Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Poppelen i Tøyengata, Tøyens høyeste tre, er hugget ned
Den staselige, 31 meter høye, svartpoppelen hadde i følge trebehandlingseksperter store råteskader og var blitt farlig for omgivelsene. Store greiner kunne falle ned.
Torsdag formiddag dukket et trefellingsteam engasjert av Boligbygg KF opp på hjørnet av Tøyengata og Hagegata. Ganske raskt var de to mindre trærne på plassen utenfor Tøyengata 47 kappet ned.
Det høyeste av trærne, en trolig omtrent 150 år gammel svartpoppel, ble kuttet ned bit for bit i løpet av ettermiddagen.
Treet stod på Boligbyggs grunn og var derfor Boligbyggs eiendom. Trærne på andre siden av Tøyengata er parktrær, og de er bymiljøetatens trær. Boligbyggs prosjektleder på stedet ønsket ikke å uttale seg til VårtOslo og henviste i stedet til foretakets kommunikasjonsavdeling.
Vurdert av arborist
— Svartpoppelen ble nylig vurdert av en arborist. Han konkluderte med at treet hadde store råteskader i hele stammen og mye død kvist i hele trekronen. Han vurderte også at det var stor fare for at store greiner kunne brekke og falle ned og dermed føre til skader, skriver kommunikasjonsjef i Boligbygg, Kristin Øyen, i en epost.
Øyen skriver videre at når hele rehabiliteringsprosjektet i Tøyengata 47 blir ferdigstilt, skal også uteområdet settes i stand, og man vil vurdere ny beplantning på tomten. Arbeidet med prosjektering av dette starter opp i vinter.
Byggene i Tøyengata er oppført på Byantikvarens gule liste. «Men det er ingen restriksjoner i forhold til trærne på eiendommen, så lenge det ikke er en gammel eik», heter det i en vurdering fra Multiconsult angående saken.
Treet var råttent
Det er lite i byen som skaper mer følelser hos innbyggerne enn bytrærne. Foruten å være som en gammel trygg nabo som varsler de skiftende årstidene, demper trærne støyen fra byen og gir ly og mat til fuglene.
Andre byfolk ønsker trærne bort, og langt inn i skogen. Trær forbindes også med skygge og med løv på asfalten om høsten.
Poppelen i Tøyengata var blitt undersøkt av arborist Roar Meum senest 26. september. Selv om treet bar godt med løv sist sommer, avdekket undersøkelsen at opp til ti meter over bakken var treet angrepet av råte.
Meum mente at så mye som 80-90 prosent av stammen var angrepet og at det kun var et tynt sjikt med levende ved i ytterkant rundt poppelen. Det var også en større sprekk synlig, nede ved bakkenivå.