Seksjonsoverlege Anders Sandvei går nå ut med en sterk kjønnssykdom-oppfordring.

Studentorganisasjon i Oslo går ut med kjønnssykdom-varsel

Studentenes egen helsetjeneste deler ut gratis kondomer for å bidra til å stoppe sterk smitteøkning.

SiO Helse endrer rutiner og oppfordrer nå alle studenter under 30 år til å teste seg for gonoré ved partnerbytte. Testrutinene endres for å møte gonoréøkningen blant studenter

– Vi i SiO Helse ser en sterk økning i antallet gonorétilfeller hos studentene, og våre tall viser samme utfordringsbilde som de nasjonale tallene. Nå endrer vi testrutinene og oppfordrer alle studenter under 30 år som bytter partner til også å teste seg for gonoré, sier seksjonsoverlege Anders Sandvei i Allmennseksjonen hos SiO Helse.

Sandvei deler Folkehelseinstituttets bekymring over økningen i smittetilfeller, og tallene fra SiO Helse viser samme tendens. I 2021 testet kun 1 student positivt for gonoré hos SiO Helse. I 2022 testet hele 40 studenter positivt hos SiO, og rundt halvparten av de smittede var kvinner.

Bruk kondom

– Smitteøkningen er spesielt stor blant unge studenter, og det er også nytt at så mange kvinner nå smittes, sier Sandvei.

SiO Helse deler også ut gratis kondomer på sine tre helsesentre, noe som blir tatt godt imot av studentene.

– Mitt viktigste råd til studenter som bytter partner er å bruke kondom. Det gir god beskyttelse mot sykdom, og er også fint med tanke på å ta vare på partneren, sier Sandvei.

SiO Helse har også en egen helsesykepleier som gjerne svarer på spørsmål fra studenter både om prevensjon og alle andre tema knyttet til seksuell helse.

Ikke flaut

Mange studenter er veldig flinke til å teste seg for klamydia, men tenker ikke på at det nå er viktig å også teste seg for gonoré, selv om de ikke har symptomer. Noen sier også at de syns det er flaut.

– Det er ikke flaut, bare ansvarsfullt og veldig enkelt å teste seg. Gonoré er mer bekymringsfullt sammenlignet med klamydia, både med tanke på konsekvens for seksuell helse og for antibiotikaresistens på samfunnsnivå, sier Sandvei.

Testing for klamydia, gonoré, HIV, syfilis og hepatitt er gratis hos SiO Helse. Studentene trenger ikke å bestille time på forhånd, men kan fylle ut et enkelt nettskjema på forhånd og møte opp for å ta en urinprøve eller penselprøve hos SiO Helse.

Powered by Labrador CMS