76 år gamle Gunnar Valde er dement og har vanskelig for å huske. Velferdsteknologien gjør det mulig for han å bo alene i egen leilighet. Foto: Kikkut kommunikasjon

– En omsorgsbygård i Welhavensgate viser at behovet for eiendomsskatt er mindre

– Å mene at eiendomsskatt er nødvendig for bygge flere demensboliger, slik helsebyråd Tone Tellevik Dahl gjør, er direkte feil.

Publisert

Høyre-styrte bydel St. Hanshaugen bosetter 10 personer med kognitiv svikt i en bygård i Welhavensgate med spesialtilpassede leiligheter utstyrt med velferdsteknologi. Brukerne trives og får et godt tilbud tilpasset den enkeltes situasjon.

Alternativet for dem som bor i demensleilighetene er å bo på sykehjem. Demenshuset ble åpnet av helseminister Bent Høie (H) i 2016. Før det hadde bydelen fått prosjektmidler av Høie til å prøve ut velferdsteknologi i eldreomsorgen.

Demensboliger ikke argument eiendomsskatt

Bydel St. Hanshaugen bruker 1,5 årsverk på oppfølgning av 10 leietakerne med kognitiv svikt. Prisen for hver leietaker er lavere enn prisen for en sykehjemsplass. Når 10 personer bosettes i egne leiligheter sparer samtidig bydelen kostnaden ved 10 sykehjemsplasser.

Til sammen har bydelen en innsparing på ca. sju millioner kroner sammenlignet med å plassere beboerne på sykehjem. Å mene at eiendomsskatt er nødvendig for bygge flere demensboliger, slik Tellevik Dahl gjør i Aftenposten 29. mai, er derfor direkte feil. Prosjektet viser derimot at behovet for eiendomsskatten mindre.

LES OGSÅ: – En omsorgsbygård i Welhavensgate viser at behovet for eiendomsskatt er mindre

Planlegger 24 nye leiligheter

Bydel St. Hanshaugen er den eneste bydelen som har laget et eget hus for mennesker med kognitiv svikt. Prosjektet ble igangsatt sammen med private utbyggere og bydelen betalte ingenting før prosjektet kom i drift. Bosetting i spesialtilpassede demensleiligheter er et eksempel på innovative løsninger i eldreomsorgen som gjør at det offentlige kan levere bedre og billigere tjenester. Slik rekker kommunens ressurser lenger.

Høyre ønsker at brukerne skal bestemme mest mulig selv og at det skal være et mangfold av tilbud i eldreomsorgen. Det skal være mulig å bo hjemme med hjelp av velferdsteknologi, få hjemmesykepleie av offentlige eller private tilbydere, bo i demensboliger eller på private og kommunale sykehjem. Det er hyggelig at byråd Tellevik Dahl synes at tilbudet i Welhavensgate er så bra at hun vil kopiere modellen andre steder. Det er på tide.

Bydel St. Hanshaugen er allerede i gang med å etablere flere slike leiligheter i bydelen og planlegger sammen med Grünerløkka bydel nå 24 nye demensleiligheter.

Powered by Labrador CMS