Bygningen er mest sannsynlig i veldig dårlig stand og nærmest kondemnerbart. Derfor rekker vi ikke å fikse kafeen denne sesongen, sier Kongsteien.
Likevel jobbes det for å få på plass et midlertidig tilbud. – Vi jobber med å få på plass foodtrucks med skjenkebevilling der oppe, og å få satt opp toaletter der, sier han til Aftenposten.